Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Τραμπ: «Συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ιράν - Εκλιπαρούν για συνάντηση»

Τραμπ: «Συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ιράν - Εκλιπαρούν για συνάντηση» Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / BONNIE CASH POOL
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως συνεχίζονται κανονικά οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη...
Up & High Media & Productions
Up & High Media & Productions
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

...διαμηνύοντας πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Ιρανοί να υπογράψουν καλό έγγραφο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως οι συνομιλίες γίνονται «κατόπιν αιτήματος» του Ιράν και με την «υποστήριξη» της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

«Ζητάνε συνάντηση, μερικοί θα έλεγαν εκλιπαρούν, οι συνομιλίες αρχίζουν, προβλέπονται άλλες στο άμεσο μέλλον, και μετά λένε δημόσια και με περηφάνια ότι δεν έχουν καμιά συζήτηση» δήλωσε νωρίτερα στο Truth Social, ενώ λίγες ώρες πριν είχε κάνει γνωστό πως το Πεντάγωνο τού παρουσίασε σχέδιο για κλιμάκωση του πολέμου κατά του Ιράν.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να μη γίνουν, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως την έλαβε εξαιτίας αιτημάτων «χωρών της περιοχής», διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει το «περίγραμμα» συμφωνίας.

Έκανε λόγο περί «αιτήματος» της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ και του ίδιου του Ιράν.

Η Τεχεράνη διέψευσε πως υπέβαλε οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα, κάνοντας λόγο για «νέο ψέμα» του αμερικανού προέδρου.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή» απαντά η Τεχεράνη

Η απάντηση της Τεχεράνης δόθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Διαπραγματευόμαστε με το Ομάν, για να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση από τα στενά του Ορμούζ» είπε ο Εσμαΐλ Μπαγκάι.

«Είμαστε στο σημείο να καταλήξουμε σε συμφωνία για πορεία αποδεκτή και από τα δυο μέρη, ούτε τη βόρεια, ούτε τη νότια, με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας και την εγγύηση των εθνικών συμφερόντων μας και της ασφάλειάς μας» συνόψισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαγκάι την Κυριακή (2/8) μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε ως προϋπόθεση για την αναστολή των βομβαρδισμών των ΗΠΑ τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν «γρήγορα», ιδίως για το Ορμούζ.

Ο ίδιος δήλωσε πως το κρίσιμο ενεργειακό πέρασμα βρίσκεται υπό τον «πλήρη έλεγχο» του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο δεν θα αρθεί παρά μόνο σε περίπτωση «συμφωνίας» ή «πλήρους παράδοσης» του Ιράν.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Λευκή Νύχτα Πύργου 2026
Λευκή Νύχτα Πύργου 2026