Οι φιλίες προορίζονται να είναι υγιείς σχέσεις που τροφοδοτούν την ψυχή μας που μας βοηθούν να νιώθουμε ότι αγαπιόμαστε και αλληλοστηριζόμαστε, κάτι που είναι σημαντικό κομμάτι και για την υγεία μας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι καλές φιλίες είναι επιτακτική ανάγκη για τη γνωστική υγεία και μια χαρούμενη ζωή.
Γιατί λοιπόν να μην τις επιλέγουμε τόσο προσεκτικά όσο θα κάναμε με τον σύντροφό μας; Δεν μπορείς να δικαιολογείς μια συμπεριφορά επειδή απλά κάποιος είναι φίλος σου κι αυτό γιατί οι στενές, οικείες σχέσεις κάθε είδους απαιτούν αγάπη άνευ όρων, αμοιβαίο σεβασμό και συντήρηση.
Υπάρχουν λοιπόν, 5 ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις στον εαυτό σου είτε για τον σύντροφο είτε για μια φιλία σου.
5 ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις στον εαυτό σου
Πώς αισθάνεσαι κοντά τους ή αφού περάσεις χρόνο μαζί τους
Εάν σε κάνει νευρικό ή επιθετικό, αν νιώθεις εξαντλημένος μετά από τη συνάντησή σας ή ότι κάποιος σε κρίνει συνεχώς, τότε αυτό το άτομο μπορεί να μην είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να γίνει στενός φίλος σου.
Μπορείτε να περάσετε χρόνο μαζί, αλλά και σε διάφορες περιστάσεις;
Πηγαίνετε μόνο σε πάρτι με αυτό το άτομο και δεν μπορείτε να φανταστείτε μια βραδιά ταινίας στον καναπέ ή ένα ήσυχο πικνίκ στο πάρκο μαζί του;
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν φίλοι που ξέρουμε ότι είναι μόνο για την παρέα ή για να βγούμε ένα ποτό όταν κανείς άλλος δεν μπορεί. Οι καλύτεροί σου φίλοι ωστόσο, θα ευθυγραμμιστούν μαζί σου περισσότερο και οπουδήποτε.
Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου;
Εάν βλέπεις τον εαυτό σου να αλλάζει «σχήμα» για να ευχαριστήσει κάποιον, είτε δεν σε αποδέχεται και δεν σε αγαπά για αυτό που είσαι, είτε δεν μπορείς να νιώσεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου, τότε αυτή η φιλία δεν είναι βιώσιμη.
Υποστηρίζετε ο ένας την ανάπτυξη του άλλου ή ανταγωνίζεστε;
Οι μόνιμες φιλίες είναι σχέσεις γεμάτες με αμοιβαίο σεβασμό. Αν κάποιος σε απογοητεύει ή προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις επιτυχίες σου, αντί να τις γιορτάζει μαζί σου, τότε υπάρχει θέμα.
Είναι ισορροπημένη η ανταλλαγή συναισθημάτων;
Είναι φυσικό να μην αισθάνεστε το ίδιο συνέχεια. Ίσως μια χρονική περίοδος είναι δύσκολη για εσένα και μια άλλη είναι δύσκολη για εκείνον/αυτήν και μπορείτε να ενισχύσετε ο ένας τον άλλον και να στηριχτείτε ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Ωστόσο, εάν κάποιος έρχεται σε σένα μόνο όταν έχει ένα μεγάλο πρόβλημα και φαίνεται να εξαφανίζεται όταν όλα είναι καλά στη ζωή του, ίσως καλό θα ήταν να περιορίσεις το βάρος και τη φυσική επένδυση που δίνεις σε αυτού του είδους τη φιλία.
Πολλές από αυτές τις ερωτήσεις - παράγοντες ισχύουν και για τις ρομαντικές σχέσεις.
Όπως λοιπόν, δεν θα επέλεγες έναν/μία σύντροφο που σε επικρίνει συνέχεια ή δεν σε κάνει να νιώθεις άνετα, το ίδιο κάνε και με τους στενούς σου φίλους.
Πηγή: Queen.gr