LIVE

Αφιέρωμα Κατοικία 2021

hairthecity 755x150  skoutas eshop 755x150 1120
Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|07
2021
09:16

Αμαλιάδα: Πως σώθηκε ο 17χρονος από βέβαιο θάνατο - Οι συγκυρίες που ήταν υπέρ του και οι άνθρωποι που τον κράτησαν στη ζωή (video)

Η γνώση πρώτων βοηθειών από τον προπονητή, η τυχαία παρουσία ναυαγοσώστη στο χώρο, η άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ και η διαρκής προσπάθεια των διασωστών στη διαδρομή για το νοσοκομείο και τέλος ο αγώνας των γιατρών, έσωσαν τον 17χρονο που υπέστη ανακοπή την περασμένη Παρασκευή σε γυμναστήριο της Αμαλιάδας.

Μια σειρά παραγόντων που συνέβαλαν στο να κρατηθεί στη ζωή το παλικάρι, που σήμερα νοσηλεύεται προληπτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Ο προπονητής του, Διονύσης Παπαδόπουλος, που με γνώσεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ο εκπαιδευτής - ναυαγοσώστης Σπύρος Παπαναστασόπουλος που με ακόμα περισσότερες γνώσεις βρέθηκε εκεί, η αμεσότητα του Κώστα Παπαναγιωτόπουλος και του Κώστα Σκαλτσά, διασωστών του ΕΚΑΒ που ανέλαβαν την διακομιδή και την πλήρη υποστήριξη του περιστατικού και η προσπάθεια των γιατρών του Γ.Ν. Αμαλιάδας, όπως ο Βασίλης Αντωνόπουλος, ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν το παλικάρι να σωθεί…

Ο καθένας από τους παραπάνω είναι ήρωες. Όλοι τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που από τη θέση ευθύνης που βρίσκονται, οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους, δίνουν μάχη καθημερινά για το συνάνθρωπο...

Ο Διονύσης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και ναυαγοσώστης, μίλησε στο ilialive.gr για τα όσα συνέβησαν μέσα στο χώρο του γυμναστηρίου - σχολής, στην Αμαλιάδας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. “Μου έχουν συμβεί αρκετές φορές περιστατικά λιποθυμίας αλλά χθες πιστεύω ήταν η μεγαλύτερη μάχη που έδωσα στη ζωή μου εκτός των ρινγκς. Βρίσκομαι καθημερινά στη σχολή, βλέπω καθημερινά τους αθλητές μου, ένας νέος αθλητής ήρθε χθες (σ.σ. προχθές) στη σχολή μου ταλαιπωρημένος όπως όλοι λόγω της ζέστης.

diasosi 3

Ξεκινήσαμε πολύ χαλαρή προπόνηση, ήμουν δίπλα του, γιατί τον είδα από την αρχή ότι ήταν λίγο αδιάθετος και με το που μου είπε δάσκαλε… λιποθύμησε. Αμέσως λόγω των συμπτωμάτων κατάλαβα ότι ήταν ανακοπή. Έχω εκπαιδευτεί και στο παρελθόν στις πρώτες βοήθειες και τώρα με τη σχολή, έχω κάνει μία τεράστια προσπάθεια με τεράστιο εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποίησα. Έδωσα τις πρώτες βοήθειες στο παιδί, τον επανέφερα τρεις φορές. Το focus μου ήταν εκεί, δεν έβλεπα τίποτα άλλο, έβλεπα μόνο αυτό.

Σ’αυτές τις περιπτώσεις απλώς αντιδράς και δεν σκέφτεσαι. Είμαι τυχερός που ήταν κοντά το ΕΚΑΒ να πω συγχαρητήρια για την άμεση επέμβαση, τον εκπαιδευτή και φίλο και μαθητή μου, είμαστε μαθητές του ένας στον άλλον, τον Σπύρο Αναστασόπουλο, που με βοήθησε να συνεχίσω αυτό που έκανα. Τον ακολούθησα μέχρι το νοσοκομείο, οι γιατροί είχαν άψογη συμπεριφορά και αντίδραση το ίδιο και στον Πύργο” ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έκρυψε τη χαρά του για τη θετική έκβαση. “Χαίρομαι που το παιδί είναι καλά, ήμουνα δίπλα του μέχρι αργά το βράδυ, χαίρομαι που μπόρεσα να βοηθήσω και το συναίσθημα πραγματικά που νιώθω σήμερα δεν θα το ξαναζήσω ποτέ. Είναι σπουδαίο πράγμα ότι μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο, τεράστια ανακούφιση, δεν περίμενα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, σε ένα δυνατό παιδί και γυμνασμένο. Δεν είμαστε τίποτα, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας μέχρι εκεί που λένε οι κανόνες, μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν τα όριά μας. Το παιδί τώρα είναι στην Πάτρα προληπτικά στην ΜΕΘ, θα μείνει μέσα για δύο μέρες για παρακολούθηση, μιλάω συνεχώς με τους γονείς αλλά και με τον ίδιον στο τηλέφωνο. Ευτυχώς είναι όλα καλά”

Τέλος σημείωσε πως είτε προκειται για αθλητές είτε για λουόμενους που απλά ασκούνται, όλοι πρέπει να ακούνε τους προπονητές τους και να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες για την όποια άσκηση. Προσοχή στο φαγητό πριν την άσκηση, την κόπωση που υπάρχει, τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να παραβλέψουν και που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις.

diasosi 2

Ο Σπύρος Παπαναστασόπουλός είναι ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστική σχολής, που έτυχε να πηγαίνει στη σχολή πολεμικών τεχνών την ώρα που κατέρρευσε ο 17χρονος. “Όταν έφτασα λοιπόν ο Διονύσης είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον μαθητή του, τον είχε επαναφέρει δύο με τρεις φορές, το παιδί είχε πάθει ανακοπή. Ήταν πολύ περίεργο για μας, γιατί συνήθως σε τέτοια περιστατικά έχουμε βρεθεί με ηλικιωμένους. Ήταν η πρώτη φορά που και εγώ βοήθησα ένα μικρό παιδί, περίεργο το συναίσθημα, μπήκα και εγώ στο ασθενοφόρο, το ΕΚΑΒ έφτασε μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά και τον συνόδευσα και εγώ μέχρι το νοσοκομείο της Αμαλιάδας με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Μπράβο και στο ΕΚΑΒ που υπερέβαλαν κι αυτοί και βοήθησαν για να σωθεί το παιδί. Μπράβο στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, στο γιατρό Βασίλη Αντωνόπουλο που έκανε κι αυτός τα πάντα και το παιδί αυτή τη στιγμή ζει. Δεν είναι εύκολο να επαναφέρεις έναν άνθρωπο από τον θάνατο, είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που ήθελα απλώς να πω είναι ότι κάναμε μόνο τη δουλειά μας. Η δουλειά μας δε σταματάει όταν σχολάμε ή όταν τελειώνει η βάρδια μας. Πολλές φορές και μόνοι μας κουβαλάμε μαζί μας υλικά που μπορεί να τα χρειαστούμε” σχολίασε για το περιστατικό ο κ. Παπαναστασόπουλος.

Η αμεσότητα του ΕΚΑΒ και η μάχη των διασωστών

diasosi 5

Ο Κωνσταντίνος Παπαναγιωτόπουλος, διασώστης του ΕΚΑΒ στην Ηλεία ήταν ένας από τους δύο του πληρώματος που έκαναν τα αδύνατα - δυνατά να σωθεί το παλικάρι. “Λάβαμε την κλήση στις 21:19 και φτάσαμε στο γυμναστήριο στις 21:22. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο δάσκαλο του γυμναστηρίου και στο ναυαγοσώστη που είχαν ξεκινήσει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέχρι να φτάσουμε εμείς. Από κει και ύστερα αναλάβαμε εμείς με τον συνάδελφο και δεν τον αφήσαμε καθόλου μέχρι τον φτάσουμε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και με ευθύνη δική μας πήραμε το ναυαγοσώστη κοντά που ήξερε από καρδιοναναπνευστική αναζωογόνηση, έγινε μερική ανάταξη στο ασθενοφόρο, όχι όμως πλήρης. Όταν φτάσαμε εδώ ανέλαβε ο κ. Αντωνόπουλος ο επιμελητής  που ήταν εφημερία στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και με τις οδηγίες του καταφέραμε να γίνει πλήρης ανάταξη και να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια στο νοσοκομείο του Πύργου. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα, να μην καλούμε το ασθενοφόρο για οτιδήποτε γιατί σήμερα πιστεύω ότι το παιδί ήταν τυχερό επειδή είμαστε πολύ κοντά” σημείωσε.

diasosi 6

Ο έτερος διασώστης του ΕΚΑΒ στο συγκεκριμένο πλήρωμα, Κωνσταντίνος Σκαλτσάς, δήλωσε ότι “…κάναμε να πάμε γύρω στα δύο με δυόμισι λεπτά. Μόλις πήγαμε εκεί, είδαμε ένα παιδί πεσμένο κάτω, ήταν ο γυμναστής μαζί με ένα ναυαγοσώστη δίπλα του και μετά τον αναλάβαμε εμείς, Παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες μέσα στο ασθενοφόρο και κάναμε να έρθουμε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας λιγότερο από δύο λεπτά. Με την βοήθεια του γιατρού του κ. Αντωνόπουλου και όλου του προσωπικού, κάναμε πλήρη ανάταξη και τον διακομίσαμε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εδώ θέλω να τονίσω, ότι θέλουν να κλείσουν το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο έχει σώσει πολλές ζωές και προχθές με τον 8χρονο πιτσιρικά, εάν δεν υπήρχε γιατρός εδώ και αν δεν έφερναν και μία αναισθησιολόγο που δεν εφημέρευε δεν θα ζούσε το παιδάκι…” είπε ο κ. Σκαλτσάς, στέλνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας ύπαρξης των νοσηλευτικών μονάδων επαρκώς στελεχωμένων στο νομό.

Δάκρυα χαράς από τους γιατρούς

Παραλαμβάνοντας το 17χρονο παλικάρι από τους διασώστες οι γιατροί του Γ.Ν. Αμαλιάδας με επικεφαλής το Βασίλη Αντωνόπουλο, κατάφεραν να ολοκληρώσουν στο πιο κρίσιμο στάδιο την επαναφορά του. Μετά τις στιγμές έντασης, γιατροί και προσωπικό στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, ξέσπασαν σε δάκρυα. Δάκρυα χαράς που το 17χρονο παλικάρι είχε σωθεί.

diasosi 4

“Ήμουν χθες (σ.σ. προχθές ) εφημερία όπου ένας νέος άνθρωπος αντιμετώπισε ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, έφτασε κοντά στον θάνατο αλλά ευτυχώς με τις ενέργειες του ΕΚΑΒ, των διασωστών μας, των παιδιών που έτυχε να βρίσκονται μέσα στο γυμναστήριο, του νοσηλευτικού μας προσωπικού, του τραυματιοφορέα μας και τελευταίου εμού, καταφέραμε και δόξα τω Θεώ είχε ευτυχή κατάληξη και σώθηκε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο του Ρίου μετά την παρέμβαση και των συναδέλφων μας και την περαιτέρω αντιμετώπιση των συναδέλφων μας στο νοσοκομείο του Πύργου ευτυχώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν” είπε ο γιατρός.

“Η κατάσταση στην οποία ήρθε εδώ για να το πω πιο απλά, ήταν κοντά στον θάνατο. Ευτυχώς με τις ενέργειες που πράξαμε, με την βοήθεια των διασωστών μας οι οποίοι όχι μόνο παρέδωσαν το περιστατικό στο νοσοκομείο, αλλά συμμετείχαν στις ενέργειές μας μέσα στο χώρο των επειγόντων, του νοσηλευτικού μας προσωπικού και των τραυματιοφορέων μας, καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού και των δυνάμεων μας να σώσουμε τη ζωή του. Ήταν καθοριστικό το γεγονός ότι βρισκόταν το ΕΚΑΒ στην περιοχή κοντά και η παρέμβασή του ήταν άμεση, ήταν καθοριστικό το γεγονός ότι αμέσως οι παρευρισκόμενοι στο γυμναστήριο συνέβαλαν τα μέγιστα και έπραξαν τα δέοντα, ήταν σημαντικό ότι καθόλη τη διάρκεια της διακομιδής μέχρι να φτάσει εδώ οι συνάδελφοι και συνεργάτες μας έπραξαν τα δέοντα, έκαναν αυτό που λέμε ΚΑΡΠΑ και καταφέραμε να έχουμε την κατάληξη που έχουμε” επισήμανε ο κ. Αντωνόπουλος.

Εκείνο που γίνεται αντιληπτό από τις παραπάνω περιγραφές είναι ένα… Η γνώση και η σωστή εφαρμογή των πρώτων βοηθειών, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια, κράτησε ένα νέο άνθρωπο στη ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε τα βασικά στην παροχή των πρώτων βοηθειών, την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, που μπορεί να χρειαστεί να παράσχουμε σε έναν δικό μας άνθρωπο, ή σε κάποιον που δίπλα μας μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Κινήσεις που μπορούν να σώσουν μια ζωή…

Δείτε το video με τις δηλώσεις:

 

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προζύμι & Μέλι