Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

02|09
2019
07:21

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Ο Σωτήρης Παπαηλίου πρόεδρος του ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας

Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των επιτροπών

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν οι δημαιρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο προεδρεύων και πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαηλίου, ήταν και η πρόταση της παράταξης του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, που έλαβε τις ψήφους δύο παρατάξεων με 20 - 7. Ο Γιώργος Κρέζος αποτέλεσε την πρόταση της παράταξης του Θύμιου Κοτζά για την θέση του αντιπροέδρου και έλαβε ψήφους 26-1, ενώ η Κυριακή Παπασταύρου - Κανελλοπούλου ήταν η πρόταση της παράταξης του Γιώργου Αηδόνη για την θέση της γραμματέως και έλαβε ψήφους 25-2.

Σε ότι αφορά τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Νίκος Αναστασόπουλος, Γεωργακόπουλος, Θύμιος Κοτζάς, Γιώργος Αηδόνης ως τακτικά και Δημήτρης Κωσταριάς, Σωτήρης Παπαηλίου, Πέτρος Γιαννακόπουλος και Αντώνης Μουζής ως αναπληρωματικά.
Στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι Δημήτρης Κωσταριάς, Λύσανδρος Παναγόπουλος, Θανάσης Κατσαντώνης και Δημήτρης Δημητρόπουλος, καθώς και οι Σωτήρης Παπαηλίου, Νίκος Αναστασόπουλος, Γιώργος Γαλύφας και Θανάσης Χριστόπουλος ως αναπληρωματικά.

ds olympia 2019 4

Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος στην πρώτη του ομιλία, ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και αρκετών πολιτών που παρακολούθησαν την πρώτη και ειδική συνεδρίαση, τόνισε ότι “… η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί μία σημαντική κορυφαία διαδικασία. Κορυφαία και σημαντική τόσο για όλους εμάς, που έχουμε την τιμή να μετέχουμε στην σύνθεση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου- ο καθένας με το θεσμικό του ρόλο- όσο βεβαίως και για το σύνολο των πολιτών. Των πολιτών, χάριν και για τα συμφέροντα των οποίων βρισκόμαστε εδώ. Αυτοί μας επέλεξαν, από αυτούς θα κριθούμε και σε αυτούς θα λογοδοτήσουμε. Οι πολίτες, οι δημότες της Ολυμπίας, μας έστειλαν σήμερα εδώ και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με απαιτήσεις, προσδοκίες και ελπίδες. Απαιτήσεις και προσδοκίες προς όλους και από όλους. Και όλοι μαζί πρέπει να ανταποκριθούμε. Αυτό το όλοι μαζί, είναι και η δική μου αντίληψη για την αυτοδιοίκηση”.
Ο κ. Γεωργιόπουλος θέλησε να περάσει ένα μήνυμα συνεργασίας ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις λέγοντας ότι “… αν κατακτήσουμε ένα επίπεδο συναντίληψης και συνεργασίας, ακόμα και μέσα από τις διαφορές μας, θα έχουμε ανταποκριθεί στο μεγάλο σύγχρονο αίτημα, που εκπέμπεται μέσα στις συνθήκες της κρίσης από το σύνολο της κοινωνίας. Βεβαίως, η δημοκρατία έχει κανόνες και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την παράταξη, που οι πολίτες επέλεξαν για δημοτική αρχή. Αυτό είναι σαφές και απολύτως δημοκρατικό.Όμως η αυτοδιοίκηση, χρόνια πολλά τελματωμένη στις έριδες και την μικροπολιτική, δεν αντέχει πλέον μονολόγους. Θα επιδιώξουμε το διάλογο, την διαβούλευση και τη σύνθεση απόψεων. Μπορούμε να θέσουμε από την αρχή, τις προϋποθέσεις μίας καθαρής και έντιμης συνεννόησης. Μία συνεννόησης που δεν θα αναιρεί τους ρόλους και την θεσμική θέση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης αλλά θα υπερβαίνει τα παλιά στερεότυπα, γιατί όχι και τους εαυτούς μας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, δίνει και άλλες δυνατότητες συμπράξεων που μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο δημοκρατικό αυτοδιοικητικό διακύβευμα για όλους και που στο επόμενο διάστημα θα κληθούμε να δώσουμε με την συμπεριφορά μας απαντήσεις. Όσοι με γνωρίζουν από την οκταετή και πλέον θητεία μου σε θέσεις ευθύνης στον Β´ βαθμό και ιδιαίτερα από τα δείγματα γραφής μου στην λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, ξέρουν ότι είμαι άνθρωπος των συναινέσεων και ήταν συγκλίσεων. Οι πολιτική άλλωστε σύμφωνα με έναν από τους πολλούς ορισμούς της είναι η διαχείριση των συμβιβασμών. Αρκεί αυτοί να μην είναι παραλυτικοί. Και το λέω αυτό γιατί πολλές φορές συγχέουμε την συναίνεση με την συνδιαλλαγή, με το παιχνίδι εξυπηρέτησης αμοιβαίων συμφερόντων. Αυτό είναι εντελώς έξω από τη λογική μου και πρέπει να είναι έξω και από την λογική όλων μας. Στο βιβλίο της αυτοδιοικητικής παθολογίας, το κεφάλαιο συνδιαλλαγή είναι το εκτενέστερο και σας καλώ όλους να το διαγράψουμε διαπαντός. Στο τέλος της ημέρας, η πολιτική χρειάζεται αποφάσεις.
Αποφάσεις, όχι αναβολές, όχι διαχείριση του χρόνου. Οι πολίτες περιμένουν από μας αποφάσεις, αποφάσεις που λύνουν προβλήματα και δημιουργούν προοπτικές. Αποφάσεις με όρους διαφάνειας, διαύγειας, με σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα, με σεβασμό στον πολίτη".

Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως ξεκινά μια νέα πορεία στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας “… με επίγνωση της ευθύνης που αναλογεί στη νέα δημοτική αρχή, με σταθερή επιδίωξη να φτάσει ο τόπος μας στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και που αξίζει στη βάση του συμβολισμού της ιστορίας του και των καθημερινών αναγκών. Πολλά χρόνια τώρα η Αρχαία Ολυμπία, ο δήμος και οι δημότες, δεν καρπώνονται, δεν ωφελούνται και δεν εισπράττουν αυτά που τους χάρισε η ιστορία και ο χρόνος. Και αυτό αποτελεί ένα εθνικό έλλειμμα. Ήρθε ο καιρός η Αρχαία Ολυμπία να διεκδικήσει περισσότερα, να σχεδιάσει καλύτερα, να οργανωθεί αρτιότερα.

Ως νέα δημοτική αρχή δεσμευθήκαμε και προεκλογικά να αφουγκραστούμε κάθε μήνυμα της κοινωνίας του επιχειρηματικού κόσμου, των γονέων και των παιδιών, του αγρότη, του επιστήμονα, των νέων, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Να σχεδιάσουμε με όραμα κάθε δράση που θα φέρει τον Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πρωταγωνιστή στις εξελίξεις αλλά και που θα του προσδώσει επάρκεια να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Να διαχειριστούμε με διαφάνεια, με εντιμότητα, με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας ζητήματα του Δήμου μας. Είναι η αυτοδιοικητική μας αντίληψη αυτή, να εργαστούμε όλοι μαζί σε έναν ζωντανό οργανισμό που θα υλοποιήσει ένα οραματικό σχέδιο και θα διαχειριστεί απλές και κρίσιμες, μικρές και μεγάλες αποφάσεις. Η διαβούλευση και η συνεννόηση, είναι τα κλειδιά που θα μας επιτρέψουν να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες της κοινωνίας των τοπικών συλλογικοτήτων και των φορέων. Η αποφασιστικότητα, η εξωστρέφεια, η απαγκίστρωση από το παρελθόν, η στοχευμένη εργασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι τα κλειδιά που θα μας επιτρέψουν να κλειδώσουμε χρήσιμες και ποιοτικές συνεργασίες, οικονομικούς πόρους και τους δείκτες που θα δείχνουν την ανάπτυξη του τόπου σε κάθε επόμενο βήμα” είπε στη συνέχεια της ομιλίας του.

“Το δημοτικό Συμβούλιο, η Αντιδημαρχίες, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, οι Επιτροπές, τα Νομικά Πρόσωπα που έχει συστήσει ο δήμος και οι Επιχειρήσεις του πρέπει να συντονιστούν και να συνεργάζονται με όρους ορθότητας και ποιότητας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Συνηθίζουν να λένε μερικοί πως ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι ο δήμος δύο διαφορετικών κόσμων. Ο κόσμος του ιστορικού, του παγκόσμιου κέντρου του και ο κόσμος των χωριών της καθημερινότητας, των μικρών πλην άλυτων προβλημάτων. Στη δική μας λογική, αυτοί οι κόσμοι ακόμα κι αν δεχτούμε για λόγους ανάλυσης ότι είναι διαφορετικοί, είναι δύο κόσμοι συμπληρωματικοί.

Κέντρο και περιφέρεια, το καθένα μπορεί να αλληλοτροφοδοτεί παραγωγικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά το άλλο. Θέλουμε και σχεδιάζουμε μία Ολυμπία που θα καταστεί πραγματικός προορισμός, πολιτιστικός και τουριστικός. Μας λείπουν ουσιώδης υποδομές. Υποδομές που θα φιλοξενούν και θα υποδέχονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα οικιστικά δεδομένα της πόλης, δεν είναι καθόλου ελκυστικά. Με τη βοήθεια των φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης χρειαζόμαστε μία ουσιαστική βελτίωση. Με συναίνεση αλλά και αποφασιστικότητα, οι σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΟΕ,ΔΟΑ) χρειάζονται αναβάθμιση και η Ολυμπία πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει τον ουσιαστικό της ρόλο στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα. Τα χωριά, η περιφέρεια του Δήμου, αναζητά αυτονόητα πράγματα.

Καλύτερη προσβασιμότητα, καλύτερο, αρτιότερο και σύγχρονο φωτισμό, συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιΐας, καθαριότητα (τώρα που λύθηκε και λύνεται το πρόβλημα της κεντρικής διαχείρισης) αναπλάσεις, συμβουλευτική κτηνοτροφία και γεωργία. Η διεκδίκηση και η δουλειά μας για τα παραπάνω πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη, προγραμματισμένη, ιεραρχημένη, προτεραιοποιημένη. Για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε μία επιτελική ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, που μέχρι τώρα δεν υπήρξε. Η έννοια προγραμματισμός πλέον αποκτά δομή και περιεχόμενο.
Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες, εκτιμώντας ότι θετικό έχει γίνει ως τώρα αλλάζουμε σελίδα, επιδιώκοντας, όλοι μαζί, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, να δουλέψουμε για την καθημερινότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούται ο τόπος μας και μπορεί να την έχει. Στο ταξίδι αυτό δεν πρέπει κανείς να λείψει. Αντίπαλός μας είναι μόνον τα προβλήματα του Δήμου, οποία πρέπει να επιλυθούν και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χρονικές αναβολές.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες, πάντα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι καθημερινά δίνουν και πρέπει να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για την παραγωγή του δημοτικού έργου. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και το ανθρώπινο δυναμικό του. Οι κρίσιμες περιστάσεις μας υπαγορεύουν να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε εκείνα που μας ενώνουν. Ο Δήμος είναι πάνω από όλους μας. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές και προκαταλήψεις.
Μόνο προσήλωση στους στόχους μας και συνεχής δουλειά. Να επαναλάβω και σήμερα για άλλη μία φορά, ότι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα αλλάξει και με τη συμβολή του καθενός μας ξεχωριστά. Η προσωπική μας στάση, δηλαδή η ατομική ευθύνη καθορίσουν τους όρους ζωής μας αλλά και το μέλλον του τόπου μας. Όλοι μαζί θα συνεχίζουμε να οδηγούμε τον Δήμο μπροστά. Και είμαι βέβαιος ότι θα τον φτάσουμε εκεί που του αξίζει.
Είμαστε εδώ να αποδείξουμε πως η  ΝΕΑ ΑΡΧΗ είναι υπόθεση όλων μας”. κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

ds olympia 2019 5

Ο απερχόμενος δήμαρχος Θύμιος Κοτζάς, θύμισε πως ο ίδιος ξεκίνησε απο το ίδιο έδρανο που βρίσκεται και σήμερα, στην τετραετία 2006-2010. Ήμουν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Και λέω το εξής, ότι ήμουνα πράγματι τυχερός, είχα τύχη μεγάλη να υπηρετήσω αυτό τον σπουδαίο και σημαντικό τόπο μέσα από τη θέση του δημάρχου.
Θα υπάρξουν άνθρωποι, μερικοί που θα πουν, ότι ο Θύμιος ήταν καλός δήμαρχος, κάποιοι άλλοι θα πουν ότι δεν ήταν καλός δήμαρχος. Εγώ βέβαια πάντα έψαχνα μέσα στην ψυχή μου, την συνείδησή μου, και λέω ότι αυτό τον κύκλο τον έκανα, προσπάθησα, έκανα ότι μπορούσα. Κάναμε αρκετά πράγματα, θα μπορούσαμε να κάνουμε και καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η συνείδησή μου λέει, ότι αυτό το μεγάλο χρέος που μου εμπιστεύτηκε ο πολίτης της Ολυμπίας, το υπηρέτησα με πάθος και με ψυχή. Βέβαια σε συνεργασία και με τους συναδέλφους. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και από τη θέση αυτή. Κύριε δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο μας, να υπηρετήσουμε αυτό τον ωραίο Δήμο, που όλοι επιθυμούμε να τον πάμε λιγάκι πιο πάνω” σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

ds olympia 2019 6

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης και επικεφαλής της παράταξης “Ολυμπία Φως” τόνισε στο χαιρετισμό του ότι “… απέκτησα πολλές εμπειρίες και είναι τυχερή η δημοτική αρχή που στην αντιπολίτευση σήμερα έχει δύο έμπειρους πρώην δημάρχους.
Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και αυτό το υποσχόμαστε, με γνώση λόγου, προκειμένου να είμαστε ουσιαστικοί στην παραγωγή έργου επωφελεία όλων. Κυρίως όμως του μεγάλου διευρυμένου Δήμου μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες ή για παραλείψεις. Όλοι μαζί θα πρέπει από το μετερίζι του ο καθένας όπως ακούστηκε και προηγουμένως να δώσουμε τους καλύτερους εαυτούς μας. Εγώ προσωπικά για εμένα δεσμεύομαι. Όπως είχα πει και στην προηγούμενη τετραετία στην αρχή, έτσι και τώρα λέω (και το είχα αποδείξει βέβαια, θα θυμούνται οι παλιότεροι) Δεν έκανα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τόσο που κάποιες στιγμές κατηγορήθηκα, ότι δεν κάνω την αντιπολίτευση που πρέπει. Εδώ δεν είναι για να ξιφομαχούμε, είναι για να συναινούμε, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, η συναντίληψη και από τις δύο πλευρές, από τις τρεις πλευρές, από τις τέσσερις πλευρές. Αγαπητέ φίλε Γιώργη. Έτσι λοιπόν με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους συγχαρητήρια για την εκλογή και καλή μας θητεία”.

ds olympia 2019 7

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Τζαβάρας έδωσε τα συγχαρητήριά του στα μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίων και των τοπικών συμβουλίων και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην αναγκαιότητα η δραστηριότητα του δήμου Αρχ. Ολυμπίας να κινηθεί σε αυτό τον άξονα. Παράλληλα μίλησε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, τις εξελιξεις στο Αιγαίο θέλοντας να συνδέσει την οικονομική πολιτική που πρέπει να υπάρξει μέριμνα υπέρ των πολιτών που έχουν ανάγκη, αλλά και την ένοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Στο θέμα της ζητούμενης συναίνεσης ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως αυτή θα έχει ταξικό πρόσημο. “…Και ξεκαθαρίζουμε, ότι μεροληπτούμε υπέρ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και θα μεροληπτούμε υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των κτηνοτρόφων των αυταπασχολούμενων. Θα είμαστε άδικοι και όχι διαιτητές απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την θητεία θα θέσουμε και θα βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα από την σκοπιά του λαού και πιστεύουμε ότι μπορούμε να θέσουμε τις ανάγκες μας στο προσκηνίο” είπε μεταξύ άλλων.

ds olympia 2019 2

ds olympia 2019 3


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.