«Δύο άνθρωποι μπήκαν ματωμένοι, όλο κοψίματα. Και μετά, όταν πήγαμε στο διαμέρισμα, αφού τα πράγματα ηρέμησαν, είδαμε ότι δεν είχαν μείνει πολλά από αυτό... Τοίχοι είχαν καταρρεύσει, δεν υπήρχαν πια γυαλικά», πρόσθεσε.
«Είναι τρομακτικό επειδή προχωρούμε στο άγνωστο. Αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας μακράς τέτοιας περιόδου ή θα μπορούσε να επιδεινωθεί ή, ας ελπίσουμε, να βελτιωθεί, αλλά αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι το άγνωστο».
Πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν πριν από τα χαράματα κοντά στο Σουκ Χακαρμέλ, μια δημοφιλή αγορά στο Τελ Αβίβ που προσελκύει συνήθως μεγάλα πλήθη κατοίκων και τουριστών που αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια της μόδας. Ένας δρόμος με κατοικίες στη γειτονική Πετάς Τίκβα και ένα σχολείο στην υπερορθόδοξη εβραϊκή πόλη Μπνέι Μπρακ επλήγησαν επίσης.
«Νέα μέθοδος»
Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως στην τελευταία επίθεση χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος που έκανε τα πολλών επιπέδων αμυντικά συστήματα του Ισραήλ να στοχοθετούν το ένα το άλλο.
«Οι πρωτοβουλίες και οι ικανότητες που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτή τη επιχείρηση, παρά τη συνολική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων και την κατοχή της πιο σύγχρονης και νέας αμυντικής τεχνολογίας, οδήγησαν στο να πλήξουν οι πύραυλοι επιτυχώς και στο μέγιστο βαθμό τους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη», ανακοίνωσαν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα να σχολιάσουν τα πλήγματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι το αμυντικό σύστημα δεν προστατεύει 100% και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες.
Συνάντηση των G7
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών άρχισαν να φθάνουν χθες, Κυριακή, στα Βραχώδη Όρη του Καναδά για μια σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στο πάρκο Κανανάσκις, δυτικά του Κάλγκαρι, της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας Αλμπέρτα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε χθες το βράδυ στον Καναδά γι' αυτή τη σύνοδο κορυφής, την πρώτη του της G7 αφότου επέστρεψε στο Λευκό Οίκο και αφού δυσαρέστησε τους εταίρους του με δασμούς και έφερε σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες του με υπαινιγμούς περί προσάρτησης του Καναδά.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, που επικαλείται αξιωματούχο το Λευκού Οίκου, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 ο Τραμπ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ.
Ωστόσο η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν αναμένεται να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της συνόδου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως οι στόχοι του για τη σύνοδο κορυφής περιλαμβάνουν τη μη ανάπτυξη ή κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τη διασφάλιση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται, την αποφυγή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τη δημιουργία χώρου για τη διπλωματία.
«Αυτό το ζήτημα θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της G7», δήλωσε ο Μερτς στους δημοσιογράφους.
Πριν αναχωρήσει χθες για τη σύνοδο, ο Τραμπ ερωτήθηκε τι κάνει για να αποκλιμακώσει την κατάσταση. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία. Πιστεύω πως είναι καιρός για μια συμφωνία», απάντησε στους δημοσιογράφους. «Μερικές φορές πρέπει να δώσουν μάχη για να προκύψει».
Το Ιράν έχει δηλώσει στους μεσολαβητές, το Κατάρ και το Ομάν, ότι δεν είναι ανοικτό για να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση του πυρός όσο δέχεται επίθεση από το Ισραήλ, είπε χθες, Κυριακή, στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος που είχε ενημερωθεί σχετικά με τις επαφές.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 0,70 δολάριο ή 1%, στα 74,94 δολάρια το βαρέλι σήμερα στην Ασία, ενώ νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση είχαν κάνει άλμα 4 δολαρίων. Οι μετοχές και το συνάλλαγμα δεν είχαν μεγάλες διακυμάνσεις στην Ασία.
Βέτο Τραμπ σε σχέδιο στοχοθέτησης του Χαμενεΐ, σύμφωνα με αξιωματούχους
Στην Ουάσινγκτον, δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Ρόιτερς ότι ο Τραμπ άσκησε τις τελευταίες ημέρες βέτο σ' ένα ισραηλινό σχέδιο για το φόνο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Όταν ερωτήθηκε για την πληροφορία του Ρόιτερς, ο Νετανιάχου είπε χθες στο Fox News: «Υπάρχουν τόσες πολλές ψευδείς πληροφορίες για συνομιλίες που δεν έγιναν ποτέ και δεν θα μπω σ' αυτό».
«Κάνουμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε», δήλωσε στην εκπομπή του Fox News «Special Report With Bret Baier».
Ο Τραμπ έχει εγκωμιάσει την επίθεση του Ισραήλ, ενώ έχει διαψεύσει ιρανικές κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ πήραν μέρος στην επίθεση αυτή, ενώ έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην διευρύνει τα αντίποινά της ώστε να περιλάβει αμερικανικούς στόχους.
Πηγή: Ethnos.gr