Ο Γενάρης του χθες…

  • Share This

«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώστο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει».

Μια ιστορία θα σας πω, δεν είναι παραμύθι. Η γνώση και η μόρφωση αναζητά... να βρει ένα σπίτι.

Ιανουάριος ήταν του 2001 που το ευρώ κατάκτησε και τη δική μας χώρα. (1/1/2001το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή)

Αρκετά χρόνια πριν, το 1976, την ίδια ακριβώς μέρα, οι Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι (Ε.Η.Σ.) περιέχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάζονται στο σημερινό Η.Σ.Α.Π.Α.Ε. (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς).

Τον προηγούμενο αιώνα, το 1811, ο Άνθιμος Γαζής, εκδίδει στη Βιέννη το πρώτο ελληνικό περιοδικό που εμφανίζονταν σαν πληροφοριακό επιστημονικό δελτίο με σκοπό την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η οποία θα βοηθούσε στην αναγέννηση του έθνους, τον «Λόγιο Ερμή».

Λίγο αργότερα, κάπου στο 1863, γεννιέται στο Παρίσι ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγάπη του για την Αρχαία Ολυμπία ήταν τόσο μεγάλη, που ζήτησε μετά το θάνατο του (1937) να θάψουν την καρδιά του εκεί. Που πράγματι, βρίσκεται θαμμένη σε ειδική στήλη στην Ολυμπία.

Στις δυο Γενάρη του 1910, η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως επίσημη αργία. Όπως επίσης στις τρις του ίδιου μήνα εβδομήντα χρόνια αργότερα (1980) καθιερώνεται η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.

Και μια που λέμε κάτι σαν παραμύθι, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον «κοσμοκαλόγερο» των ελληνικών γραμμάτων, των διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που στις 3/1/1911 φεύγει από αυτή τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια αμύθητη περιουσία, τα διηγήματά του.

Μια μέρα μετά, του 1785 όμως, γεννιέται ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ. Ο Γερμανός φιλόλογος, γλωσσολόγος και λεξικογράφος, που είναι γνωστός μαζί με τον αδερφό του για τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών «παιδικά και οικογενειακά παραμύθια», που είναι η καταγραφή της προφορικής παράδοσης.

Την ίδια μέρα του 1965 ο Αμερικανός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Τόμας Στερνς Ελιοτ σε ηλικία 77 ετών φεύγει από την ζωή.

Πέντε Γενάρη του 1932 σε μια μικρή πόλη της Αλεξάνδρειας, γεννιέται ο σημειολόγος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο. Το επώνυμο του, φημολογείται ότι είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Ex Caelis Oblatus, που σημαίνει «θεϊκό δώρο».

Όπως κάτι σαν «θεϊκό δώρο» ήταν για τον Πειραιά το 1900 να ηλεκτροφωτιστεί και να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
«Το βαπόρι απ' τη Περσία, πιάστηκε στην Κορινθία, τόνοι έντεκα γεμάτο, με χασίσι μυρωδάτο. Τώρα κλαίν' όλα τ' αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια».

Στου Γενάρη στις οχτώ του 1977, του ’ρθε έμπνευση μεγάλη του Βασίλη του Τσιτσάνη, το τραγούδι να το γράψει και ο κόσμος ποτέ να μην ξεχάσει, το μεγάλο γεγονός, καθώς εκείνη την ημέρα, στον Ισθμό της Κορίνθου κατασχέθηκαν 11 τόνοι χασίς, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε κέντημα!
Την ίδια μέρα κάτι χρονάκια μετά, το 1993, ο μεγάλος Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αφήνει την τελευταία του πνοή, καθώς έπασχε από τον ιό του AIDS.

Το 1822 ήταν θαρρώ, που γεννήθηκε ο μεγάλος Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν.

Μια μέρα αργότερα, του 1944, ο Μιχάλης Κυριακού, γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγαλώνοντας με το όνομα Μιχάλης Βιολάρης, έγραψε τη δική του τραγουδιστική ιστορία.

Ίσως είναι γραπτό, ίσως πάλι σύμπτωση, τι να πω, πολλά ονόματα γνωστά και στις καρδιές μας αγαπητά να γεννιούνται στου Γενάρη το χιονιά, καθώς και η Τζένη Βάνου, η Ευγενία Βραχνού γεννήθηκε στις 10/1/1945, όπως επίσης η αλησμόνητη Τζένη Καρέζη, στις 12/1/1936.

«Λένε για μένα οι ναυτικοί που εζήσαμε μαζί, πως είμαι κακοτράχαλο τομάρι διεστραμμένο, πως τις γυναίκες μ' ένα τρόπον ύπουλο μισώ κι ότι μ' αυτές να κοιμηθώ ποτέ μου δεν πηγαίνω».
Το απόσπασμα γνωστό από το ποίημα του Νίκου Καββαδία «Μαραμπού», που και αυτός γεννήθηκε μια κρύα μέρα του Γενάρη του 1910.

Ένας μεγάλος ποιητής στην Πάτρα γεννημένος, στις 13 του μήνα, του 1859, μα όχι γρουσούζης και κακοφτιαγμένος. Ο Κωστής ο Παλαμάς, με την «ΜΟΛΩΧ», μας απαντά:

«Των Ελλήνων την πατρίδα βάρβαροι την ατιμάζουν! Όπου ανθοπετούσαν, οι Έρωτες παραδέρνει η νυχτερίδα».

Νυχτερίδες και αράχνες και όχι μόνο, περιέχουν τα αγαπημένα μας αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγγλίδας συγγραφέας Αγκάθι Κρίστι που το 1976, στις 12 Ιανουαρίου, πέθανε.

Όχι δε θέλω τέτοια, μακριά από εμάς. Πτου, πτου, πτου, δεν είμαι προληπτική καθόλου, αλλά ποιος ξέρει; Όχι, σας ξαναλέω, εγώ, ποτέ!!!

Ούτε και ο Μίκυ, το γνωστό μας το ποντίκι, πιστεύει σε αυτά καθώς κάνει εμφάνιση παρθενική και παγκόσμια γνωστή στις 13 κι αυτός του μήνα, του 1930.

Μια ιστορία, ένα παραμύθι, πάντα έχει μέσα του τα πλούτη και τα μίση. Τη γέννηση του μεγιστάνα μας θα σας αποκαλύψω και θα σας χαιρετήσω.

20 ήταν, του 1906 … παιδί κι αυτός του χειμωνιάτικου ετούτου μήνα. Ποιος είναι άραγε αυτός, ο άνθρωπος αυτός, που είναι σε όλους μας γνωστός; Αριστοτέλης Ωνάσης. Ένα όνομα, μια ιστορία…
Κάποια χρονάκια πριν,1837 ήταν θαρρώ στις 24 τουτουνού του μηνός… Μεγάλη εντύπωση μου έκανε τρανή και είπα να σας το πω στο πι και φι! «Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.»

Ένα ακόμα μεγάλο γεγονός, άσχημο και ανησυχητικό, κάπου στο τέλος του μηνός, που τάραξα τα ύδατα τα Ελληνικά στις 28 Ιανουαρίου του 1996. «Κρίση στα Ίμια» ονομάστηκε και έγινε χαμός. Τι είναι αυτό θα μου πείτε οι νεότεροι και μην ξύνεις πληγές οι παλαιότεροι. Δεν έχετε δίκιο θα σας πω.

Γιατί την πατρίδας μου την αγαπώ και πρέπει να θυμάμαι και να μην λησμονώ.

Και ο μήνας κλείνει με λίγο απ’ όλα να το πω. Στις 30 του 2000 εγκαινιάζεται το μετρό! Μέχρι το μεσημέρι πρόλαβε και ξεπέρασε κάθε ρεκόρ. 1.000.000 επιβάτες μπήκαν μέσα μέχρι μεσημέρι!!!

Κι ο μήνας κλείνει με την ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, το 1823 μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας, στο κτήμα Δοξαρά στην Τήνο, όπου και χτίστηκε ο Ναός της Ευαγγελίστριας, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε κέντρο πανελληνίου και πανορθοδόξου προσκυνήματος.

  • Share This

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη