LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Φροντιστήριο Θεμέλιο agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|11
2021
09:32

Αεροδρόμιο Επιταλίου: Βήμα - βήμα η αναβάθμισή του - Μελέτη για την τοποθέτηση μετεωρολογικού σταθμού

Ένα πολύτιμο εργαλείο για την αεροπορία αλλά και γενικότερα για την κοινωνία, πρόκειται να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Επιταλίου. Χθες ο διοικητής της ΕΜΥ κ. Γατόπουλος μαζί με συνεργάτες του, τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πύργου κ. Γιαννακούλια και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο για την τοποθέτηση ενός σύγχρονου μετεωρολογικού σταθμού.

Οι διεργασίες για την ίδρυση Πεδίου Προσγείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου συνεχίζονται και η αναβάθμιση προχωρά βήμα - βήμα.

aerodromio epital 4

Ο διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ταξίαρχος Αθανάσιος Γατόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “… βρισκόμαστε εδώ κατόπιν προσκλήσεως του κ. Γιαννακούλια στο Επιτάλιο στο αεροδρόμιο, είναι μία περιοχή στην οποία δεν έχουμε ξανά έρθει, είναι εξαιρετικός ο χώρος για εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού και όχι μόνο για το αεροδρόμιο για μελλοντικές πτήσεις αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, για την αγροτική ανάπτυξη και θα ήθελα να τονίσω ότι μαζί με την μετεωρολογία στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, της Ανδραβίδας, του Αράξου, τη Μεθώνη, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο όλη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου, αποκτά ένα κλιματολογικό, ένα μετεωρολογικό αρχείο πλούσιο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Γιαννακούλια για αυτή την πρόσκληση, προσφέρει στην μετεωρολογία, είναι σημαντικό που είναι παρών και θα είμαστε στην διάθεση και του κυρίου περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη που μας τίμησε λίγο πριν, για οποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειαστεί για την εγκατάσταση εδώ”.

aerodromio epital 3

Ο Σμήναρχος - μετεωρολόγος Γεράσιμος Αρμένης Προϊστάμενος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών της Ε.Μ.Υ, τόνισε ότι “… στο προσεχές μέλλον το 2022, θα κάνουμε μία εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού, υψηλών προδιαγραφών με σκοπό ουσιαστικά την υποστήριξη της οικονομίας της περιοχής. Είτε αφορά τον γεωργικό τομέα με ειδικούς αισθητήρες που θα αφορούν γενικά την ανάπτυξη και την ασφάλεια των καλλιεργειών της περιοχής είτε την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Επιπλέον με την ανάπτυξη του δικτύου και την επέκτασή του στην περιοχή αυξάνονται οι δυνατότητες πολιτικής προστασίας του κόσμου και των περιουσιών του στην περιοχή. Όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ το οποίο θα υλοποιηθεί το 2022 και το 2023 ενώ ο σχεδιασμός της υπηρεσίας μας προβλέπει την επέκταση και με άλλα συστήματα στα προσεχή πέντε χρόνια τα οποία πιστεύουμε ότι θα ωφελήσουν πάρα πολύ την οικονομία της περιοχής”.

aerodromio epital 2

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου Θοδωρής Γιαννακούλιας και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α., καλωσόρισε τα στελέχη της ΕΜΥ. “Οι εκλεκτοί συνάδελφοι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έχουν έρθει στην περιοχή μας, εδώ στο αεροδρόμιο του Επιταλίου προκειμένου να κατοπτεύσουν το χώρο και να δουν που θα εγκατασταθεί ένας μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος θα είναι για την περιοχή και ιδιαίτερα για την αγροτική μας ανάπτυξη, παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με τον καιρό και τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες προς τους αγρότες μας και γενικά προς τα αεροπλάνα”…

aerodromio epital 5

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως «…η Περιφερειακή Αρχή δεν μένει στην αδειοδότηση της χρήσης ως Πεδίο Προσγειώσεων. Στόχος μας είναι η διαρκής ενδυνάμωσή του και η αξιοποίηση στο έπακρο όλων των δυνατοτήτων που έχει αυτός ο χώρος, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων – που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α – στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και συνολικά της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Η εγκατάσταση του Πρότυπου Μετεωρολογικού Σταθμού είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παράλληλα, ο εν λόγω Σταθμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς τα στοιχεία που θα καταγράφει και θα μεταδίδει, σε 24ωρη βάση και με μεγάλη ακρίβεια, λόγω και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου, και να βοηθήσουν παράλληλα τον μηχανισμό λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο».

Τι μετεωρολογικός σταθμός θα εγκατασταθεί

Ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός (ΑΜΣ) της ΕΜΥ, αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης και ψηφιακής καταγραφής των τρεχουσών μετεωρολογικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο σημείο εγκατάστασης. Για να εκτελέσει το έργο του διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ο οποίος διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Ηλεκτρονικούς αισθητήρες ανίχνευσης των ακόλουθων παραμέτρων:
• ατμοσφαιρικής πίεσης,
• θερμοκρασίας αέρα,
• θερμοκρασίας εδάφους (0, 2, 5, 10, 20, 50, 100cm),
• υγρασίας αέρα,
• υγρασίας εδάφους (10, 20, 50cm),
• διεύθυνσης & έντασης ανέμου,
• διαδρομής ανέμου,
• εξάτμισης,
• παρόντος καιρού,
• ποσότητας υετού
• διάρκειας ηλιοφάνειας,
• έντασης ηλιακής ακτινοβολίας,
• φωτοσυνθετικής ηλιακής ακτινοβολίας

meteorologikos

β. Εξοπλισμός λήψης, επεξεργασίας και διακίνησης των δεδομένων αποτελούμενη από Κεντρική Μονάδα (μικροϋπολογιστής τύπου Datalogger) και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (modem)

γ. Εξοπλισμός υποδομής και ασφάλειας αποτελούμενος από μεταλλικό ιστό 6m, φωτοβολταϊκό στοιχείο με μπαταρίες, αντικεραυνική προστασία, προστασία από υπερτάσεις, περίφραξη κλπ

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιου του Επιτάλιου, θα αποστέλλει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (near real time) μέσω του ασύρματου δικτύου δεδομένων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας τα δεδομένα στην ΕΜΥ, από την οποία θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας της (www.hnms.gr ή www.emy.gr).

Τονίζεται ιδιαίτερα πως η εγκατάσταση ενός ΑΜΣ με υψηλές προδιαγραφές όπως αυτές καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) του οποίου η ΕΜΥ είναι ο Εθνικός εκπρόσωπος, συμβάλει καθοριστικά στη βέλτιστη αποτύπωση και ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, στην ποιοτική αναβάθμιση των μελετών που διενεργούνται με επίκεντρο την περιοχή και οι οποίες έχουν ως σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε όλους τους τομείς της οικονομίας αναδεικνύοντας νέες πηγές δραστηριοτήτων οι οποίες δύναται να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές προς όφελος των κατοίκων και της χώρας, τον ορθολογικό σχεδιασμό έργων υποδομής, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την τεκμηριωμένη ανάδειξη του των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών μέσω του κλίματος κλπ

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry