LIVE

 

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|08
2022
11:47

Άνευ σχεδιασμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν - Αγωνία για την εμποροπανήγυρη Στρεφίου

Ως γνωστό, κάθε χρόνο, το μήνα Οκτώβριο, διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη Στρεφίου, ένας θεσμός που έχει -προ πολλού- καθιερωθεί στην περιοχή μας. Για την επιτυχή διεξαγωγή της, χρειάζεται ρεαλιστικός σχεδιασμός, με βάση, -κατά την άποψη της Κοινότητας Στρεφίου- δύο κριτήρια:

A) Την νομιμότητα, το σεβασμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου

B) Το κοινό συμφέρον. Ύψιστο καθήκον της διοίκησης αποτελεί το συμφέρον του κυρίαρχου λαού.

Η Κοινότητα θεωρεί ότι δεν μπορεί η πραγματοποίηση μιας εμποροπανήγυρης να έρχεται σε (σαφή), αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Θεωρεί επίσης ότι το συμφέρον του λαού, πρέπει να είναι πάνω από τα (ατομικά) συμφέροντα ορισμένων. Για αυτό και αμέσως μετά την εμποροπανήγυρη του 2019 (που ούτε εμείς ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή, είχαμε κάποια δυνατότητα διαφοροποίησης, εφόσον είχε ετοιμαστεί προ της αναλήψεως των καθηκόντων μας), εκφράσαμε τις απόψεις μας για το παρόν και το μέλλον της εμποροπανήγυρης, με βάση τα ανωτέρω κριτήρια.  

Όλοι γνωρίζουν ότι οι Κοινότητες, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά μπορούν μόνο να εισηγούνται (με την Δημοτική Αρχή να έχει το δικαίωμα αποφάσεως). Επίσης, δεν έχουν καμία διοικητική, πολύ δε, περισσότερο νομική, υποστήριξη, για να διερευνήσουν ζητήματα, όπως θα επιθυμούσαν. Παρ’ όλα αυτά, το Κοινοτικό Συμβούλιο Στρεφίου, από γνήσιο ενδιαφέρον για τον θεσμό που γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα πολύ επιτυχημένα του βήματα στο χωριό μας, (πριν με νόμο περάσει στην δικαιοδοσία του Δήμου Ολυμπίας), μελέτησε, -όσο ήταν δυνατόν- τα δεδομένα, συζήτησε διεξοδικά και κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση (5/2021), η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση συζήτησης για την εμποροπανήγυρη Στρεφίου.

Παρότι για την ομόφωνη απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Στρεφίου 5/2021, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα του Δήμου στις 13/07/2021, (ίσως εκτιμώντας πως με την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθεί εμποροπανήγυρη), ουδέν έπραξαν. Στα συνεχή έγγραφά μας, με τα οποία τους υπενθυμίζαμε το θέμα, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Γνωρίζοντας, ότι το νομικό πλαίσιο, άλλαξε ακόμα μια φορά από 01/02/2022, θέσαμε πάλι το θέμα και προφορικά και γραπτά από 14/02/2022. Αλλά ο Δήμος, δείχνει, σαν μην τον απασχολεί η διενέργεια της εμποροπανήγυρης. Υποθέτουμε ότι θα έχει άφθονους χρηματικούς πόρους από αλλού, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να μην προετοιμάζεσαι εγκαίρως, για έναν θεσμό που, αν μη τι άλλο, σου δίνει χρήματα, (βέβαια αυτά τα επιπλέον χρήματα που υποτίθεται ότι έχει ο Δήμος -για να μην τον απασχολούν οι εισπράξεις από την εμποροπανήγυρη- θα θέλαμε και εμείς να τα δούμε στην Κοινότητά μας…).

Ενσωματώσαμε στις προτάσεις μας και το νέο θεσμικό πλαίσιο, με ομόφωνη πάλι απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου (6/2022) και επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται. Όμως με τόσο αργούς ρυθμούς, που γνωρίζοντας διαδικασίες και (ασφυκτικές) προθεσμίες που ο νόμος επιτάσσει, αμφιβάλλουμε, αν, ακόμα και αν επιταχυνθεί ο ρυθμός, θα προλάβουμε φέτος την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης.

Εκφράζουμε επομένως, την αγωνία των συγχωριανών μας για το παρόν και το μέλλον της εμποροπανήγυρης. Ταυτόχρονα διαμηνύουμε σε όλους ότι, τα δυο κριτήρια που θέσαμε στην αρχή, (συμφωνία με το νομικό πλαίσιο και δημόσιο συμφέρον), είναι απόλυτα και δεν σκεπτόμαστε τίποτα λιγότερο από αυτά. Θεωρούμε ότι μόνο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια εμποροπανήγυρη επιτυχημένη. Η εκτίμησή μας είναι ότι για το συγκεκριμένο θέμα, λείπει ο σχεδιασμός από την Δημοτική Αρχή και η ελπίδα μας, ότι έστω και την ύστατη στιγμή, ο κ. Δήμαρχος, θα αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος και θα κινηθεί ανάλογα.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου

Αθανασία Κούρβα

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.