andritsou 181025

Παιχνιδόκοσμος

Φροντιστήρια Καίσαρης sotiropoulos skoubouri vets

05|02
2019
09:03

Τσελέντης: Σε επιφυλακή για 2-3 μήνες σε Ιόνιο - Δυτ. Ελλάδα

Φώς στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με επιστημονικά δεδομένα θέλησε να ρίξει ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ σήμερα, στον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου τόνισε πως φαίνεται να υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο, μετατόπισης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, εξ ου και ο σεισμός στην Πρέβεζα. Δήλωσε πως τα σήματα που έχει καταγράψει η ομάδα ΒΑΝ τα έστειλε μαζί με τα συμπεράσματά του στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί και τέλος πως για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο κεντρικό Ιόνιο και τη Δυτ. Ελλάδα.

“Από τον Οκτώβριο που έγινε ο μεγάλη σεισμός στη Ζάκυνθο εξέφρασα μια μεγάλη ανησυχία για την περιοχή που βρίθει ενεργών ρηγμάτων, μια από τις πιο ενεργές περιοχές του κόσμου. Πάντα είχα την αγωνία μήπως έχουμε κάποιο φαινόμενο ντόμινο. Στο πλαίσιο αυτό γεμίσαμε την περιοχή με όργανα, πολλά όργανα, που δε νομίζω ότι στη Μεσόγειο άλλη περιοχή που να παρακολουθείται τόσο στενά όσο η δυτική Ελλάδα. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε κάποιες καταγραφές. Ο σημερινός σεισμός (Πρέβεζα) νομίζω πως εντάσσεται εκεί με μεταφορά ενέργειας, όπως και ο χθεσινός σεισμός της Αμαλιάδας.

Δε λέω ότι είναι μετασεισμός, είναι ανεξάρτητο φαινόμενο σε μια περιοχή που επηρεάστηκε από το σεισμό της Ζακύνθου. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Ηπείρου, γιατί έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ έναν έξαλλο πανικό στη δυτική Ελλάδα. Γίνονται συσκέψεις στις περιφέρειες, βγαίνουν οι πυροσβέστες στους δρόμους και λένε ότι θα γίνει σεισμός σε 48 ώρες.

Είναι το θέατρο του παραλόγου, προτού καν συνεδριάσει η επιτροπή σεισμικού κινδύνου να βγάλει κάποια ανακοίνωση, βλέπουμε ανεξάρτητα να κινείται η πολιτεία άναρχα, ξεσηκώνει τον κόσμο, γίνονται κάποιες συσκέψεις και τα άτομα που είναι σε αυτές τις συσκέψεις βγαίνουν έξω και διασπείρουν τον πανικό.

Εγώ έκανα ότι είχα να κάνω θεσμικά, καθαρά επιστημονικά ενημέρωσα την επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, της οποίας δεν είμαι μέλος και η οποία συνεδριάζει σήμερα το πρωί. Δεν έκανα πρόγνωση αλλά ενημέρωσα για τα στοιχεία που υπάρχουν. Ενημέρωσα επιστημονικά την επιτροπή για κάποιες καταγραφές, δεν έκανα πρόγνωση. Είπα ότι η ομάδα του Καθηγητή Βαρώτσου έχει κάνει κάποιες καταγραφές που δημοσίευσε στην Αμερική, επειδή ο καθηγητής δεν θέλει να ανακατευτεί στην Ελλάδα μετά από όσα έχουν γίνει σε βάρος του. Πήρα τα δεδομένα και μαζί με τον Μάκη Χουλιάρα κάναμε κάποιες αναλύσεις και καταλήξαμε σε κάποια επιστημονικά συμπεράσματα που θέσαμε στην επιτροπή.

Ο κόσμος να μην είναι σε πανικό και να περιμένει τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής, η Δυτική Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή, θα κάνει πάντα σεισμούς και να λαμβάνει ο κόσμος πάντα τα μέτρα που ξέρει.

Εκείνο το οποίο τονίζω είναι πως για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την κεντρική (κεντρικό Ιόνιο) και Δυτική Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Λίγο αργότερα απο την τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Τσελέντης ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook το παρακάτω κείμενο:

Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατι η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλεον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απότερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο διαρκής φόβος μου ηταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτ Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.

Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σαυτο το πλαίσιο.

Επειδή τις τελευταίες τρεις ημέρες παρακολουθώ ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου στη Δυτική Ελλάδα με διαρκείς «δήθεν μυστικές» συσκέψεις στις αντιπεριφέρειες, που μετά οι συμμετέχοντες σε αυτές βγαίνουν στη κεντρική πλατεία και είτε για να αυτοπροβληθούν, είτε για πολιτική σπέκουλα (εκλογών γαρ) είτε από ηλιθιότητα διαδίδουν ότι σε 48 ώρες ! (λες και ο Εγκέλαδος κρατά χρονόμετρο) θα γίνει ισχυρός σεισμός

Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να αποκαλυφθεί το αίτιο αυτής της αναστάτωσης που ηταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αξιοποίησης από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (από την οποία με έχει αποκλείσει παρ όλο ότι ειμαι Δντης του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος Υπουργός Σπρίτζης)

Τον Ιαν ενημερώθηκα από τον Καθηγ Βαρώτσο (όλοι γνωρίζουν ότι συνεργάζομαι πολλά χρόνια με την ομάδα α ΒΑΝ και πάντα λαμβάνω σοβαρά υπ όψη την έρευνα τους), για καταγραφή σημάτων σε δυο σταθμούς στη Δυτ Ελλάδα. Αμέσως ενημέρωσα ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ την επιτροπή και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της. Το θεώρησα απαραίτητο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Δυτ Ελλάδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Λίγες ημέρες μετά, έχοντας κάνει σε συνεργασία με τον συνεργάτη μου στο Γεωδυναμικό Γεράσιμος Χουλιάρα μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων της Δυτ Ελλάδας καταλήξαμε σε αντιστοιχο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος. Και τα στοιχεία αυτά τα κατέθεσα στην επιτροπή.

Με εκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ηταν να τους ξεφύγει αυτη η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!

Το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

(**) Υπενθυμίζω ότι και πρην τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με ακρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλάβικα τα πρωτόκολλα.

 

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη