Μια πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην συμμάχων που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα social media έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής - και όχι μόνο - κοινής γνώμης τις τελευταίες ώρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ έχουν εμπλακεί σε μια σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση ανταλλάσσοντας προσβολές και απειλές, που σηματοδοτούν και επίσημα το τέλος της «φιλίας» τους, η οποία έπαιξε πιθανώς σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου πριν από μερικούς μήνες.
Η σύγκρουση των δύο ισχυρών ανδρών, που αντανακλά την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την επιχειρηματική επιρροή, αποτελεί κλιμάκωση της διαφωνίας τους γύρω από ένα νομοσχέδιο δαπανών των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ο Μασκ είχε επικρίνει έντονα τις περασμένες εβδομάδες. Αν και μέχρι πρότινος απέφευγαν τις ευθείες συγκρούσεις, εχθές, Πέμπτη οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν κάθε αυτοσυγκράτηση και αντάλλαξαν «σκληρά σχόλια» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές αυτής της κόντρας, ο Μασκ έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τους φακέλους του Τζέφρι Έπσταϊν επειδή περιλαμβάνουν το όνομα του ίδιου του προέδρου. Αργότερα κοινοποίησε ανάρτηση που ζητούσε την απομάκρυνση του Τραμπ από τα καθήκοντά του και προειδοποιούσε ότι οι δασμοί του θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Time to drop the really big bomb:@realDonaldTrump is in the Epstein files. That is the real reason they have not been made public.
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
Have a nice day, DJT!
Λίγες ώρες αργότερα ο Μασκ αναπαρήγαγε βίντεο που έδειχνε τον Ντόναλντ Τραμπ να διασκεδάζει σε πάρτι με τον Τζέφρι Έπσταϊν.
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
«Ώρα να ρίξουμε τη μεγάλη βόμβα: ο Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνεται στους φακέλους του Έπσταϊν. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Καλή σου μέρα, DJT!» έγραψε ο Μασκ, λίγη ώρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να κόψει τις επιδοτήσεις προς τις εταιρείες του, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «εξοικονομούσε δισεκατομμύρια» στην αμερικανική κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις των δύο «πρώην φίλων» φαίνεται να αποκαλύπτουν την «εργαλειακή» φύση της σχέσης τους, παρά τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου περί ιδεολογικής ταύτισης, σχολιάζει ο Guardian για τις πρόσφατες εξελίξεις.
The Trump tariffs will cause a recession in the second half of this year https://t.co/rbBC11iynE
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
Η κόντρα στα social media έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων από πολιτικούς και άλλες δημόσιες προσωπικότητες στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στρέφονται κατά του Μασκ αποκαλώντας παιδιάστικη τη στάση του, ενώ θέση πήρε και η δεξιά συγγραφέας Άσλεϊ Σεν Κλερ, μητέρα του 14ου γνωστού παιδιού του Μασκ, η οποία τον έχει μηνύσει για διατροφή. «Πες μου αν θες καμιά συμβουλή χωρισμού», έγραψε σε ανάρτησή της απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι μετοχές της Tesla κατέρρευσαν σχεδόν κατά 15% το απόγευμα της Πέμπτης, με τη «βουτιά» να συμπίπτει χρονικά με τις δηλώσεις του Τραμπ. Αν και η SpaceX δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οι μετοχές ανταγωνιστικών εταιρειών εκτοξεύτηκαν.
Πώς ξέσπασε η «καταιγίδα»
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Μασκ επέκρινε το νομοσχέδιο δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σύμφωνα με τις οποίες θα προσθέσει 2,4 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
It will massively increase the already gigantic budget deficit to $2.5 trillion (!!!) and burden America citizens with crushingly unsustainable debt https://t.co/dHCj3pprJO
— Elon Musk (@elonmusk) June 3, 2025
Στη συνέχεια ο Τραμπ πέρασε σε πιο σκληρές επιθέσεις, κατηγορώντας τον Μασκ πως στράφηκε εναντίον του νομοσχεδίου μόνο και μόνο επειδή δεν ευνοεί την Tesla. Ακύρωσε μάλιστα και τον διορισμό του «εκλεκτού» του Μασκ για τη διοίκηση της NASA. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Έλον», είπε ο Τραμπ. «Αρχικά δεν είχε κανένα πρόβλημα (με το νομοσχέδιο). Ξαφνικά απέκτησε, και αυτό συνέβη μόνο όταν έμαθε ότι κόβουμε την εντολή για τα ηλεκτρικά οχήματα.»
Ο Μασκ πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Λίγα λεπτά αφότου οι δηλώσεις του Τραμπ κυκλοφόρησαν στο X, ο Μασκ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι λέει ψέματα και ότι δείχνει αχαριστία, δεδομένου ότι ξόδεψε εκατομμύρια για να τον βοηθήσει να εκλεγεί.
«Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει. Οι Δημοκρατικοί θα είχαν την πλειοψηφία στη Βουλή και η Γερουσία θα ήταν 51-49 υπέρ τους», έγραψε. Και συμπλήρωσε: «Πόση αχαριστία.»
WOW: Elon Musk just said Trump would have lost the election without him “Such ingratitude.” The feud continues! pic.twitter.com/cmJeexnspK
— Harry Sisson (@harryjsisson) June 5, 2025
Ο Τραμπ απάντησε μέσω Truth Social ότι είχε αποπέμψει τον Μασκ από ρόλο συμβούλου επειδή η παρουσία του στον Λευκό Οίκο είχε αρχίσει να κουράζει. Ο Μασκ ανταπάντησε: «Ένα τόσο προφανές ψέμα. Τόσο θλιβερό.»
BREAKING: Donald Trump says Elon Musk was "wearing thin" and then "went CRAZY" after he asked him to leave the White House pic.twitter.com/9MtHxo9SXP
— MeidasTouch (@MeidasTouch) June 5, 2025
Σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις, που ίσως αποκαλύπτει τις μελλοντικές του βλέψεις στην πολιτική, ο Μασκ διεξάγει «γκάλοπ» στην πλατφόρμα του, διερευνώντας αν θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που να εκφράζει ιδεολογικά το 80% των πολιτών που βρίσκονται στον μεσαίο χώρο.
Is it time to create a new political party in America that actually represents the 80% in the middle?
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
Με πληροφορίες από Guardian