Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Πολιτικό θέατρο ή πραγματική ρήξη; Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Ουάσιγκτον - Ισραήλ

Πολιτικό θέατρο ή πραγματική ρήξη; Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Ουάσιγκτον - Ισραήλ Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / JIM LO SCALZO POOL
Μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις της ιστορικής τους συμμαχίας...
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

...που έμοιαζε άρρηκτη, διέρχονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς όλα δείχνουν ότι πλέον οι γεωπολιτικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ αποκλίνουν επικίνδυνα.

 

Παρά την κοινή τους στρατηγική κατά του Ιράν στο παρελθόν, οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο και τα πλήγματα κατά της Τεχεράνης έχουν προκαλέσει την έντονη και δημόσια, πλέον, απογοήτευση του Αμερικανού προέδρου όπως αναφέρει ανάλυση των FT.

«Εχω παίρνω τις αποφάσεις. Δεν το κάνει ο Νετανιάχου», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στους FT την Κυριακή (7/6), ενώ πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το αποδεχθεί τη συμφωνία με το Ιράν».

 

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Οι πιέσεις προς τον Τραμπ να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να τιθασεύσει τις τιμές της βενζίνης είναι ασφυκτικές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, την ώρα που οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που έθεσε κατά την έναρξη του πολέμου.

 

Σε πιο δύσκολη θέση

Σαφώς εκείνος που βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι ο Τραμπ αποφάσισε να μην εμπλακεί στρατιωτικά στους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν και η αποφασιστικότητα του να τερματίσει τον πόλεμο έχει αφήσει τον Νετανιάχου σε μια ολοένα και πιο άβολη θέση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες με τον πιο σημαντικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, την ώρα που έχει το βλέμμα του και στην κοινή γνώμη της χώρας του ενόψει των εκλογών που θα γίνουν αργότερα αυτό το έτος.

 
 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μαχών με το Ιράν, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι η χώρα απέτυχε να πετύχει τους στόχους της. Μια έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι μόνο το 37% του πληθυσμού ήταν ικανοποιημένο με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

«Ο Νετανιάχου έχει δύο κακές επιλογές», λέει ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πολιτικός αναλυτής που στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού.

 

«Μπορεί είτε να υποκύψει στον Τραμπ και να κάνει ό,τι του λέει, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο εσωτερικό πολιτικό τίμημα. Ή μπορεί να απεμπλακεί από τον Τραμπ. Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει την πολυτέλεια να βρεθεί μόνο του απέναντι στο Ιράν».

Ασκήσεις ισορροπίας από το Νετανιάχου

 

Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου επέλεξε λίγο και από τα δύο, όπως σημειώνουν οι FT. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ τον προέτρεψε δημοσίως να μην επιτεθεί στο Ιράν αφού εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ ως αντίποινα για επίθεση του IDF στη Βηρυτό, διέταξε τις ισραηλινές δυνάμεις να επιφέρουν πλήγματα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία τον Απρίλιο.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, με τον Τραμπ να εντείνει τις πιέσεις για εκεχειρία και τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης ο Νετανιάχου ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Το Ιράν και η κυβέρνηση Τραμπ βλέπουν τα μέτωπα του Ιράν και του Λιβάνου ως ενωμένα και το Ισραήλ τα βλέπει ως ξεχωριστά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φοντέιν, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον.

«Το Ισραήλ έχει να κάνει με μαχητές που εδρεύουν στον Λίβανο από τη δεκαετία του 1970 και καμία συμφωνία δεν θα το αφήσει απρόθυμο να υπερασπιστεί τα βόρεια σύνορά του επ’ αόριστον», πρόσθεσε.

Το πολιτικό θέατρο

Αυτή είναι η μία οπτική καθώς η Ντάλια Σάιντλιν πολιτική αναλυτής με έδρα το Τελ Αβίβ, υποστηρίζει ότι υπήρχε επίσης ένα στοιχείο «πολιτικού θεάτρου» στις δημόσιες διαφωνίες.

«Ο Τραμπ ουσιαστικά προσπαθεί να δείξει στους Αμερικανούς ότι προσπαθεί να εμποδίσει την εκ νέου κλιμάκωση του πολέμου και να αποτρέψει νέα εμπλοκή των ΗΠΑ», είπε.

«Και ο Νετανιάχου φαίνεται καλός στο εγχώριο κοινό του πειδή αψηφά τον Τραμπ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι επικριτές του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι έχει δεθεί πολιτικά με τον Τραμπ για να προστατεύσει τη θέση του, λόγω των δικαστικών του περιπετειών. Αυτή η ευθυγράμμιση, ισχυρίζονται, έχει περιορίσει τη στρατηγική ελευθερία του Ισραήλ, αφήνοντας τη χώρα ευάλωτη σε απειλές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς.

Η αμερικανική δυσφορία έχει όρια

Ωστόσο, παρά τις τριβές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Νετανιάχου και να προχωρήσει σε ακραία μέτρα όπως το να παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθειας στο Ισραήλ.

Κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ ασπάστηκε σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Νετανιάχου για το πώς να αντιμετωπίσει το Ιράν και τους περιφερειακούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Ιράν μετά από δεκαετίες παρότρυνσης των Ισραηλινών ηγετών -ιδιαίτερα του Νετανιάχου- μετά την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτό φυσικά δεν τον εμπόδισε στη συνέχεια όταν έκρινε ο Νετανιάχου ξεπέρασε τα όρια να εκφράσει ανοικτά τη δυσφορία του και να τον επαναφέρει στην τάξη με ό,τι σημαίνει αυτό για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα το ξανακάνει, αν χρειαστεί καθώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ υπερέχουν από εκείνα του Ισραήλ.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας