LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|06
2021
09:13

Koρονοϊός: Ανησυχία στους ειδικούς για την ινδική μετάλλαξη Δέλτα - Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Oι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Καθώς το νέο πολύ μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «delta» συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν την αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις.

Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Ήδη με βάση τα δεδομένα αυτά στη Βόρεια Ιρλανδία η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες. Δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Tα συμπτώματα που εμφανίζει η Ινδική μετάλλαξη

Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία ημερησίως που κυριαρχεί το συγκεκριμένο στέλεχος άγγιξε τις 6000. Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα. Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα COVID-19 με 29 εκατομμύρια κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ με 33,4 εκατομμύρια, και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19 με 355000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με 598000 και 479000 θανάτους αντίστοιχα.

Το νέο στέλεχος delta είναι το επικρατών στέλεχος τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς φαίνεται να ευθύνεται για το 91% των νέων κρουσμάτων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το στέλεχος αυτό είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος άλφα Β.1.1.1.7, που επικρατούσε έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Πώς θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα

«Καμπανάκι» κρούει ο Θάνος Δημόπουλος, ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί στην ώρα τους, ειδικά για την ινδική μετάλλαξη ειδικά τώρα που έχει ανοίξει ο τουρισμός. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αρχίζει να κυριαρχεί. Δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα από τους τουρίστες», σημείωσε μιλώντας στο Open το Σάββατο.

Όπως ανέφερε, είμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, λόγω εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί μας επιτρέπουν σε χαλάρωση δραστηριοτήτων». Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο ίδιος πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα εμβολιαστεί σιγά σιγά. «Τις μάσκες θα τις βγάλουμε σιγά σιγά όλοι μαζί. Να μη γίνει διαχωρισμός και τις βγάλουν μόνο οι εμβολιασμένοι», τόνισε ενώ αναφορικά με τον εμβολιασμό και το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει ενώ έχει κάνει την πρώτη δόση, ο κ.Δημόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να κάνει και τη δεύτερη δόση.

«Καμπανάκι» και από Μόσιαλο

Και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, με ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επικράτησης της πιο μεταδοτικής ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Ο κ Μόσιαλος, στην ανάρτησή του, παρέθεσε σε έναν πίνακα τη σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν επικρατήσει η τελευταία αυτή μετάλλαξη του ιού, η διασπορά μεταξύ των μη εμβολιασμένων, θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν της βρετανικής μετάλλαξης. «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, και ακόμη πιο επισταμένα πρέπει να προσέξουμε και όχι μόνο για να μην κολλήσουμε. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η παραλλαγή δέλτα, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής. Και δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους», αναφέρει.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ