LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|04
2021
09:16

Κορονοϊός: Οι ανησυχίες των ειδικών για το Πάσχα - Kραυγή αγωνίας για τους εμβολιασμούς

Υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα και τις εισαγωγές σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαδικασία του εμβολιασμού

Την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα νοσοκομεία αλλά και την σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς για να μπορέσει να επανέλθει μια μερική κανονικότητα το καλοκαίρι.

O Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ημερίδα όπου ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τα οφέλη των εμβολίων για τον κορονοϊό και έκανε λόγο για το πιθανό τέλος στις μάσκες. Ο ίδιος μίλησε  μαζί με τον καθηγητή Νίκο Σύψα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα και τις εισαγωγές, και όπως ανέφεραν ο κ. Τσιόδρας και o κ. Σύψας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. «Επιταχύνουμε τα εμβόλια, δεν αφήνουμε καμία δόση να πάει χαμένη, ελπίζουμε στη βελτίωση του καιρού. Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης στην εκδήλωση, είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις με οριζοντα παραπάνω από 2 εβδομάδες. Όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος συναντήσει έναν άλλο πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης, αλλά πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι πάνω από ένα 10-15%, δεν έχουμε ακόμη φυσικό τείχος ανοσίας», ανέφερε.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι αποφασίστηκε από το CDC να ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson και θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τον Ευρωπαΐκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αν κάποιος έχει νοσήσει, μπορεί περίπου 3 εβδομάδες μετά την νόσο να κάνει το εμβόλιο. Όσοι έχουν νοσήσει κάνουν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα ή αύριο, όπως έχει πει και ο Φάουτσι. Πρέπει να μην καθυστερήσουμε καθόλου με το εμβόλιο. Όσον αφορά τη βαριά νόσηση, όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA μας δίνουν μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των εμβολίων αυτών».

Αναφορικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων είπε: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια, έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους φοιτητές και θα πρέπει να το δούμε κατά προτεραιότητα».

Όσον αφορά το Πάσχα, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση από το να συνωστίζονται οι πολίτες σε πλατείες καθώς όπως είπε «αυξανομένων των εμβολιασμών και βελτιώμενου του καιρού θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η συγκέντρωση σε πλατείες δεν λειτούργησε θετικά, φάνηκε η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα».

Λουκίδης: Πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι οι εισαγωγές δεν είναι σε αυτό που θα λέγαμε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά σε 10-15 μέρες θα αποκλιμακωθεί. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς. Ένα 15% των ασθενών μας που είχαν τη δυνατότητα δεν έχουν πάει να εμβολιαστεί και νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο. Αυτό πιέζει το σύστημα υγείας και δυνητικά τις ΜΕΘ. Θα ήθελα να μην πω τις θεωρίες που μας λένε διάφοροι, επηρεάζονται πολλές φορές από το περιβάλλον τους που προσπαθεί να τους πείσει ότι είμαστε άτρωτοι. Αν κάποιος έχει χάσει το ραντεβού μπορείς να ξανακλείσει μετά από 30 ημέρες», σημείωσε

Όσον αφορά το πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Λουκίδης είπε: «Το δικό μας καλοκαίρι είναι το ελληνικό καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι με την αύξηση της εμβολιαστικής προσπάθειας και από τη στιγμή που μπαίνουν στη διαδικασία οι άνθρωποι που εργάζονται, μετακινούνται, συναναστρέφεται με κόσμο θα είναι καλύτερη η κατάσταση. Θα είναι δύσκολο να φύγουν όλα τα μέτρα το καλοκαίρι. Χρειάζεται καλή επιδημιολογική παρατήρηση του πληθυσμού».

«Το Πάσχα θα υπάρξει μια κοινωνική συναναστροφή, θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες να προστατέψουν τη δουλειά τους, ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλείσει και το άνοιγμα αυτό να γίνει με ασφάλεια. Έχω μια αισιοδοξία ότι θα το πετύχουμε, είναι στο χέρι το δικό μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι. Θα είναι περίεργο το Πάσχα, αλλά θα μπορέσουμε να περάσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι».

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo