LIVE

 

katoikia cover w21

liotrivi 755x150skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|08
2020
17:56

Φαρμάκης: Η ανάδειξη της Αρx. Ολυμπίας, κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής ανάπτυξης της Ηλείας, αλλά και όλης της Δυτ. Ελλάδας

Με στόχο τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του  Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΔΙΑΖΩΜΑ» με στόχο τη δημιουργία «Αρχαιολογικού Πάρκου» στην Αρχαία Ολυμπία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 και η οποία θα αποτελεί συνέχεια της ΟΧΕ που υλοποιείται στον άξονα Κατάκολο – Πύργος- Αρχαία Ολυμπία, έχοντας ως κατεύθυνση την προστασία και προώθηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της Π.Ε. Ηλείας.

Κεντρικό πυρήνα της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE), θα αποτελεί η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην Αρχαία Ολυμπία, έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει συνεκτική πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και στην ανάγκη μιας ευρύτερης αξιοποίησης. Το πάρκο θα έχει συγκεκριμένα όρια, διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές και άλλες απαραίτητες υποδομές που θα υλοποιηθούν σε όλη την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η νέα ΟΧΕ θα πυροδοτήσει και άυλες δράσεις, που αφορούν σε θέματα marketing και τουριστικής προβολής, κατάρτισης των επαγγελματιών, παροχής στοχευμένων κρατικών ενισχύσεων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, ενίσχυσης της δημιουργικής βιομηχανίας και υποστήριξης τοπικών δικτυώσεων επιχειρήσεων. 

«Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί το παγκόσμιο brand πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε για να αποκομίσουμε πολλαπλάσια οφέλη. Οφέλη που μάλιστα, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θα τα καρπώνεται μόνο η Ηλεία, αλλά συνολικά η Περιφέρειά μας» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι η νέα ΟΧΕ σχεδιάζεται με απόλυτο σεβασμό, αλλά και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του οικιστικού πλούτου. «Η βελτίωση των υποδομών της περιοχής, η παροχή περαιτέρω δυνατοτήτων στους επαγγελματίες και η συνολική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του επιπέδου της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, συνιστά στρατηγική επιλογή της περιφερειακής Αρχής, η οποία από την αρχή της θητείας της έχει τονίσει πως θα αξιοποιήσει στο μέγιστο κάθε υπαρκτή δυνατότητα για να αλλάξει τη μοίρα του τόπου προς το πολύ καλύτερο. Και η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπαρκτές δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας…» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνεδρίαση παρενέβη ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος τόνισε ότι στόχος του εγχειρήματος είναι να συνδέσει το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς της Ολυμπίας με ό,τι βρίσκεται έξω από αυτό. Αντιστοίχως, ο Πρόεδρος του ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα Μοντέλο Παγκόσμιας Ακτινοβολίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και σύμπασας της κοινωνίας.

perifereiako tile aug

ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου με τίτλο  «διάνοιξη τάφρων - καθαρισμός ερεισμάτων, πρανών, τάφρων, διαμόρφωση κόμης, κοπή/εκρίζωση βλάστησης και αποκατάσταση μικροβλαβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε Ηλείας ετών 2021-2023», προϋπολογισμού 4,3 εκατ ευρώ. Δηλαδή, για μία τριετία θα υπάρχει ενεργή εργολαβία για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων από καθιζήσεις και καταπτώσεις πρανών, από έλλειψη ορατότητας λόγω παρόδιας βλάστησης και από έμφραξη τάφρων και αγωγών. Έτσι, θα εξασφαλιστεί καλύτερη βατότητα των οδικών αξόνων και θα διαμορφωθούν ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας για τα διερχόμενα οχήματα με απώτερο στόχο την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

(Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

korkolis xmasbook