Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Ρευστές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία με το Ιράν, λέει ο Τραμπ

Ρευστές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία με το Ιράν, λέει ο Τραμπ Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / ABEDIN TAHERKENAREH
Μέχρι «την επόμενη εβδομάδα» τοποθέτησε χρονικά την οριστικοποίηση της συμφωνίας - πλαίσιο με το Ιράν...
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

...για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφο του τηλεφωνικά ότι το μνημόνιο κατανόησης για να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ και να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να υπογραφτεί «κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

«Πρέπει να εξασφαλίσω μερικά σημεία ακόμη», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά το ABC News, διευκρινίζοντας πως γι’ αυτό δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.

 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει δημόσια επιβεβαίωση από την πλευρά του Ιράν πως επίκειται συμφωνία άμεσα.

 

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες Δευτέρα το Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν, να σταματήσουν να πολεμούν «για την αιωνιότητα», αφού ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τα δυο μέρη του υποσχέθηκαν αποκλιμάκωση.

Ανέφερε μέσω Truth Social ότι η Χεζμπολάχ «δέχτηκε να σταματήσει να παύσει πυρ εναντίον του Ισραήλ και των στρατιωτών του» και ότι «ομοίως, το Ισραήλ δέχτηκε να παύσει πυρ εναντίον τους» (των μελών του κινήματος), προτού προσθέσει: «Θα δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό - ας ελπίσουμε πως θα είναι για την αιωνιότητα!».

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον του στρατού του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

 

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις το βράδυ της Δευτέρας εναντίον ισραηλινών θέσεων στον νότιο Λίβανο, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας αναφέρθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στα χωριά Μαρουανίγια, Σιντίκιν, Γιατέρ και Μανσούρι, στον νότιο Λίβανο, καθώς και ότι ακούστηκε «πολύ ισχυρή έκρηξη» στην κοινότητα Ντεμπίν.

 

Σε ανακοινωθέν της, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως μαχητές της στοχοποίησαν άρμα μάχης τύπου Μερκάβα με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εφόρμησης, καθώς και ισραηλινούς στρατιώτες με «ομοβροντίες ρουκετών και πυρά πυροβολικού» στη Χαντάθα. Ακόμη, ανέφερε πως μαχητές της επιτέθηκαν σε δυο ισραηλινά άρματα μάχης στον τομέα.

Κατόπιν, σε τρίτο ανακοινωθέν της, που ανέφερε όπως και τα προηγούμενα ότι η επίθεση έγινε μετά τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η Χεζμπολάχ γνωστοποίησε ότι μαχητές της στοχοποίησαν άρμα μάχης Μερκάβα στην Μπαγιάντα «με κατευθυνόμενο πύραυλο».

Ρευστό το σκηνικό των διαπραγματεύσεων εν μέσω απειλών από το Ισραήλ

Mέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ δέχτηκε την αμερικανική πρόταση περί «αμοιβαίας παύσης των επιθέσεων» με το Ισραήλ, μια συμφωνία που μπορεί να ανατρέψει τις απειλές του Ιράν για πάγωμα των συνομιλιών και κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και του Μπαμπ αλ Μαντέμπ, αφού αίρεται η προϋπόθεση που έθετε, την παύση δηλαδή των επιθέσων στο Λίβανο.

Παρά την εξέλιξη αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πως, εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών πόλεων και πολιτών, το Ισραήλ θα πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στη Βηρυτό.

«Απόψε, μίλησα με τον Πρόεδρο Τραμπ και του είπα ότι, αν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει να επιτίθεται στις πόλεις και τους πολίτες μας, το Ισραήλ θα επιτεθεί σε τρομοκρατικούς στόχους στη Βηρυτό», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του και συνεχίζει: «Η στάση μας παραμένει αμετάβλητη. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα συνεχίσει να επιχειρεί όπως έχει προγραμματιστεί στο νότιο Λίβανο».

Μεταξύ πολέμου και ειρήνης

Πριν από αυτές τις εξελίξεις, ΗΠΑ και Ιράν κινούνταν μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με την Τεχεράνη να απειλεί για επιθέσεις στο Βόρειο Ισραήλ αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις στο Λίβανο και το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει νέους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό προτού κάνει ένα βήμα πίσω και τους αναιρέσει μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Η πορεία των συζητήσεων πάντως των συζυτήσεων για την ειρηνευτική συμφωνία παραμένει ακόμα ασαφής καθώς σήμερα το Ιράν ανακοίνωσε το «πάγωμα» των συνομιλιών και απείλησε το πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και του Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέμενε πως οι συνομιλίες με το Ιράν «συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό» ενώ σημείωνε πως μίλησε, μέσω «υψηλόβαθμων αντιπροσώπων» με τη Χεζμπολάχ, αποκομίζοντας τη δέσμευσή της ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε μια «πολύ παραγωγική» συνομιλία με τον Μπίμπι (Μπενιαμίν) Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Διαβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μη στείλει στρατό στη Βηρυτό και όσες μονάδες ήταν καθ’ οδόν έχουν ήδη κάνει αναστροφή.

 

Λίγες ώρες αργότερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο ανακοίνωσε απόψε ότι η Χεζμπολάχ δέχτηκε την αμερικανική πρόταση περί «αμοιβαίας παύσης των επιθέσεων» με το Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα απειλούσε να πλήξει τα νότια προάστια της Βηρυτού, μία ημέρα πριν από τις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι λιβανέζικες αρχές έλαβαν την επιβεβαίωση της αποδοχής, εκ μέρους της Χεζμπολάχ, της αμερικανικής πρότασης που προβλέπει την αμοιβαία παύση των επιθέσεων» ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία του Λιβάνου.

«Στο πλαίσιο της προτεινόμενης διευθέτησης, τα ισραηλινά πλήγματα στην Νταχίγια (σ.σ. τα νότια προάστια της Βηρυτού) θα παύσουν, σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Χεζμπολάχ να απέχει από επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός διευρύνεται για να καλύψει το σύνολο του εδάφους του Λιβάνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το κρατικό ισραηλινό κανάλι, μετέδιδε ότι το Ισραήλ ανέβαλε την επιχείρηση στη Βηρυτό για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Το ζήτημα, όπως αναφέρθηκε συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου και Τράμπ.

Απειλές από την Τεχεράνη για επιθέσεις στο Βόρειο Ισραήλ

Σκληραίνοντας περαιτέρω τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, η Τεχεράνη απείλησε να επιτεθεί στο βόρειο Ισραήλ εάν η Βηρυτός πληγεί από ισραηλινά πλήγματα.

Δίνοντας το κλίμα η κρατική τηλεόραση του Ιράν διέκρινε υψηλή πιθανότητα λήξης της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, εφόσον δεν σταματήσουν οι επιθέσεις στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, έγραφε στην πλατφόρμα Χ ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι υπό τη διαχείριση του Ιράν και «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο αποκλεισμός».

Επιπλέον ο Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και επανεκλεγείς πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, είχε δηλώσει μέσω του Χ ότι ο ναυτικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και η κλιμάκωση των εγκλημάτων πολέμου στον Λίβανο από το Ισραήλ αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη για την μη τήρηση της εκεχειρίας από τις ΗΠΑ.

«Κάθε επιλογή έχει το τίμημά της και ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος. Ολα θα τακτοποιηθούν», έγραψε σε απειλητικό τόνο ο ιρανός αξιωματούχος.

{https://exchange.glomex.com/video/v-dixt3omuuoy1?integrationId=eexbs1blhykrzwj}

Πηγή: cnn.gr

 

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος