motorforum1520x250

Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Auto Moto 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

04|05
2019
16:29

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του

Την παραίτησή του υπέβαλε μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο αλλά και δυσφορία της ομογένειας στις ΗΠΑ για την παραμονή του Δημητρίου στο αξίωμά του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη, είχε ζητήσει προσωπικά την παραίτηση του Δημητρίου. 

Κατά πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ζητήσει τρεις φορές την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, με την τελευταία φορά το αίτημα να διατυπώνεται σε μυστική κατ' ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη.
 
Τις πρώτες δύο φορές ο 90χρονος ιεράρχης αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί, ισχυριζόμενος ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Το Φανάρι είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποπομπής του. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σκεφτόταν να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία κατά την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Νοέμβριο. 

Την τρίτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός και είχε ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον αφήσει στη θέση του μέχρι το Πάσχα. Το αίτημά του είχε γίνει δεκτό, προκαλώντας όμως δυσφορία στην Ομογένεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπηρέτησε την Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ για 20 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1999, όταν διαδέχθηκε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ομογένεια, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής, και της καθυστέρησης στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, αν και είχαν διατεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η παραίτηση του Δημητρίου θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στο διάστημα 9-11 Μαΐου.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι πρότινος, ως διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου φέροντο ο Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Προύσης Ελπιδοφόρος, με τον πρώτο να φέρεται ότι έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.
anakoinwthen
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: 

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.


Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
 
Πηγή: Protothema.gr

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών