Η μάστιγα του 21ου αιώνα: Υποσιτισμός και παχυσαρκία

  • Share This

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 1980, καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Ο κύριος στόχος της ήταν να περιορίσει την πείνα στον πλανήτη Γη.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά, ζούμε ανάμεσα στον υποσιτισμό και στην παχυσαρκία! Σχήμα οξύμωρο, αλλά αληθινό.

Αντί κάθε χρόνο να λέμε και καλύτερα, λέμε και χειρότερα. Αντί να γιορτάζουμε την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών μας, ζούμε ανάμεσα στις δυο αυτές επιδημίες, που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Έτσι έχουμε την πείνα, τον υποσιτισμό, την διατροφική ανασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες και άλλες τροφιμογενείς ασθένειες, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τον περιορισμός της βιοποικιλότητας.

Ενώ παράλληλα στον ίδιο πλανήτη Γη, έχουμε την παχυσαρκία, την εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, την ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και την υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων».

Ένας πλανήτη χωρισμένος στα δυο, ένας πλανήτης που αργοπεθαίνει λόγω πείνας και πολυφαγίας. Απίστευτο και όμως αληθινό!

Από τη μία η πείνα απειλεί περισσότερο από 850 εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, ενώ τα 2 δις υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών και καταλήγουν να πεθαίνουν κάπου στα 40 εκατομμύρια κάθε χρόνο από πείνα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι και μέχρι το 2020 η παχυσαρκία και οι επιπλοκές της (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

Η Greenpeace, υποστηρίζει ότι: «Η τροφή είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό πρέπει να κατοπτρίζεται και στις πολιτικές των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και της βιομηχανίας».

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) επισημαίνει: «Πρέπει να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής ότι καταναλώνουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να καταναλώνουμε. Ο Πολίτης-Καταναλωτής έχει ανάγκη από κατάλληλη, σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Ενημέρωση είτε από τους παρασκευαστές των προϊόντων, είτε από τον Κρατικό μηχανισμό, ο οποίος οφείλει να εποπτεύει την παραγωγή και διανομή των προϊόντων».

  • Share This

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.