Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δασμούς 15% στις περισσότερες εξαγωγές της, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, αποτρέποντας έτσι έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Η συμφωνία συνήφθη λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την έναρξη ισχύος των υψηλότερων δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επαινέθηκε από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν «βιώσιμη».
Ο Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη συμφωνία την Κυριακή στο γκολφ κλαμπ του Τραμπ στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, χωρίς όμως να αποκαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ή να δημοσιοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι δασμοί 15% θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
«Είναι η μεγαλύτερη από όλες τις συμφωνίες», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ η φον ντερ Λάιεν προσέθεσε ότι θα φέρει «σταθερότητα» και «προβλεψιμότητα».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά την επίτευξη πέντε διαδοχικών ιστορικών υψηλών την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1% μετά τη συμφωνία και το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: Prototema.gr
























