andritsou 181025

Φροντιστήρια Καίσαρης sotiropoulos skoubouri vets

06|02
2019
07:48

Ηλεία: Έκρηξη οργής στην Αγουλινίτσα - Πλημμυρισμένες εκτάσεις, στάβλοι και βοσκοτόπια της πρώην λίμνης

Εξαγριωμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας απο το Επιτάλιο έως το Κ. Σαμικο, που βλέπουν ακόμα και τους στάβλους τους πλημμυρισμένους από τα νερά των βροχών, που δεν έχει τραβήξει το αντλιοστάσιο Επιταλίου, το οποίο υπολειτουργεί. Οι κτηνοτρόφοι μοιάζουν να είναι στο ίδιο έργο θεατές καθώς και πέρυσι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα που φέτος όμως οξύνθηκε και για έναν άλλο λόγο. Όπως καταγγέλουν μέσα από το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής, έφτασαν μεγάλοι όγκοι νερού από τη λίμνη Καϊάφα που υπερχείλισε τις προηγούμενες ημέρες…

agoulinitsa 7

“Βλέπετε εδώ την κατάσταση. Για δέκα μέρες είμαστε πλημμυρισμένοι. Τα πρόβατα μας άλλα κουτσαίνουν, άλλα ψοφάνε, αφού δεν έχουν τίποτα να φάνε. Οι εκτάσεις που είναι μέσα στο νερό είναι σπαρμένες με γρασίδι για να βοσκήσουν. Ένα χάος μέσα στη λίμνη. Το αντλιοστάσιο υπολειτουργεί. Είχαν μια αντλία και τώρα έβαλαν μια πομώνα βυθιζόμενη αλλά δεν είνα αρκετό. Έπεσαν πολλά τα νερά στην περιοχή μας φέτος, αλλά έχουμε και τη Ζαχάρω και τον Καϊάφα. Ανοίγουν από εκεί τα νερά και πνιγόμαστε εμείς” είπε ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μπόκολος. Θυμήθηκε δε όταν αποξηράνθηκε η λίμνη τι είχε συμβεί. “Το αντλιοστάσιο αυτό όταν αποξήραναν τη λίμνη, μέσα σε μια εβδομάδα είχε τραβήξει όλα τα νερά και τώρα δεν μπορεί να τραβήξει ούτε ένα αυλάκι”.
Ο κ. Μπόκολος συνέχισε οργισμένος. “Τι κατάσταση είναι αυτή; Πεθάναμε όλοι οι κτηνοτρόφοι απο την Αγουλινίτσα έως το Κάτω Σαμικό. Δεν ενδιαφέρεται κανένας, τι θα φάνε τα πρόβατα…. ψοφάνε. Δεν έχουμε καθόλου ζωοτροφές. Επί προεδρίας Ανδρικόπουλου στον ΓΟΕΒ τους είχε πάει στο δικαστήριο για τα νερά του Καϊάφα και είχε κερδίσει την υπόθεση. Γιατί τους επιτρέπουν τώρα να γίνονται αυτά; Υπάρχει μπούκα από εκεί να την ανοίξουν. Δε λέμε να πνιγούν οι άνθρωποι αλλά να ανοίξουν τη μπούκα προς τη θάλασσα. Δεν είναι κατάσταση αυτή Πρέπει η πολιτεία να το κοιτάξει, να δουν σε τι χάλια είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Αγουλινίτσα”.

Όμως αναφέρθηκε και στο μέλλον των καλλιεργειών λέγοντας πως η λίμνη πιθανότατα να μην καλλιεργηθεί φέτος καθώς χρειάζεται δύο με τρεις μήνες να τραβηχτούν τα νερά και να στεγνώσουν τα εδάφη για να μπουν τρακτέρ και να οργώσουν. “Πάει η καλλιεργητική περίοδος. Θέλουν που θέλουν να πάρουν τη λίμνη, εμείς έχουμε πεθάνει, πως θα ξεχρεωθεί ο κόσμος. Έχουν κάνει εκατομμύρια έξοδα εδώ με μηχανήματα κλπ. Δεν τα βλέπει κανένας; Αυτός ο νομός επιτέλους δεν θα πάρει καθόλου επάνω. Τους αγρότες θα τους πεθάνουν όλους; Τι να λέμε, τα γάλατα φθηνά, οι ζωοτροφές στο Θεό, που να πάμε, τι να κάνουμε. Θα σωθούμε με τα πέντε ευρώ την προβατίνα για το γάλα; Το γάλα έχει πάει φθηνότερα από το νερό…”

agoulinitsa 6

Πατέρας και γιος ο Νίκος και ο Διονύσης Παπουτσογιαννόπουλος, μίλησαν για την εικόνα που επικρατεί. “Τίποτα δεν δουλεύει στη λίμνη, τίποτα δεν υπάρχει να βοηθήσει την κατάσταση. Ότι προσπάθεια κάναμε για να σπείρουμε και να τρώνε τα πρόβατά μας μέσα σε 24 ώρες τα βρήκαμε πλημμυρισμένα. Τώρα που να πάμε τα ζώα μας; τι θα φάνε; Εμάς δεν μας κοιτάει κανένας. Καλύτερα να βρίσκαμε τα πρόβατά μας πνιγμένα, παρά τώρα που δεν έχουν να φάνε. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε μέσα και να τα ταίζουμε ζωοτροφές, θέλουν και χλόη” ανέφεραν…

agoulinitsa 5

Ο κτηνοτρόφος Θανάσης Τσουραμάνης με ένα μεγάλο κοπάδι 600 προβάτων δηλώνει πως όλες οι εκτάσεις για βοσκή πλημμύρισαν και δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Έχουμε κάνει τεράστια έξοδα και δεν έχουμε που να πάμε τα ζώα μας. Τα έχουμε κλεισμένα στα γαλάρια. Τα νερά είναι δέκα μέρες μέσα στη λίμνη και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Όταν αποξήραναν τη λίμνη το αντλιοστάσιο πέταξε τα νερά μέσα σε τρεις ημέρες. Τώρα δεν μπορούν να τραβήξουν τα νερά; Άρα είναι ασυντήρητο, δεν ενδιαφέρεται κανένας, αυτό γίνεται. Η ζημιά μου είναι από 15.000 ευρώ. τόσα έχω χαλάσει και δεν έχω πάρει ούτε 500 ευρώ. Άλλοι έχουν περισσότερα…Αν δεν φύγουν τα νερά πότε θα μπουν οι νέες καλλιέργειες, πότε θα οργώσουν πότε θα ξεκινήσει η καλλιέργεια;” αναρρωτήθηκε.

agoulinitsa 14

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Πλατανιάς όπου αφού είδε τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και το πρόβλημα που υπάρχει απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας για την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος στο αντλιοστάσιο Επιταλίου…

agoulinitsa 12

agoulinitsa 1

agoulinitsa 2

agoulinitsa 3

agoulinitsa 4

agoulinitsa 8

agoulinitsa 9

agoulinitsa 10

agoulinitsa 11

agoulinitsa 13

agoulinitsa 15

agoulinitsa 16

agoulinitsa 17


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη