Αντώνης Τρίτσης
Ο οραματιστής Δήμαρχος της Αθήνας !

  • Share This

Αν αναζητούσαμε την πιο εμπνευσμένη, αλλά και τραγική συνάμα μορφή στο αυτοδιοικητικό πεδίο της Αθήνας, θα την βρίσκαμε αδιαμφισβήτητα στο πρόσωπο του Αντώνη Τρίτση.

Εμπνευσμένος πολεοδόμος με όραμα στους μακρινούς ορίζοντες για την χωροταξική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της Αθήνας, φλογερός δημοκράτης με ανυποχώρητους αγώνες στο φάσμα των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών διεκδικήσεων, οραματιστής της αυτοδιάθεσης των λαών, πέρα απο τα άγη και τις δουλείες κάθε μορφής αποικιοκρατίας, φώτισε με την ιδεοφόρα παρουσία του, την πολιτική και αυτοδιοικητική μας σκηνή.

Μοίρα τραγική όμως έφυγε νεότατος απο την ζωή μόλις 55 ετών, προσβεβλημένος απο εγκεφαλικό επεισόδιο στο γραφείο του δημάρχου στην Αθήνα στις 7 Απριλίου του 1992. Ήταν ο δήμαρχος εκείνος που οραματίστηκε την αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας του τράμ στην σύγχρονη Αθήνα, αλλά και της ενοποίησης των Αρχαιολογικών μας χώρων. Φεύ δεν έζησε ο ίδιος για να δεί το εμπνευσμένο οραμά του για την πόλη υλοποιημένο.

Ο Αντώνης Τρίτσης είδε το φως της ζωής στο Αργοστόλι το 1937. Με λαμπρές επιδόσεις τόσο στα μαθηματικά, αλλά και στα άλλα μαθήματα, εισήχθη παναριστεύσας στην Αρχιτεκτονική του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου.Με την αποφοίτησή του, έλαβε υποτροφία απο το ίδρυμα Φουλμπράιτ (Fulbright) και έκανε λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας και Χωτοταξίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόι (Illinois) στην Αμερική και αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την σπάνια και πολυεδρική παιδεία του, συμπλήρωνε και η γλωσσομάθειά του, μιλώντας άπταιστα Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά. Παράλληλα με τις σπουδές του, στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε έξοχος αθλητής στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος, με πανελλήνιες και βαλκανικές διακρίσεις. Πρωταθλητής Ελλάδος στο ύψος το 1956, στο δέκαθλο το 1958, αλλά και βαλκανιονίκης το 1958. Μια χαρισματική αληθινά φυσιογνωμία.

Στα πλαίσια τώρα του πλήθους εμπνευσμένων κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε, ίδρυσε το Διεθνές Συμβουλευτικό Σύστημα Αυτοανάποτυξης (Auto Development Consulting System), επανδρωμένο με εξειδικευμένα στελέχη στην εθνική αυτοανάπτυξη. Επανέκαμψε στην Ελλάδα το 1963. Και με την επιβολή της Απριλιανής δικτατορίας ανέπτυξε πολυσχιδή αντιστασιακή δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, δραστηριοποιούμενος στους κόλπους του ΠΑΚ υπο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης το 1981 και το 1985. Και στο διάστημα 1981-1984 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ενώ στο διάστημα 1986-1988 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου και προέβη σε πλήθος μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα στο φάσμα της Χωροταξίας, με την εφαρμογή του Πλήρους Θεσμικού Πλαισίου (Νόμος 1337/83), προεβλέπετο δεσμευτικά η διαδικασία της κοινωνικής συμμετοχής και διαβούλευσης, στις μελέτες πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Ελλάδος.

Μέτρο δημοκρατικό και πολύ προχωρημένο στην εποχή του. Ακόμα στα χρόνια της υπουργείας του στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ο Αντώνης Τρίτσης διετέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και μέλος ακόμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των λαών. Όμως ο αδέσμευτος και ρηξικέλευθος χαρακτήρας του σύντομα τον έφερε σε ευθεία ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποχώρησε έτσι απο το ΠΑΣΟΚ.

Τον Μάιο του 1989 ο Αντώνης Τρίτσης ίδρυσε το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα και τον Οκτώβριο του 1990 υποστηριζόμενος απο την «Νέα Δημοκρατία», κατήλθε υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, όπου και εξέλεγη με άνεση, περνώντας πλέον στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Πάραυτα ενώ θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για μια δημιουργική ανασυγκρότηση του Δήμου της Αθήνας, μοίρα τραγική προσβεβλημένος απο οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο θα φύγει νεότατος 55 μόλις χρονών απο την ζωή, στις 7 Απριλίου του 1992.

Απεβιώνοντας κατέλειπε όλη την περιουσία του για τον σκοπό της δημιουργίας «Ιδρύματος Αντώνης Τρίτσης», με κεντρικό μέλημα του ιδρύματος πέρα απο την διαχείριση και προβολή του αρχείου του, «Τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών». Ήταν αδιαμφισβήτητα μια λαμπρή φυσιογνωμία της πολιτικής και των γραμμάτων, που αποτύπωσε αδρά τον ίσκιο του στα πολιτικά και πολιτισμικά μας δρώμενα. Πάνω απο όλα όμως ένας ευγενής εραστής της μεγάλης Ιδέας του Ανθρώπου. Διότι πρώτα και πέρα απο κάθε του πολιτική στόχευση, ο ηθικά μεγαλουργός Αντώνης Τρίτσης υπηρετούσε τον άνθρωπο...

  • Share This

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», του Γιώργου Βουλγαράκη
www.panosavramopoulos.blogspot.gr


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών