Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Ζιμπάμπουε: Τουλάχιστον 44 νεκροί από τη βύθιση φέρι στη λίμνη Καρίμπα

Ζιμπάμπουε: Τουλάχιστον 44 νεκροί από τη βύθιση φέρι στη λίμνη Καρίμπα Φωτογραφία: SCREENSHOT_VIDEO_X / mutsamu
Στους 77 οι διασωθέντες από το ναυάγιο στη λίμνη Καρίμπα, στη Ζιμπάμπουε
Up & High Media & Productions
Up & High Media & Productions
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Τρίτη (11/8), μετά την ανατροπή φέρι στη λίμνη Καρίμπα της Ζιμπάμπουε, με τις Αρχές να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τον Πρόεδρο της χώρας, Έμερσον Μνανγκάγκουα, να κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής.

Συγκεκριμένα, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το σκάφος χτυπήθηκε από ισχυρό κύμα και ανατράπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 44 σοροί, ενώ 77 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αποδίδεται στο περιστατικό, φαίνεται να δείχνει το αναποδογυρισμένο κύτος του σκάφους να επιπλέει στο νερό.

{https://www.youtube.com/watch?v=k4fx0xFCbZ4}

Ερωτήματα για τον αριθμό των επιβαινόντων στο φέρι

Πάντως, ένα από τα βασικά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές, αφορά στον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στο φέρι.

Το σκάφος είχε δυνατότητα μεταφοράς 90 επιβατών και πέντε μελών πληρώματος. Ωστόσο, οι – μέχρι στιγμής πληροφορίες – δείχνουν ότι μετέφερε σημαντικά περισσότερους ανθρώπους. Αξιωματούχος της λίμνης είχε αναφέρει ότι στο φέρι επέβαιναν 120 άτομα, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά.

Η Μονάδα Πολιτικής Προστασίας της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες πωλήσεις εισιτηρίων, στο σκάφος επέβαιναν 114 ενήλικοι επιβάτες. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνεται άγνωστος αριθμός παιδιών που λόγω ηλικίας δεν χρειάζονταν εισιτήριο.

Νεότερη μαρτυρία μέλους του πληρώματος, την οποία μετέδωσε το AP, ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων ακόμη και στους 153. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός δεν έχει αποσαφηνιστεί και οι Αρχές συνεχίζουν την καταμέτρηση.

«Υπήρχαν πτώματα στο νερό»

Ο Μάξτον Κανχέμα, αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φέρι ταξίδευε υπό κακές καιρικές συνθήκες και ενδέχεται να χτυπήθηκε από κύμα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μηχανές του. Περιέγραψε ανθρώπους σε απόγνωση και πτώματα μέσα στο νερό, κάνοντας λόγο για μια τραγική εικόνα, ενώ ανέφερε ότι όσοι μπορούσαν να διασωθούν απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η βουλευτής της περιοχής, Μούτσα Μουρομπέντζι, δημοσίευσε βίντεο στο X που – όπως ανέφερε – έδειχνε το σκάφος στην αρχή του ταξιδιού και κάτοικοι διέσχιζαν τη λίμνη με προορισμό την πόλη Καρίμπα, σε ένα ταξίδι διάρκειας περίπου πέντε ωρών. Η βουλευτής ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Σε κατάσταση καταστροφής η Ζιμπάμπουε

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, κήρυξε κατάσταση καταστροφής και ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ντάνιελ Γκάρουε, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την επιχείρηση.

Στις έρευνες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ειδική μονάδα του στρατού με σκάφη, υποβρύχια μονάδα της αστυνομίας και ιδιωτικό ελικόπτερο. Η κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων.

Η λίμνη Καρίμπα βρίσκεται στα σύνορα Ζιμπάμπουε και Ζάμπια και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τεχνητούς ταμιευτήρες νερού στον κόσμο. Έχει σημαντικό ρόλο στις μεταφορές και στην αλιεία, ενώ χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και για τις δύο χώρες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις