LIVE

Η «υπέρβαρη τσάντα»… πάει σχολεί

  • Share This

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Tα σχολεία ανοίγουν και τα βάσανα αρχίζουν. Πρωινό ξύπνημά, διάβασμα, λιγότερες ώρες παιχνίδι, νωρίς το βράδυ για ύπνο… και όλα τα σχετικά.

Ένα μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα που ίσως ποτέ να μη του δώσαμε την πρέπουσα σημασία, είναι το βάρος της σχολικής τσάντας και οι επιπτώσεις της...

Πόνοι στην πλάτη, κόκκινα σημάδια, μυϊκοί τραυματισμοί, παθήσεις στην σπονδυλική στήλη (σκολίωση, κύφωση, κ.α.), που μπορεί να οδηγήσουν ένα μαθητή μέχρι και το χειρουργείο!

Έρευνες έδειξαν ότι μερικές σχολικές τσάντες φτάνουν τα 7 κιλά και μερικές τα ξεπερνούν. Πως μπορεί ένα παιδάκι 20 ή και 30 κιλά να αντέξει αυτό το φορτίο, όταν οι ειδικοί τονίζουν ότι το βάρος της τσάντας πρέπει να μην ξεπερνά το 15-20% του σωματικού του βάρους. Αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά η τσάντα πρέπει να είναι τρία! Κάτι που δε συμβαίνει στην καθημερινότητα.

Επειδή το φαινόμενο της «υπέρβαρης τσάντας» δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί να αλλάξει η τσάντα του παιδιού και ο τρόπος που την κουβαλάει, έτσι ώστε να ελαττωθούν οι κακώσεις που προξενεί.

Προτιμήστε τσάντες με φαρδιά λουριά και βάτες για την πλάτη, τους δύο ώμους και ζώνη γύρω από τη μέση. Ρυθμίστε τα ώστε να εφαρμόζουν καλά στο σώμα του παιδιού. Δεν θα πρέπει να σφίγγουν τους ώμους. Η κατανομή του βάρος γίνεται έτσι καλύτερα και μπορεί να αντέξει το φορτίο.

Η θέση της τσάντας είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζεται και να παραμένει εφαρμόζοντας στην πλάτη και να μην πέφτει χαμηλότερα στην περιοχή της μέσης.

Φροντίστε τα βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται στο κέντρο και το υπόλοιπο βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα. Όπως επίσης μπορεί το παιδί να κρατά και κάποια βιβλία στο χέρι έτσι ώστε να μειώνεται το βάρος της τσάντας.

Μια ακόμα λύση είναι και οι τσάντες με ροδάκια,  αν δεν υπάρχουν σκαλιά. Αλλά και αυτός ο τύπος τσάντας θέλει προσοχή. Το πτυσσόμενο χερούλι πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να μην αναγκάζεται το παιδί να στρίβει και να γέρνει προς τα πίσω για να την τραβήξει. Όπως και οι ρόδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μην είναι ασταθής.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Οι ορθοπεδικοί τονίζουν ότι προστατεύεται η πλάτη ενός μαθητή μόνο όταν σπρώχνει (όπως τα καροτσάκια του μωρού) και όχι όταν σέρνει.

Διεθνείς στατιστικές και μελέτες μιλούν για ταχεία αύξηση στην σχολική οσφυαλγία. Η πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 7 ετών, αλλά μετά τα 10 έτη αρχίζει μία σταδιακή αύξηση. Στην ηλικία των 11 ετών τα ποσοστά είναι 12%. Μεταξύ 13-15 ετών ξεπερνούν το 30%, μπορεί να αγγίξουν και το 40%. Και μετά τα 15-16 έτη του παιδιού, ανεβαίνοντας στην εφηβεία, τα ποσοστά μπορεί να φτάσουν και το 70%.

Όλα αυτά επιδεινώνονται λόγω έλλειψη χρόνου για άσκηση, αύξηση της καθιστικής ζωής, λόγω διαβάσματος και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Όταν ένα παιδί παραπονιέται για τη μέση του, οι γονείς δεν πρέπει να το αγνοούν. Όπως όταν πονά το κεφάλι του, η κοιλιά του, το πηγαίνετε στο γιατρό έτσι δεν πρέπει να αμελούμε και τον πόνο στη μέση.

 Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στα μικρά παιδιά, που δεν έχει ολοκληρωθεί η οστέωση των σπονδύλων, μπορεί να προκαλέσει ενδοοστικές κοίλες, οι οποίες θα φανούν αργότερα, και οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν τη σπονδυλική στήλη και θα βάλουν το παιδί σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όπως βλέπουμε το θέμα της «υπέρβαρης τσάντας» δεν είναι τόσο απλό και αμελητέο, ώστε κάθε φορά να το προσπερνάμε και να λέμε ένα «δε βαριέσαι θα την κουβαλάω εγώ». Και την ώρα που το παιδί είναι μέσα στο σχολείο; Υπάρχει κάποιο «τζίνι» και την κάνει ελαφριά;

 

  • Share This

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.