Κόσμος

Συναγερμός απο τον ΟΗΕ: «Σε άνευ προηγουμένου πτώση τα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως»

Συναγερμός απο τον ΟΗΕ: «Σε άνευ προηγουμένου πτώση τα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως» Φωτογραφία: Freepik
Σε «άνευ προηγουμένου μείωση» βρίσκονται τα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως αναφέρει ο ΟΗΕ, μετά από έρευνα που διεξήγαγε σε 14 χώρες

Μία δραματική πτώση στα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως διαπίστωσε ο ΟΗΕ, μετά από έρευνα που διεξήχθη σε 14.000 άτομα. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι δεν έχει αποκτήσει ή δεν αναμένει ότι θα αποκτήσει τον αριθμό των παιδιών που θα ήθελε. Η Ναμράτα Νάνγκια και ο σύζυγός της σκέφτονται να αποκτήσουν άλλο ένα παιδί από τότε που γεννήθηκε η πεντάχρονη κόρη τους. Αλλά πάντα καταλήγουν σε ένα ερώτημα: «Μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά;»

Ζει στη Βομβάη και εργάζεται σε φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται σε μια εταιρεία ελαστικών. Αλλά το κόστος για να αποκτήσει κανείς ένα παιδί είναι ήδη τεράστιο- τα σχολικά δίδακτρα, το σχολικό λεωφορείο, τα μαθήματα κολύμβησης, ακόμη και η ακριβή επίσκεψη στον γενικό γιατρό.

Ήταν διαφορετικά όταν μεγάλωνε η ​​ίδια. «Πηγαίναμε σχολείο, τίποτα εξωσχολικό, αλλά τώρα πρέπει να στείλεις το παιδί σου κολύμβηση, πρέπει να το στείλεις στο σχέδιο, πρέπει να δεις τι άλλο μπορεί να κάνει». Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), του οργανισμού του ΟΗΕ για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η κατάσταση της Ναμράτα γίνεται παγκόσμιος κανόνας.

Ο οργανισμός έχει υιοθετήσει την πιο αυστηρή του στάση μέχρι στιγμής σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας, προειδοποιώντας ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν, αναφέροντας το απαγορευτικό κόστος της γονεϊκότητας και την έλλειψη κατάλληλου συντρόφου ως μερικούς από τους λόγους.

Το UNFPA πραγματοποίησε έρευνα σε 14.000 άτομα σε 14 χώρες σχετικά με τις προθέσεις τους για γονιμότητα. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι δεν έχει αποκτήσει ή δεν αναμένει ότι θα αποκτήσει τον επιθυμητό αριθμό παιδιών.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα - Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία, Βραζιλία, Μεξικό, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Μαρόκο, Νότια Αφρική και Νιγηρία - αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ένα μείγμα χωρών χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος και χωρών με χαμηλή και υψηλή γονιμότητα. Το UNFPA διεξήγαγε έρευνα σε νεαρούς ενήλικες και σε άτομα που έχουν περάσει την αναπαραγωγική τους ηλικία.

«Ο πλανήτης βιώνει μια άνευ προηγουμένου μείωση των ποσοστών γονιμότητας», λέει η Δρ. Ναταλία Κάνεμ, επικεφαλής του UNFPA. «Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θέλουν δύο ή περισσότερα παιδιά. Τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλοί αισθάνονται ανίκανοι να δημιουργήσουν τις οικογένειες που θέλουν. Και αυτή είναι η πραγματική κρίση», λέει.

«Το να το αποκαλούμε κρίση και να λέμε ότι είναι πραγματικό. Νομίζω ότι είναι μια μετατόπιση», λέει η δημογράφος Άννα Ρότκιρχ, η οποία έχει ερευνήσει τις προθέσεις γονιμότητας στην Ευρώπη και συμβουλεύει τη φινλανδική κυβέρνηση για την πολιτική πληθυσμού. «Συνολικά, υπάρχει περισσότερη υποτίμηση παρά υπέρβαση των ιδανικών γονιμότητας», λέει. Το έχει μελετήσει αυτό εκτενώς στην Ευρώπη και ενδιαφέρεται να το δει να αντικατοπτρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξεπλάγη επίσης από το πόσοι ερωτηθέντες άνω των 50 ετών (31%) δήλωσαν ότι είχαν λιγότερα παιδιά από όσα ήθελαν. Η έρευνα, η οποία αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για μία έρευνα σε 50 χώρες αργότερα φέτος, έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες εντός των χωρών, για παράδειγμα, τα μεγέθη του δείγματος είναι πολύ μικρά για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ωστόσο, ορισμένα ευρήματα είναι σαφή. Σε όλες τις χώρες, το 39% των ανθρώπων δήλωσαν ότι οι οικονομικοί περιορισμοί τους εμπόδισαν να αποκτήσουν παιδί. Η υψηλότερη απάντηση ήταν στην Κορέα (58%), η χαμηλότερη στη Σουηδία (19%).

Συνολικά, μόνο το 12% των ανθρώπων ανέφεραν τη στειρότητα - ή τη δυσκολία στη σύλληψη - ως λόγο για τον οποίο δεν είχαν τον αριθμό των παιδιών που ήθελαν. Αλλά αυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη (19%), οι ΗΠΑ (16%), η Νότια Αφρική (15%), η Νιγηρία (14%) και η Ινδία (13%). «Αυτή είναι η πρώτη φορά που [ο ΟΗΕ] έχει πραγματικά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ζητήματα χαμηλής γονιμότητας», λέει ο καθηγητής Στιούαρτ Γκίτελ-Μπάστεν, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Το UNFPA διαπίστωσε ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για τα παιδιά από τα οικονομικά ήταν η έλλειψη χρόνου. Για τη Nαμράτα στη Βομβάη αυτό ισχύει. Περνάει τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα πηγαίνοντας στο γραφείο της και επιστρέφοντας. Όταν φτάνει σπίτι είναι εξαντλημένη, αλλά θέλει να περάσει χρόνο με την κόρη της. Η οικογένειά της δεν κοιμάται πολύ.

«Μετά από μια εργάσιμη μέρα, προφανώς έχεις αυτή την ενοχή, ως μητέρα, ότι δεν περνάς αρκετό χρόνο με το παιδί σου», λέει. «Οπότε, θα μείνουμε μόνο στο ένα»

Πηγή: NewsBomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup