LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Φροντιστήριο Θεμέλιο agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|05
2019
10:23

Δύσκολες μέρες στην Ανδραβίδα - Τι λένε οι κάτοικοι

Η ανησυχία είναι το λιγότερο που νιώθει κάποιος που ζει στην Ανδραβίδα. Όσο κι αν προσπαθεί να νικήσει τους φόβους του και να διατηρήσει την ψυχραιμία του, η επόμενη δόνηση, προκαλεί πανικό… Το πρόβλημα των κατοίκων στην Ανδραβίδα δεν είναι αυτοί καθεαυτοί οι σεισμοί, αλλά η βουή που έρχεται από τα έγκατα της γης, εδώ και πολλές εβδομάδες, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από κάποια αισθητή δόνηση…

Άλλοι επέλεξαν να καταφύγουν σε φίλους και συγγενείς σε άλλες περιοχές της Ηλείας, άλλοι να φύγουν και εκτός νομού. Η κατάσταση είναι δύσκολη και όλοι περιμένουν να εκτονωθεί η ενέργεια, αν είναι δυνατόν, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για την περιοχή, που δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα πριν 11 χρόνια το 2008 με το μεγάλο σεισμό των 6,5R στις 8 Ιουνίου…

Το ilialive.gr έκανε ένα οδοιπορικό στην περιοχή και άκουσε τις απόψεις των πολιτών και κατέγραψε την ανησυχία τους…

kapatsoulias

Σπύρος Καπατσούλιας
“Με τον σεισμό, δεν κοιμάται κάνεις μεσα στο σπίτι, δεν είναι τόσο το κούνημα, είναι ο θόρυβος. Αν και έχουμε καινούργιο σπίτι δεν μπορούμε να κάτσουμε μέσα, βγαίνουμε έξω στο γήπεδο, στην πλατεία, σταματάει, ξανά μπαίνουμε μέσα, αλλά πάλι τα ίδια. Το βράδυ είναι ακόμα χειρότερο δεν κοιμάται κάνεις, φοβάται όλος ο κόσμος”.

grigoropoulos

Νίκος Γρηγορόπουλος
“Φοβάμαι, αλλά φροντίζω να είμαι ψύχραιμος. Όταν γίνεται σεισμός, φοβάμαι μήπως πέσει το σπίτι αλλά με ψυχραιμία βγαίνω έξω, γιατί με τον πανικό μπορεί να γίνει κάτι κακό. Κατά τα άλλα ο θεός ξέρει τι θα γίνει"

agrapidis

Αγραπίδης Ανδρέας
“Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί, με αποτέλεσμα άλλοι να διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητα και άλλοι στις εξοχές. Εγώ κοιμάμαι στο σπίτι, δεν έχω φοβηθεί μέχρι τώρα τους σεισμούς, αλλά δεν ξέρουμε τι έρχεται και αυτή είναι η αγωνία μας τώρα. Κάνουμε υπομονή και ο θεός βοηθός”.

agrapidi

Βασιλική Αγραπίδη
“Είμαι 85 χρονών και αυτό δεν το έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. Όλο το σπίτι έχει ραγίσει, έχουν φύγει όλοι οι σοβάδες. Έχω φτάσει 20 πίεση, δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτόν τον Γολγοθά. Να κουνάει και να ακούγεται αυτός ο θόρυβος. Η σκεπή έφυγε όλη, το σπίτι μέσα όλο. Δεν ήρθε κανένας εδώ. Πώς να μη φοβάμαι; Μέσα στο σπίτι μας είναι ένας σορός σοβάδες και μπάζα. Το βράδυ κοιμόμαστε έξω, στην καρέκλα κάθομαι κάτω από το υπόστεγο μαζί με το παιδί μου. Να με σκοτώσει; Δεν μπορεί ο κόσμος να κοιμηθεί, δεν μπορεί να μπει στα σπίτια του. Εδώ καταστραφήκαμε. Κρίμα από το θεό. Τα σπίτια έγιναν άχρηστα, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, είμαστε όλη μέρα έξω”.

mavrakis

Δημήτρης Μαυράκης
“Αυτό το φαινόμενο με τους σεισμούς, είναι κάτι το οποίο το νιώθουμε εδώ και μέρες, πριν και από το Πάσχα. Νιώθουμε μία βουή και έναν χτύπο. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα. Τις δύο τελευταίες ημέρες, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο με αποκορύφωμα το προχθεσινό με τους δύο σεισμούς το μεσημέρι. Αξιοπερίεργο είναι ότι με 4,1 και με 4,3 είχαμε αυτές τις ζημιές. Έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς από το ´87, αλλά αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι ότι το 4 και κάτι έκανε αυτές τις ζημιές, δηλαδή ένας σεισμός 6 ρίχτερ τι θα μπορούσε να προκαλέσει. Καλό θα ήταν η πολιτεία να μας ενημερώσει υπεύθυνα εάν οι επιφανειακοί σεισμοί, δίνουν κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς, αν έχουν αυτή την συμπεριφορά και αν είναι προσεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Το χειρότερο πράγμα ύστερα από έναν σεισμό είναι η παραφιλολογία. Πάντα ακούμε ότι έρχεται ένας μεγαλύτερος σεισμός και αυτό είναι το χειρότερο. Εδώ παρατηρούμε ότι ακόμα φοβούνται να ψωνίσουν και στο σουπερμάρκετ για να μην μπουν μέσα”.

varvaresos

Κώστας Βαρβαρέσος
“Ο κόσμος δεν έχει φύγει από την περιοχή αλλά ανησυχεί με τις συνεχείς δονήσεις. Όλοι βρίσκουν διέξοδο στα αυτοκίνητα ή αν κάποιος έχει γνωστούς σε διπλανά χωριά, Πηγαίνει τα βράδια σε αυτούς. Όλος ο κόσμος ανησυχεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ανησυχεί από αυτό το φαινόμενο γιατί δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει. Στην αρχή κι εμείς κοιμόμασταν έξω αλλά τώρα σιγά-σιγά μπαίνουμε στο σπίτι μας”.

klampanos

Βασίλης Κλαμπάνος

“Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί περισσότερο από τη βοή και όχι από την ένταση. Δεν υπάρχει κανείς να μας πει επίσημα τι συμβαίνει. Εμείς δεν κοιμόμαστε μέσα στο σπίτι, έχω δύο μικρά παιδάκια και από το να τα παίρνω κάθε φορά που γίνονται οι σεισμοί και να βγαίνουμε , αποφασίσαμε να κοιμόμαστε έξω. Βέβαια σιγά-σιγά πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό θα εξασθενήσει και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας.Όλοι, αυτές τις ημέρες που τις θεωρούμε επίφοβες, ψάχνουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο να τους φιλοξενήσει”.

katsaris

Δημήτρης Κάτσαρης

“Εδώ και τρεις μήνες γίνονται σεισμοί. Υπάρχει αδιαφορία από όλους. Ο κόσμος το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί, φοβάται. Εγώ κοιμάμαι μία μέσα μία έξω. Δε βγήκε κάνεις να ενημερώσει τον κόσμο. Πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αυτοί γνωρίζουν  αλλά έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Βασικά δεν πρόκειται να πάω να ψηφίσω. Θα θέλαμε μία ενημέρωση από τους ειδικούς ,βέβαια καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να βγαίνουν όλα τώρα στην φορά καθώς έχουμε και το εθνικό μας προϊόν τον τουρισμό”.

xaloulos

Χρήστος Χαλούλος
“Μένω στο σπίτι του αδερφού μου, το οποίο έχει χτιστεί το 1953 με τους μεγάλους σεισμούς των Επτανήσων. Το πρόβλημα υπάρχει στην στέγη, που είχε καταπονηθεί και από τον σεισμό του 2008. Είχαν έρθει κάποιοι μηχανικοί  αλλά δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.
Εγώ δεν κοιμάμαι μέσα. Πολύς κόσμος έχει φύγει για την Αμαλιάδα, τον Πύργο αλλά όσοι δεν έχουν γνωστούς κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Αυτό που ζήσαμε προχθές το βράδυ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ο θόρυβος θύμιζε θρίλερ. Ήταν σα να ρίχνεις δυναμίτη για να ανατινάξεις κάτι”.

Δείτε εικόνες από τα σπίτια της περιοχής:

andravid earth 1

andravid earth 2

andravid earth 3

andravid earth 4

andravid earth 5

andravid earth 6

andravid earth 7

andravid earth 8

andravid earth 9

andravid earth 10

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

D318F270 1C22 4202 80DF B4E52E7916A0