Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

18|12
2018
08:20

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Παρουσιάστηκαν οι μελέτες των compact βιολογικών στην περιοχή Κάστρου - Κυλλήνης

Από τον πρόεδρο του Συνδέσμου «Ηρακλής» Διον. Μάλιαρη

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τις μελέτες για τις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών Κάστρου και Κάτω Παναγιάς – Κυλλήνης παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Ηρακλής» Διονύσης Μάλιαρης. Παρουσία του μελετητή και πρώην δημάρχου Πειραιά έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα του έργου που ο προϋπολογισμός του χωρίς το έργο της κατασκευής του δικτύου, ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο εορτάζων χθες πρόεδρος του Συνδέσμου «Ηρακλής» Διονύσης Μάλιαρης, «… παρουσιάζουμε την πρόταση του Συνδέσμου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για την αποχέτευση Κάστρου, Κυλλήνης, Κάτω Παναγιάς και Οικισμού «Ίκαρος». Με τις μελέτες βιολογικού COMPACT καλύπτεται το κεντρικό μέρος της Βορείου Ηλείας και περιμένουμε την ένταξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την ολοκληρωμένη μελέτη Αγ. Μαύρας, Μαρκόπουλου, Σταφιδόκαμπου, Νεοχωρίου και Στρουσίου» σχολίασε.

Οι μελέτες
Ο μελετητής Στέλιος Λογοθέτης, παρουσίασε τις μελέτες των δύο έργων που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. «Για πρώτη φορά το Κάστρο θα αποκτήσει σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων του. Ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο. Ο υπόγειος υδροφορέας της περιοχής είναι βεβαρημένος. Στην ΕΕ υπάρχει οδηγία να απαλλαγούν οι οικισμοί από τους βόθρους. Αυτό που κάνει ο σύνδεσμος «Ηρακλής» είναι ουσιαστικά ο καθαρισμός του «κόπρου του Αυγείου», όπως το λέω εγώ. Η πρόταση που κάνουμε είναι για μια εγκατάσταση compact , χωρίς τσιμέντα και φαραωνικά έργα που γίνονταν στους συμβατικούς βιολογικούς καθαρισμούς. Τώρα υπάρχουν μικρά συστήματα για τους μικρούς οικισμούς όπως είναι το Κάστρο Χλεμούτσι. Και αυτή τη σκοπιμότητα της ΕΕ εξυπηρετεί ο Φιλόδημος, το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το έργο. Αντί λοιπόν το Κάστρο να αποχετεύει τα λύματα στον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό που απέχει 6-7 χλμ , κατασκευάζουμε ένα συμπυκνωμένο βιολογικό , δηλαδή μικρών διαστάσεων, δίπλα από το νεκροταφείο σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Η εγκατάσταση στο οικόπεδο δεν θα ξεπεράσει τα 400 τ.μ. Τα βοθρολύματα ύστερα από ειδική επεξεργασία θα μετατρέπονται σε νερό που χωρίς υπερβολή είναι καλύτερο και από το πόσιμο. Αυτό το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα για άρδευση, πυρόσβεση , εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα που είναι μολυσμένος. Το νερό μπορεί επίσης να καταλήξει στη θάλασσα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επειδή στην περιοχή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, υπογειοποιούνται μερικά μέτρα του βιολογικού καθαρισμού κάτι που προτείναμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και πάνω από τον βιολογικό θα δημιουργηθεί πλατεία. Να πω ότι με τα χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος αν δεν γίνει ο βιολογικός θα έχει πρόβλημα από το βοθρόλυμα που θα κατατρώει το υπέδαφός του. Το βοθρόλυμα δεν πρέπει να παραμένει ειδικά σε αρχαιολογικές περιοχές. Άρα βοηθάμε και προστατεύουμε το μνημείο» σημείωσε ο κ. Λογοθέτης, που εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η πρόταση θα γίνει δεκτή από το ΚΑΣ και θα εγκριθεί στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το κόστος του έργου ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ χωρίς το δίκτυο.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη για τον compact βιολογικό της Κυλλήνης - Κ. Παναγιάς, ανέφερε πως η μελέτη αφορά στην υλοποίηση του έργου στην περιοχή Ίκαρος, σε οικόπεδο δίπλα από την Μιμόζα, εκτάσεως περίπου 2,8 στρεμμ. «Εκεί θα εφαρμοστεί άλλη μέθοδος βιολογικού καθαρισμού, η μέθοδος του βρόχου jet loop. Με την μέθοδο αυτή γλυτώνουμε τους αναδευτήρες που κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας . Το σύστημα Jet loop έχει την εξής ικανότητα: παίρνει το νερό με μια αντλία από μεγάλο βάθος και το εκτοξεύει με μεγάλη πίεση και ταχύτητα μέσα στη μάζα λύματος. Έτσι δημιουργείται ανάδευση του λύματος χωρίς τη χρήση αναδευτήρα», τόνισε ο κ. Λογοθέτης για το έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, και πάλι χωρίς το δίκτυο.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.