LIVE

Το νέο γεωστρατηγικό μας status

  • Share This

Μείζονα γεγονότα διαδραματίζονται στον ανακαθορισμό των σχέσεων Ελλάδος με τις ΗΠΑ, δοθέντος ότι η Τουρκία προξενεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι δημιουργείται ένας νέος γεωστρατηγικός πόλος, που διατρέχει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και απολήγει στην Πολωνία.

Δηλαδή χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους παράσχουν στρατιωτικά υποστηρίγματα, βάσεις, χρήση υποδομών κ.α. Παράλληλα στην υπερδύναμη, αναλύουν την συμπεριφορά της Τουρκίας με τις διπλωματικές παρενέργειες που δημιουργεί και διαμορφώνουν ένα καινούριο πλαίσιο, για το δυνητικό ενδεχόμενο, που η Τουρκία συνεχίσει την αποσύνδεσή της, από την δυτική σφαίρα επιρροής.

Αρμόδιος για αυτό το διπλωματικό «project» είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των Αμερικανών για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Γουές Μίτσελ. Αλλά διεξοδικότερη ανάλυση στην νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, θα γίνει στην ειδική συζήτηση που θα λάβει χώρα στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τις γεωστρατηγικές σχέσεις των δυο χωρών.

Την ίδια ωστόσο ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε και άλλες εξελίξεις, που ενώ δεν κάνουν «κρότο», είναι μείζονος σημασίας σαν διπλωματικά γεγονότα. Ειδικότερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμενων της Κύπρου, συναντάται με τον αντίστοιχο αμερικανό και ακόμα πιο πέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σε προγενέστερους χρόνους, δεν είχαμε τέτοιου κύρους συναντήσεις και σίγουρα δεν πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας διπλωματικής «καθημερινότητας». Που θα καταλήξουν όλα αυτά και τι συνεπάγονται για την διπλωματική και γεωστρατηγική θωράκιση Ελλάδος και Κύπρου; είναι ένα ερώτημα, που με προσοχή θα πρέπει να εξετάσουμε, χωρίς να σηκώσουμε τον πήχη πολύ υψηλά !

Είναι βέβαιον ωστόσο, ότι κάτι κινείται δυναμικά στην περιοχή μας και «έρχονται εξελίξεις». Και καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις αλλαγές, υπήρξαν οι θερμές σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ. Χρειάζεται ψυχραιμία και πολύ μετρημένη αποτίμηση των γεγονότων. Γιατί κανείς δεν μας εγγυάται τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, στην περίπτωση ενός επεισοδίου στο Αιγαίο ή και πιο νότια !

Η Ελλάδα επιβάλλεται να ανακαθορίσεις τις στοχεύσεις της και να διεκδικήσει τη αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της status και της εθνικής της ασφάλειας, με όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή της.

Συντελούνται κινήσεις που δεν μας είναι γνωστές, αλλά είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πρώτιστο όμως μέλημα της χώρας μας, θα πρέπει να είναι οι εγγυήσεις για την εθνική της ασφάλεια. Και στα πλαίσια της διεύρυνσης της αμυντικής μας ομπρέλας, θα ήταν γόνιμο κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί καμία περιπολία, από αμερικάνικα πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο.

Σαφώς και αν πραγματοποιηθεί ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους, δεν αναμένουμε την εμπλοκή κάποιου άλλου να πολεμήσει υπέρ μας. Όμως το μήνυμα της αποτροπής, που σηματοδοτούν ορισμένες κινήσεις, για να αποφύγουμε την ώρα της σύγκρουσης, είναι καταλυτικό !
  • Share This

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.