Κόσμος

Λος Άντζελες: Ο Τραμπ στέλνει 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς στην «Πόλη των Αγγέλων»

Λος Άντζελες: Ο Τραμπ στέλνει 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς στην «Πόλη των Αγγέλων» Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, επέρριψε ευθύνες στις πολιτειακές και δημοτικές αρχές, κάνοντας λόγο για «ανίκανη ηγεσία»

Σε κλιμάκωση οδηγείται η κατάσταση στο Λος Άντζελες, όπου ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές μετά από επιχειρήσεις της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) για συλλήψεις παράτυπων μεταναστών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την αποστολή 2.000 μελών της Εθνοφρουράς στην πόλη, κατηγορώντας τις τοπικές αρχές της Καλιφόρνιας για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, επέρριψε ευθύνες στις πολιτειακές και δημοτικές αρχές, κάνοντας λόγο για «ανίκανη ηγεσία». Αντιδρώντας, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την ομοσπονδιακή απόφαση «σκόπιμα εμπρηστική». Ο Τραμπ, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, επιτέθηκε προσωπικά στον Νιούσομ, αποκαλώντας τον χλευαστικά «Νιούσκαμ» και απειλώντας με περαιτέρω ομοσπονδιακή παρέμβαση αν δεν «επιλυθεί» η κρίση.

Τουλάχιστον 40 συλλήψεις σημειώθηκαν το Σάββατο, καθώς διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στις επιχειρήσεις της ICE σε περιοχές με υψηλή παρουσία ισπανόφωνων, όπως το προάστιο Πάραμαουντ. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να εμποδίσει την αποχώρηση λεωφορείου που μετέφερε κρατούμενους. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υποδιευθυντής του FBI, Νταν Μποντζίνο, τόνισε πως «θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη συλλήψεις» και ότι εξετάζονται βίντεο για τον εντοπισμό δραστών. «Εσείς φέρνετε το χάος, εμείς φέρνουμε χειροπέδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εικόνες από την επόμενη μέρα δείχνουν δρόμους γεμάτους συντρίμμια και αναποδογυρισμένα καροτσάκια, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν και την πυρπόληση αμερικανικής σημαίας από διαδηλωτές.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να κινητοποιήσει εν ενεργεία πεζοναύτες από τη βάση Πέντλετον, εφόσον συνεχιστούν τα επεισόδια. «Η Εθνοφρουρά έχει ήδη τεθεί σε κίνηση. Οι πεζοναύτες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή», ανέφερε σε δική του ανάρτηση.

Αντίστοιχα επεισόδια καταγράφηκαν και την Παρασκευή, με διαδηλωτές να πετούν αυγά σε οχήματα της ICE. Σε φωτογραφίες που ανήρτησε ο επικεφαλής της Συνοριοφυλακής, Μάικλ Μπανκς, και κοινοποίησε ο στενός σύμβουλος του Τραμπ, Στίβεν Μίλερ, φαίνονται δεκάδες ένοπλοι πράκτορες σε αντιπαράθεση με διαδηλωτές. Ο Μίλερ σχολίασε τα γεγονότα ως «εξέγερση κατά της έννομης τάξης και της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup