Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Το Ιράν λέει ότι επιτέθηκε σε πυρηνική υποδομή του Ισραήλ – «Σοβαρευτείτε πριν να είναι αργά» απειλεί ο Τραμπ

Το Ιράν λέει ότι επιτέθηκε σε πυρηνική υποδομή του Ισραήλ – «Σοβαρευτείτε πριν να είναι αργά» απειλεί ο Τραμπ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
Ο Τραμπ απειλεί «να εξαπολύσει την κόλαση» στο Ιράν αν δεν αποδεχτεί την ήττα και υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη φοβάται να παραδεχτεί ότι θέλει μία συμφωνία - Το Ιράν φέρεται να μετακινεί δυνάμεις στο νησί Χαργκ υπό τον φόβο μιας χερσαίας επίθεσης των ΗΠΑ - Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Συνεχίζεται για 27η μέρα, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον Τραμπ να εμφανίζεται έτοιμος να εξαπολύσει την κόλαση, αν το Ιράν δεν αποδεχτεί την ήττα.

Η Τεχεράνη φέρεται να απαντά αρνητικά στο αμερικανικό σχέδιο των 15 σημείων και θέτει πέντε όρους για μια «πλήρη παύση του πολέμου». Μέσω Αραγτσί σημειώνει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν συνιστά διαπραγμάτευση. Υπό τον φόβο μιας χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, φέρεται να μετακινεί παράλληλα δυνάμεις στο νησί Χαργκ.

Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις σε όλο το Ιράν και βομβαρδίζει τον Λίβανο, ενώ ιρανικοί πύραυλοι στοχεύουν το κεντρικό και βόρειο Ισραήλ. Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναχαιτίζουν ιρανικούς πυραύλους και drones, ενώ ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες ενός παρατεταμένου κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.

Δείτε live:

{https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι το Ιράν αφήνει τα πλοία του να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, ανακοίνωσε ότι τα πλοία της χώρας του επιτρέπεται να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι άρθρα του Τύπου για αποστολή drones από τη Ρωσία στο Ιράν, είναι fake news

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα ψευδές άρθρο στους Financial Times (FT) σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία παραδίδει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στο Ιράν, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
 
"Υπάρχουν πραγματικά πολλά ψέματα στα ΜΜΕ. Και ακόμη και τα πιο σοβαρά μέσα ενημέρωσης δεν ντρέπονται να τα δημοσιεύουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με το άρθρο των FT.
 
Σύμμαχος επί μακρόν του Ιράν, η Ρωσία καταγγέλλει τα πλήγματα που εξαπολύουν από τα τέλη Φεβρουαρίου εναντίον της χώρας το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και τάσσεται υπέρ μιας "πολιτικής" διευθέτησης.
 
Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι χορηγεί συγκεκριμένη βοήθεια στο Ιράν αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Όμως πολλά αμερικανικά ΜΜΕ έχουν πει πως η Μόσχα μοιράστηκε πληροφορίες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών με την Τεχεράνη προκειμένου να εξαπολύσει τα πλήγματά της στη Μέση Ανατολή.
 
Απαντώντας στα μαζικά πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Τεχεράνη επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις σε πολλές χώρες του Κόλπου.
 
Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι 3 πύραυλοι από το Ιράν αναχαιτίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας αναφέρουν ότι το Ιράν εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της χώρας τις τελευταίες 24 ώρες, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν όλοι από την πολεμική αεροπορία.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας δήλωσε ότι τα θραύσματα που έπεσαν προκάλεσαν κάποιες υλικές ζημιές, χωρίς όμως να σημειωθούν θύματα.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στον πόλεμο ανέρχεται σε 1.937

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ιράν, Αλί Τζαφαριάν, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 1.937 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Είπε ότι 240 από τα θύματα ήταν γυναίκες και 212 ήταν παιδιά. Επιπλέον, πάνω από 24.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 γυναικών και 1.621 παιδιών, πρόσθεσε ο Τζαφαριάν. 

Τραμπ: Να σοβαρευτούν οι Ιρανοί διαπραγματευτές πριν να είναι αργά

Νέα ανάρτηση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έκανε σήμερα ο Τραμπ, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τους «ιρανούς διαπραγματευτές.

«Οι Ιρανοί διαπραγματευτές είναι πολύ διαφορετικοί και «παράξενοι». Μας «ικετεύουν» να κλείσουμε συμφωνία, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν αφού έχουν καταστραφεί στρατιωτικά, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής, και όμως δηλώνουν δημοσίως ότι απλώς «εξετάζουν την πρότασή μας». ΛΑΘΟΣ!!! Καλύτερα να σοβαρευτούν σύντομα, πριν να είναι πολύ αργά, γιατί μόλις συμβεί αυτό, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ, και αυτό δεν θα είναι ωραίο!», απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε άλλη ανάρτησή του, νωρίτερα ο Τραμπ εξαπέλυε πυρά κατά των χωρών του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τες ότι δεν βοήθησαν στον πόλεμο κατά του Ιράν.
 
Εικόνα στο ilialive.gr
 

Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ): Το Ιράν ξεπέρασε τα όρια

Οι επιθέσεις του Ιράν κατά των χωρών του  Κόλπου «δεν είναι απλώς μια ακόμη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή· είναι μια αλλαγή, ένα σημείο καμπής στις σχέσεις και στην κατάσταση μεταξύ του Ιράν και των χωρών του ΣΣΚ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΣΚ, Jassim Mohammed Al-Budaiwi. 
Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων και του κλεισίματος του Στενών του Ορμούζ, έχουν «ξεπεράσει όλα τα όρια».
«Έκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ και επέβαλαν τέλη για τη διέλευση από αυτό, κάτι που αποτελεί επιθετική ενέργεια και παραβίαση της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε ο Al-Budaiwi.

«Πλοία έχουν δεχθεί επίθεση. Η διεθνής ναυσιπλοΐα έχει επίσης πληγεί» είπε και πρόσθεσε:  «Η σταθερότητα της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή αυτή δεν είναι πολυτέλεια· αποτελεί αναγκαιότητα για τις διεθνείς αγορές». Σημείωσε δε ότι «οι χώρες του ΣΣΚ αποτελούν τον οικονομικό πνεύμονα του κόσμου, παράγοντας 16 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, που αντιστοιχούν στο 22% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Αυτές οι χώρες εξάγουν το 27% της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή 11,5 δισεκατομμύρια βαρέλια την ημέρα». 
Ο γενικός γραμματέας του ΣΣΚ τόνισε ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν δηλώσει «σαφώς» ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επιχείρηση ούτε θα επιτρέψουν τη χρήση του εδάφους τους για επίθεση κατά του Ιράν. Πρόσθεσε ότι «οι χώρες του ΣΣΚ δεν έχουν «ανταποκριθεί ούτε αντιδράσει»  στις ιρανικές επιθέσεις, με την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει».

«Οι χώρες του ΣΣΚ έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Όταν το Ιράν δέχτηκε επίθεση από το Ισραήλ τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι χώρες του ΣΣΚ πραγματοποίησαν συνάντηση και καταδίκασαν την επίθεση, καλώντας σε διπλωματία», είπε ακόμη.

Το Πακιστάν επιβεβαιώνει τη διαμεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αναφέροντας ότι συμμετέχουν επίσης η Τουρκία και η Αίγυπτος

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι το Πακιστάν μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κοινοποίησαν 15 σημεία τα οποία εξετάζει το Ιράν.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες που δεν κατονομάζονται «παρέχουν επίσης τη στήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Νταρ.
 

Ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε πως οι IDF εξουδετέρωσαν τον αρχηγό του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, επιβεβαίωσε ότι ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), Αλί Ρεζά Τανγκσίρι, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Οι IDF εξουδετέρωσαν τον διοικητή του Ναυτικού των Φρουρών, τον άμεσα υπεύθυνο για την τρομοκρατική επιχείρηση τοποθέτησης ναρκών και αποκλεισμού της ναυτιλιακής κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Κατζ κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο Κατζ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί «μήνυμα» προς τους Φρουρούς: «Ο IDF θα σας κυνηγήσει και θα σας εξοντώσει έναν προς έναν». «Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στο Ιράν με όλη μας τη δύναμη για να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Τανγκσίρι φέρεται να χτυπήθηκε στην ιρανική λιμενική πόλη Μπαντάρ Αμπάς, ενώ συναντιόταν με ανώτερους διοικητές του Ναυτικού των Φρουρών, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. 

Νέα πυρά Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ: Δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν με το Ιράν 

Νέα πυρά κατά του ΝΑΤΟ εξαπολύει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτηση του στo Truth Social, γραμμένη στα κεφαλαία κατηγορεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν βοήθησαν στον πόλεμο κατά του Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τη συμμαχία και ότι αυτό «δεν θα το ξεχάσουν ποτέ».
 
Εικόνα στο ilialive.gr
 

Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει στρατιωτική βοήθεια προοριζόμενη για την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή

Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν εξαντλεί μερικά από τα πιο κρίσιμα πυρομαχικά του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που είναι ενήμερες για το θέμα.

Αναφέρονται εκρήξεις στο ανατολικό Ιράν

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εκρήξεις κοντά στην πόλη Μπιρτζάντ, στο ανατολικό Ιράν.

Ρωσία: ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή χτυπώντας τις εγκαταστάσεις του Μπουσέρ

Ενώ είναι σε εξέλιξη η αποχώρηση του τρίτου κύματος εργαζομένων από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα ΗΠΑ και Ισραήλ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή στοχεύοντάς το. 
 

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι επιτέθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δηλώνει ότι ξεκίνησε τον 82ο κύκλο της επιχείρησής του κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το IRGC, η τελευταία φάση ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα και περιελάμβανε εκτεταμένη επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του στρατιωτικού κέντρου ελέγχου της ισραηλινής διοίκησης, καθώς και εναντίον βιομηχανιών που σχετίζονται με την πυρηνική υποδομή του στο νότιο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας.

Βίντεο: Ιρανικός πύραυλος χτυπά την κατεχόμενη από το Ισραήλ  Beit Shemesh

Ισραήλ: Νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν

Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν κατά της κεντρικής περιοχής του Ισραήλ, κινητοποίησε  ιατρικό προσωπικό και δυνάμεις διάσωσης που  αναφέρουν ότι ανταποκρίνονται σε αναφορές για κρούσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκλήθηκαν από υποβλήματα κεφαλής βόμβας διασποράς ή άλλα θραύσματα που έπεσαν.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματίες.

Σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη την κεντρική περιοχή του Ισραήλ, στην έκτη επίθεση από σήμερα το πρωί.

Κουμπίλιους: 800 Patriot χρησιμοποιήθηκαν τις πέντε πρώτες ημέρες του πολέμου στο Ιράν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, Άντριους Κουμπίλιους, αποκάλυψε πως «κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών, τόσο οι χώρες του Κόλπου όσο και οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν 800 πυραύλους Patriot».
 
«Η συνολική παραγωγή αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 750 ετησίως. Η αριθμητική μιλάει πολύ ξεκάθαρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουμπίλιους μιλώντας σε εκδήλωση του Politico. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι συνεχίζουν να στοχεύουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν και του νότιου Λιβάνου, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων έχουν αυξηθεί και οι στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται.

Ακολουθούν τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa:
  • Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί μετά από επίθεση εποίκων στα βορειοανατολικά της Τούμπας. Προστέθηκε ότι δεκάδες έποικοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν Παλαιστίνιους στην περιοχή Σαφά Ταγιάσιρ, βορειοανατολικά της πόλης.
  • Έποικοι εισέβαλαν στην πόλη Ιμρίν, βορειοδυτικά της Ναμπλούς, στήνοντας παράνομες σκηνές σε παλαιστινιακή γη.
  • Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντέισε, νότια της Βηθλεέμ, και έκαναν έφοδο και έρευνα στο σπίτι του δημοσιογράφου της εφημερίδας Al-Ayyam, Χασάν Αμπντέλ Τζαουάντ.
  • Ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν σε μια σειρά συλλήψεων σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στο Είν Σίνια, στο Τουλκαρέμ, στο Ακαμπάτ Τζαμπρ, στο Ζίτα Τζαμάιν και στην επαρχία της Χεβρώνας.
 
 

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ εξέδωσε νέα προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας ότι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει «εκτεταμένες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών πολιτών και στόχων που συνδέονται με την Ουάσινγκτον σε ολόκληρο το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής περιοχής.

Η πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ και να μην μεταβούν στην πρεσβεία στη Βαγδάτη ή στο γενικό προξενείο στο Ερμπίλ, λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου από πυραύλους, drones και ρουκέτες στον ιρακινό εναέριο χώρο.

Συνέστησε σε όσους φεύγουν να ακολουθήσουν χερσαίες διαδρομές προς την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, καθώς ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει βίντεο από τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.

Ο στρατός λέει ότι κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ και μια αποθήκη όπλων στον νότιο Λίβανο, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της Ταξιαρχίας Γκολάνι.

Ο IDF ισχυρίζεται ότι η ταξιαρχία έχει καταστρέψει πάνω από 200 υποδομές της Χεζμπολάχ από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο νωρίτερα αυτό το μήνα, εντόπισε πολυάριθμα όπλα και σκότωσε μαχητές της οργάνωσης.
 
{https://www.youtube.com/watch?v=oPRdf3ucqBc}

Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Ρεζά Τανγκσίρι κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στο Μπαντάρ Αμπάς. 
 

Η Κίνα ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες και προτρέπει για τον τερματισμό του πολέμου

Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση και να «δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την έναρξη πραγματικά ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα έχει γνώση τυχόν εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

«Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να προωθηθούν ενεργά οι ειρηνευτικές συνομιλίες, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για ειρήνη και να προωθηθεί η παύση του πολέμου», δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας καλεί επίσης όλα τα μέρη να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες στη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Ιράν.

Η Κίνα προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης μέσω του διαλόγου και για την αποφυγή της κλιμάκωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζιάνγκ Μπιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με μέλη της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο στρατιώτης που σκοτώθηκε είναι ο Επιλοχίας Όρι Γκρίνμπεργκ, 21 ετών, της Μονάδας Αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, από την Πετάχ Τίκβα.

Είναι ο τρίτος στρατιώτης των IDF που σκοτώνεται κατά τη νέα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Reuters: Το Ισραήλ αφαίρεσε τον Αραγτσί και τον Γκαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών που θέλει να εξουδετερώσει έπειτα από αίτημα του Πακιστάν

Το Ισραήλ αφαίρεσε τα ονόματα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων που θέλει να εξουδετερώσει, αφού το Πακιστάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην στοχοθετηθούν, δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος στο Reuters.

"Οι Ισραηλινοί είχαν... τις συντεταγμένες τους και ήθελαν να τους εξουδετερώσουν, εμείς είπαμε στις ΗΠΑ ότι αν εξουδετερωθούν και αυτοί, τότε δεν θα υπάρχει κανείς για να συνομιλήσουν, οπότε οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Ισραηλινούς να υποχωρήσουν", επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι την πληροφορία ότι οι Αραγτσί και Γκαλιμπάφ, αφαιρέθηκαν από τη λίστα των στόχων μετέδωσε και η WSJ επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ.

IDF: Στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από «φιλικά πυρά» στον Λίβανο -  15 νοσηλεύονται με υποθερμία

Ένας αξιωματικός των IDF τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα ως αποτέλεσμα πυρών που εξαπέλυσαν άλλες ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον στρατό.

Σε άλλο περιστατικό στον νότιο Λίβανο, 15 στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποψία υποθερμίας. Ο IDF αναφέρει ότι ένας στρατιώτης βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση.

Tasnim: Οι Χούθι της Υεμένης είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον πόλεμο

 Οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».
 
Οι Χούθι είναι έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο του στενού Μπαμπ αλ Μαντάμπ, κάτι που θα ήταν «εύκολο έργο», ανέφερε το Tasnim, επικαλούμενο την ανώνυμη πηγή. 

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7  στη Γαλλία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, εν μέσω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και των εντεινόμενων ανησυχιών για την απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει εντατικοποίηση των χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, του οποίου ο στρατός κατηγορείται ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ και να την εκδιώξει από περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν χτυπηθεί περισσότεροι από 2.000 στόχοι της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 700 μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μέλη της ελίτ δύναμης «Ραντβάν».

Βίντεο από τη στιγμή που ιρανικό βλήμα χτυπά περιοχή στο Ισραήλ

Τη στιγμή που ιρανικά πυρομαχικά διασποράς πλήττουν την περιοχή Καφρ Κασίμ του Ισραήλ καταγράφει βίντεο. Στα πλάνα φαίνεται ένα βλήμα να χτυπά και να ανατρέπει ένα αυτοκίνητο. 
 

Δύο νεκροί στο Άμπου Ντάμπι από θραύσματα μετά από αναχαίτιση πυραύλου

Το Γραφείο Τύπου του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι 2 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 3 τραυματίστηκαν, όταν συντρίμμια έπεσαν στην οδό Σουαϊχάν μετά από «επιτυχή αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου». 

Νεότερος απολογισμός: Έξι ελαφρά τραυματίες στο Ισραήλ

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την εκτόξευση ενός ή πολλών πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ισραηλινής υπηρεσίας ασθενοφόρων.
 
Η Magen David Adom έκανε λόγο για "έξι τραυματίες από το ωστικό κύμα της έκρηξης" στην Καφρ Κάσεμ, διευκρινίζοντας ότι τα θύματα "χτυπήθηκαν ελαφρά" και διακομίστηκαν προς νοσοκομεία στο κεντρικό Ισραήλ.
 
Η υπηρεσία ασθενοφόρων πρόσθεσε ότι παρείχε βοήθεια επί τόπου "σε πολλούς ανθρώπους που έπαθαν κρίση πανικού".
 
Έπειτα από ηρεμία 14 ωρών το Ισραήλ έγινε στόχος δύο φορές σήμερα το πρωί πυραύλων από το Ιράν, σημείωσε ο ισραηλινός στρατός. 

Τουρκικό τάνκερ δέχτηκε επίθεση από drone

Ένα τουρκικό δεξαμενόπλοιο, το M/T Altura, που μετέφερε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου δέχτηκε επίθεση από drone 15 ναυτικά μίλια από τον Βόσπορο στη Μαύρη Θάλασσα.

Μια έκρηξη έπληξε τη γέφυρα και το μηχανοστάσιο πλημμύρισε, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.
 

WSJ: ΗΠΑ και Ισραήλ αφαίρεσαν προσωρινά δύο Ιρανούς αξιωματούχους από τον κατάλογο στόχων

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αφαιρεθεί προσωρινά από τη λίστα των ΗΠΑ και του Ισραήλ με τους αξιωματούχους που πρέπει να εξοντωθούν, καθώς διερευνάται η πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Mohammad-Bagher Ghalibaf και ο υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi αφαιρέθηκαν από τη λίστα στόχων για διάστημα έως και τεσσάρων ή πέντε ημερών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με φόντο τους ισχυρισμούς Τραμπ περί διαπραγματεύσεων. 

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε δύο ισραηλινά άρματα μάχης στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν με πυραύλους δύο ισραηλινά άρματα μάχης κοντά στην πόλη Καντάρα, στην περιοχή Μαρτζαγιούν του νότιου Λιβάνου. Συνολικά, η οργάνωση δηλώνει ότι χτύπησε σήμερα επτά άρματα μάχης στην περιοχή.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τις επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό.

Όπως αναφέραμε χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, με τον υπουργό Άμυνας Κατζ να δηλώνει ότι ο στρατός σκοπεύει να ελέγξει την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι.

Οι Φιλιππίνες αναστέλλουν τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας λόγω κινδύνων εφοδιασμού καυσίμων που συνδέονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τη λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία δίκτυα της χώρας μέχρι νεωτέρας, λόγω των κινδύνων εφοδιασμού καυσίμων και της αστάθειας των τιμών που προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η Επιτροπή Ρύθμισης της Ενέργειας (ERC) δήλωσε ότι έχει προτείνει την εφαρμογή ενός τροποποιημένου συστήματος ελεγχόμενων τιμών, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως την 1η Απριλίου.

«Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι μονάδες άνθρακα ενδέχεται να πληρώνονται με σταθερό τιμολόγιο, οι μονάδες φυσικού αερίου με βάση τις συμβατικές τιμές, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική και η γεωθερμική, με ελεγχόμενες τιμές και προνομιακή διανομή», ανέφερε η ERC σε δήλωσή της.

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ζιβ Αγκμόν

Iσραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Ζιβ Αγκμόν, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από δηλώσεις εναντίον του Νετανιάχου. 

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου και αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του, σε αποσπάσματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας χαρακτήριζε τον Νετανιάχου «ηλικιωμένο που έχει τελειώσει πολιτικά» μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ χρησιμοποίησε ρατσιστική γλώσσα εναντίον βουλευτών του Λικούντ με ανατολική καταγωγή. 

Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Το Ιράν εξετάζει μια πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας «το Ιράν εξετάζει μια πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου», αλλά όπως αναφέρει «δεν θα ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις». 

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω μεσαζόντων «δεν σημαίνει διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνοντας το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον και των κόκκινων γραμμών της Τεχεράνης.
 

Το μήνυμα του Τasnim σε αμερικανούς στρατιώτες 

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα - μήνυμα στους αμερικανούς στρατιώτες:
 
Εικόνα στο ilialive.gr
 

Βίντεο δείχνουν κύμα πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Το υλικό, που καταγράφηκε από κάμερες παρακολούθησης, δείχνει σκηνές από την αναχαίτιση πυραύλων στον ουρανό πάνω από την κεντρική περιοχή του Ισραήλ, μετά από αυτό που τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ως κύμα πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.
 
{https://www.youtube.com/shorts/0IHT0TCoCQU}

Στόχος για 4η φορά έγινε βιομηχανικό συγκρότημα στην Τεχεράνη

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικού Ινστιτούτου, στόχος για τέταρτη φορά έγινε το βιομηχανικό Parchin στην Τεχεράνη, όπου θεωρείται ότι κατασκευάζεται στρατιωτικός εξοπλισμός.
 

Update: Δύο ελαφρά τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ μετά από πυραυλική επίθεση

Για δύο τραυματίες στο Ισραήλ,  μετά από πυραυλική επίθεση κάνουν λόγο οι Times of Israel που επικαλούνται την υπηρεσία ασθενοφόρων της χώρας.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, ηλικίας 55 ετών. 

Οι αινιγματικές αναρτήσεις του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε δύο αινιγματικά βίντεο στο X και στο Instagram το βράδυ της Τετάρτης, διαγράφοντας το ένα λίγο αργότερα.

Το πρώτο, ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων δευτερολέπτων που έδειχνε τα πόδια κάποιου, περιλάμβανε μια γυναικεία φωνή που ρωτούσε: «Θα εκτοξευθεί σύντομα, έτσι;»

Το δεύτερο, που δημοσιεύτηκε αργότερα, έδειχνε μια στατική μαύρη οθόνη με τον ήχο ειδοποίησης τηλεφώνου και μια γρήγορη εικόνα της αμερικανικής σημαίας.
 

Αναφέρονται τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ μετά από πυραυλική επίθεση

Αναφέρονται τραυματίες μετά από μια σειρά πτώσεων πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ, πιθανώς από βόμβες διασποράς, μετά την τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Το μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva επικαλείται αναφορές για τρεις τραυματίες στην πόλη Κφαρ Κασίμ, ανατολικά του Τελ Αβίβ.

Η υπηρεσία έκτακτης ιατρικής βοήθειας του Ισραήλ αναφέρει ότι αποστέλλει ιατρικό προσωπικό στις πληγείσες περιοχές.
 

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν «αυξάνονται σε αριθμό και ένταση»

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν «αυξάνονται σε αριθμό και ένταση» μεταδίδει το Al Jazeera.

«Πρόκειται για μια εκτεταμένη εκστρατεία, όπως κάθε άλλη μέρα, αλλά αυξάνεται τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση.

Έχουμε το Σιράζ, το οποίο έχει πληγεί πολύ σοβαρά, και σύμφωνα με αναφορές τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί, δύο νεαρά αδέλφια.

Έχουμε επίσης το αεροδρόμιο Λαμέρντ στο νότο, το οποίο έχει βομβαρδιστεί. Το Ισφαχάν, επλήγη και πάλι όπως και το Καράτζ. Αυτά αποτελούν σταθερούς στόχους από την αρχή του πολέμου. Το Μπαντέρ Αμπάς είναι επίσης ένας άλλος σταθερός στόχος.

Αλλά επίσης, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει επέκταση της περιοχής βομβαρδισμού, της περιοχής που αποτελεί στόχο.

Έχουμε δύο νέες πόλεις, την ιερή πόλη Μασχάντ, η οποία σπάνια αποτελεί στόχο αλλά τώρα έχει πληγεί, και επίσης το Ταϊμπάντ, το οποίο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Υπάρχει λοιπόν επέκταση του αριθμού των πόλεων και της γεωγραφικής έκτασης αυτού του βομβαρδισμού από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς». μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, στην Τεχεράνη.

Οι πέντε όροι που θέτει το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Οι πέντε όροι που θέτει η Τεχεράνη για τη λήξη της σύγκρουσης είναι οι εξής:
  • Πλήρης παύση των «επιθέσεων και των στοχευμένων δολοφονιών» από τον αντίπαλο.
  •  Δημιουργία συγκεκριμένων μηχανισμών που θα εγγυώνται ότι ο πόλεμος δεν θα επαναληφθεί σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
  • Καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη σύρραξη, με σαφώς καθορισμένο πλαίσιο.
  • Τερματισμός των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα και για όλες τις οργανώσεις που συμμετέχουν στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» στην περιοχή.
  • Διεθνής αναγνώριση και παροχή εγγυήσεων για το κυριαρχικό δικαίωμα του Ιράν να ασκεί έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ. 

Το Ισραήλ αναφέρει ότι δέχεται πυραύλους από το Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι εντόπισε μια σειρά πυραύλων από το Ιράν που κατευθύνονται προς τη χώρα, τη δεύτερη ριπή σε λιγότερο από 30 λεπτά.

CNN: Το Ιράν μετακινεί δυνάμεις στο νησί Χαργκ

Το CNN μεταδίδει ότι το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ, φοβούμενο χερσαία αμερικανική επιχείρηση. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ιράν έχει στήσει παγίδες και έχει μεταφέρει επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό και συστήματα αεροπορικής άμυνας στο Χαργκ τις τελευταίες εβδομάδες, προετοιμαζόμενο για μια πιθανή αμερικανική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη του νησιού.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αμερικανικές δυνάμεις για να καταλάβει το μικρό νησί στο βορειοανατολικό τμήμα του Περσικού Κόλπου - που διαχειρίζεται περίπου το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας- ως μέσο πίεσης προς τους Ιρανούς για να τους εξαναγκάσει να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ, αναφέρει το CNN.

Το Ιράν έχει επίσης τοποθετήσει παγίδες, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και ναρκών, γύρω από το νησί, μεταξύ άλλων και στην ακτογραμμή όπου αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να πραγματοποιήσουν αμφίβια απόβαση, εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρούσε σε χερσαία επιχείρηση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ότι στρατιώτης «τραυματίστηκε σοβαρά» στο Λίβανο

Ο στρατός αναφέρει ότι ο στρατιώτης τραυματίστηκε «ως αποτέλεσμα βολής όλμου εναντίον των δυνάμεων στο Λίβανο» και ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Το Ιράν απειλεί με νέο μέτωπο στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ σε περίπτωση χερσαίας εισβολής των ΗΠΑ 

 Σε περίπτωση αμερικανικής χερσαίας εισβολής, το Ιράν θα ανοίξει "νέο μέτωπο" σε ένα στρατηγικής σημασίας στενό για την παγκόσμια θαλάσσια κυκλοφορία, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, προειδοποίησε την Τετάρτη στρατιωτική πηγή μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
 
Υποχρεωτικό πέρασμα προς τη διώρυγα του Σουέζ, "το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ (Μπαμπ αλ Μαντάμπ) είναι από τα πιο στρατηγικά στενά στον κόσμο, και το Ιράν εχει τη βούληση και την ικανότητα να δημιουργήσει μια απόλυτα αξιόπιστη απειλή εναντίον του", προειδοποίησε η πηγή.
 
"Εάν ο εχθρός επιχειρήσει χερσαία επίθεση στα ιρανικά νησιά ή οπουδήποτε αλλού στην επικράτειά μας, ή εάν επιδιώξει να βλάψει το Ιράν με ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν, θα ανοίξουμε και άλλα μέτωπα σαν 'έκπληξη'", πρόσθεσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
 
Ο επιδραστικός πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι "εχθροί" της Ισλαμικής Δημοκρατίας προετοιμάζονται να εισβάλουν σε ένα από τα νησιά της στον Κόλπο.
 
"Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι εχθροί του Ιράν προετοιμάζονται να καταλάβουν ένα από τα νησιά του με την υποστήριξη ενός περιφερειακού κράτους", έγραψε ο Γαλιμπάφ στην πλατφόρμα X, χωρίς να διευκρινίσει.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, "το σύνολο των ζωτικής σημασίας υποδομών αυτού του περιφερειακού κράτους θα γίνει στόχος συνεχών επιθέσεων", προειδοποίησε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι αντιμετωπίζουν επιθέσεις του Ιράν με drones και πυραύλους

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε το πρωί ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης και πυραύλους που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, την 27η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
 
«Οι αντιαεροπορικές άμυνες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή απειλές πυραύλων και drones από το Ιράν», ανέφερε το υπουργείο μέσω X.
 

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής

  • Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν «αυξάνονται σε αριθμό και ένταση», σύμφωνα με το Al Jazeera, με το Ισραήλ να ανακοινώνει εκτεταμένες επιθέσεις στην κεντρική Ισφαχάν.
  • Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι οι μαχητές της συνεχίζουν να συγκρούονται με τις εισβολικές ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο, ενώ το Ισραήλ αναφέρει ότι ένας ακόμη στρατιώτης «τραυματίστηκε σοβαρά» εκεί την Τετάρτη.
  • Ο Τραμπ ισχυρίζεται και πάλι ότι οι ιρανοί ηγέτες θέλουν «πάρα πολύ να κάνουν μια συμφωνία», αλλά φοβούνται να το πουν «επειδή πιστεύουν ότι θα σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό».
  • Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αναφέρουν ότι αναχαίτισαν περισσότερους πυραύλους και drones.
  • Το ιρανικό κοινοβούλιο προετοιμάζει νόμο για την επιβολή διοδίων για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι χαρακτήρισε τέτοιες κινήσεις ως «οικονομική τρομοκρατία».
 
Διαάστε περισότερα στο In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Alysev - Flame 2026
Alysev - Flame 2026