LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Φροντιστήριο Θεμέλιο agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|06
2022
13:27

Το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας για την απόφαση μετατροπής του σε πρότυπο

Η ανακοίνωση της μετατροπής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας σε πρότυπο ΕΠΑ.Λ.(ΦΕΚ 3019 16/06/2022) αποτελεί μια σημαντική και θετική εξέλιξη τόσο για το ίδιο το σχολείο όσο και για την επαγγελματική εκπαίδευση στο νομό μας.

Η επιλογή του από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί μια επιβράβευση όλων των επιτευγμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/ριων του τα τελευτά χρόνια.

Με αφορμή τις διάφορες δηλώσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα θέλω να διευκρινίσω  τα εξής:

Δεν  υπάρχουν εξετάσεις για να εγγραφούν οι μαθητές/τριες στο σχολείο.

Κανείς μαθητής/τρια δεν αποκλείεται από το σχολείο λόγω εθνικής ή μειονοτικής προέλευσης. Από 2018 υπάρχει πλαφόν στον αριθμό μαθητών/τριων που μπορούν εγγραφούν σε κάθε τάξη των ΕΠΑ.Λ. Μέχρι σήμερα αυτό το πλαφόν απέκλειε όσους έκαναν αίτηση τελευταίοι, τώρα θα είναι με βαθμολογικά κριτήρια (απολυτήριο Γυμνασίου) χωρίς όμως να μειωθεί συνολικός αριθμός των μαθητών. Είναι αδιανόητο όμως να δίνουμε ταμπέλες ότι οι αλλοδαποί μαθητές/τριες ή οι μαθητές/τριες από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες είναι μαθητές χαμηλών επιδόσεων και ακόμη ποιο αδιανόητο ορισμένοι να υιοθετούν  αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι επιδόσεις αυτών των μαθητών τα τελευταία χρόνια καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Είναι πολύ πιθανόν αυτή τη χρονιά να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που μπορούν εγγραφούν στην Α Τάξη από 100 σε 110

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον τρόπο χρηματοδότησης του σχολείου το οποίο όπως και όλα τα δημόσια σχολεία χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους μέσω της Σχολικής Επιτροπής και αυτό θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ.  δεν προβλέπεται καμία αλλαγή για το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο σχολείο.

Επιπλέον θέλω να τονίσω τα εξής:

Οι μαθητές/τριες της περιοχής μας θα έχουν την ευκαιρία για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση και για πρώτη φορά μαθητές χαμηλότερης οικονομικής θέσης θα μπορούν φοιτήσουν σε ένα πρότυπο σχολείο.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν χωρίς να διαφέρει ο συνολικός αριθμός από τον σημερινό, θα είναι με λιγότερους μαθητές/τριες ανά αίθουσα, ενώ προβλέπεται η ποιοτική αναβάθμιση τόσο των αιθουσών διδασκαλίας όσο και των εργαστηρίων

Το πρότυπο ΕΠΑ.Λ.  λόγω της δομής των μαθημάτων του θα δημιουργήσει επιπλέον 12-15 νέες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών και αν επιπλέον αναπτύξει και τις υπόλοιπες δράσεις που προβλέπει η νομοθεσία επιπλέον 5 θέσεις.

Θα φέρει μια σημαντική χρηματοδότηση στο σχολείο αλλά και την περιοχή που αγγίζει και ξεπερνά το 1.000.000 €

Θα αποτελέσει κέντρο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Θα έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τα προγράμματά του με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν παραγωγικούς τομείς της περιοχής μας όπως:

  • καλλιέργεια ελιάς, φράουλας, πατάτας, εσπεριδοειδών, καρπουζιού κ.α
  • τυποποίηση όλων αυτών των προϊόντων
  • προώθηση διαφήμιση αυτών των προϊόντων και ένταξη σε Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.
  • θερμοκηπιακές καλλιέργειες
  • θεραπευτικός ιαματικός τουρισμός
  • τουρισμός που συνδέεται με αρχαιολογικούς χώρος και τους Ολυμπιακούς αγώνες

και γενικότερα σε όλους τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο και είναι:

 (α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 (β) Διοίκησης και Οικονομίας

(γ) Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

Τα πρότυπα σχολεία αποτελούν την συνειδητή επιλογή των γονέων και κηδεμόνων, επώνυμων και ανώνυμων,  στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Είναι δεδομένο ότι η μετατροπή του σχολείου σε πρότυπο θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε πολλά και σημαντικά στηριζόμενο πάνω στην σκληρή δουλεία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Να θυμίσω ότι η εισαγωγή των πειραματικών σχολείων στην χώρα μας, πάνω στα οπαία στηρίζεται και ή ίδρυση πρότυπων σχολείων ήταν έμπνευση και ιδέα δυο μεγάλων παιδαγωγών και μεταρρυθμιστών του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος των Δ. Γληνού και Αλ Δελμούζου

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στα κελεύσματα των καιρών και να δημιουργούμε το μέλλον των μαθητών μας και όχι να το περιμένουμε τι θα μας φέρει, μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας

Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας

(Δελτίο Τύπου)

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry