motorforum1520x250

Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Auto Moto 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

10|08
2019
08:15

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηλείας: Όλοι σε ύψιστη ετοιμότητα

Σε κατάσταση συναγερμού είναι από χθες και η Ηλεία καθώς οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο φόβος για την εκδήλωση πυρκαγιών οδήγησαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο σήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας, τονισε ότι οι θερμοκρασίες πρόκειται για το τριήμερο που διανύουμε να είναι ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι αυξημένη, γεγονός που απαιτεί την ετοιμότητα όλων των φορέων της περιοχής, όπως επίσης και των πολιτών.

Σημαντική θα είναι η βοήθεια της Αερολέσχης, στην προσπάθεια εντοπισμού μικρών εστιών πριν ακόμα προλάβουν να πάρουν διαστάσεις, αφού όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, πρόκειται να πραγματοποιηθούν πτήσεις σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Άριστη χαρακτήρισε στη συνέχεια την συνεργασία με την Π.Υ, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει άμεσα, ενημέρωση των πολιτών και των εθελοντών, μέσω του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, για την καλύτερη αντιμετώπιση άσχημων συμβάντων.

Από την πλευρά του, ο αντιδημαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης υπογράμμισε ότι έχουν τοποθετηθεί 3 υδατοδεξαμενές 20 τόνων εντός των ορίων του δήμου Πύργου ενώ ο δήμος έχει στη διάθεσή του επίσης χωματουργικά μηχανήματα τα οποία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη είναι έτοιμα να συνδράμουν.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης, τόνισε ότι οι όμαδες πολιτικής προστασίας πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τις περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα. Υποστήριξε επίσης, ότι όλοι οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι των χωριών έχουν ενημερωθεί ότι το τριήμερο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Κρέζος ανεφερε ότι στόχος είναι η εθελοντική ομάδα αλλά και η Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχ. Ολυμπίας με επικεφαλής τον Γ. Καρανικολό να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερες περιπολίες, καθώς και από την πλευρά του δήμου θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των πολιτών.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι και τα εναέρια μέσα του νόμου, καθώς στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας, υπάρχουν ήδη τρία Καναντέρ, όπως επίσης και το ελικόπτερο τύπου Ericsson.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της 117 ΠΜ  Αλέξανδρος Βανταράκης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα συνδράμουν και άλλα εναέρια μέσα από την Τρίπολη, την Καλαμάτα και την Ελευσίνα. Ο κ. Βανταράκης τόνισε επίσης, ότι από την στιγμή της εντολής, έως την στιγμή της απογείωσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο χρόνος που μεσολαβεί είναι περίπου 20 λεπτά.

Περίπολοι πραγματοποιούνται ήδη από τους υπηρετούντες στην ΣΕΤΤΗΛ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης. 

Από την πλευρά της αστυνομικής διεύθυνσης Ηλείας ο υποδιευθυντής Ιωάννης Φράγκος τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό των πυροσβεστών, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα σοβαρό πρόβλημα έθεσε στη συνέχεια ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών Αργύρης Φαλίδας, οποίος ανέφερε ότι το δάσος, Κουνουπελίου Στροφυλιάς όχι μόνο δεν έχει καθαριστεί ύστερα από τη φωτιά που ξέσπασε στις 2 Απριλίου, αλλά δεν έχουν φροντιστεί όπως πρέπει οι αντιπυρικές ζώνες με αποτέλεσμα να το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια νέα πυρκαγιά.

Τόνισε επίσης ότι από πλευράς του έχει προβεί στην ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, αλλά και του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Στα όσα ανέφερε ο κ. Φαλίδας, αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος του δασαρχείου Αμαλιάδας Βασίλης Μποβολέτης ο οποίος χαρακτήρισε προσβάσιμες τις αντιπυρικές ζώνες αλλά όπως και σε όλα τα δάση διευκρίνισε υπάρχει αυξημένη βιομάζα.

Υποστήριξε επίσης ότι έγινε η κατανομή πιστώσεων στο δασαρχείο και ο καθαρισμός του καμένου δάσους αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. 

Στη συνέχεια ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλίου, ανέφερε ότι και από την πλευρά του Λιμεναρχείου σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρξει συνδρομή, ενώ

από την πολιτική Προστασία των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας η Κική Διονυσοπούλου και ο Γιώργος Καρανικολός, ανέφεραν ότι ήδη γίνονται αυξημένοι περίπολοι οι οποίοι θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί τις επικίνδυνες  αυτές ημέρες.

Ετοιμότητα σε όλους όσοι διαθέτουν μηχανήματα ζητήσε ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλης Καλογερόπουλος, αφού ενδέχεται να κληθούν να βοηθήσουν ανεξάρτητα από τα μηχανήματα που έχει στη διάθεση της η ΠΕ Ηλείας.

Καθησυχαστική σε ό,τι αφορά στα παιδιά που φιλοξενούνται στις τρεις κατασκηνώσεις του Νομού, στην Φρίξα στο Κούμανι και στα Λεχαινά, εμφανίστηκε η προϊσταμένη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Αναστασία Παπίρη. Η κα Παπίρη, τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την εκκένωση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν τα παιδιά. 

Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης τόνισε, ότι θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα αν παραστεί ανάγκη και να συνεργάζονται με την ΠΥ.

Τόνισε επίσης αν αν υπάρξει ανάγκη εκκένωσης θα πρέπει να έχουν εκ των προτέρων εντοπίσει ασφαλείς χώρους ετσι ώστε να καταφύγουν οι κάτοικοι.

Ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας, το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ήλιδας υπό την προεδρία του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Θέμα συζήτησης ήταν ο συντονισμός δράσεων και η συνεργασία φορέων λόγω υψηλών θερμοκρασιών με πιθανότητα πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Παρόντες ήταν 

η διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμαλιάδας, ο διοικητής της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, εκπρόσωπος Δασαρχείου Αμαλιάδας, εκπρόσωπος της 117 ΠΜ Ανδραβίδας, εκπρόσωπος  του Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Αμαλιάδας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ήλιδας  και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ Ήλιδαςκαι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας. 

Κατα την διάρκεια της συνεδρίασης επικαιροποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το πρόσφατο Σ.Τ.Ο. για τα μέτρα Πυρασφάλειας την θερινή περίοδο του περασμένου Ιουνίου.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών