Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

10|07
2019
10:42

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως: Καμπανάκι για την εργασία με υψηλή θερμοκρασία

Επιστολή προς τους δημάρχους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ των παραπάνω δήμων. Σε αυτή επισημαίνονται οι δυσκολίες στην εργασία του προσωπικού των δήμων με υψηλή θερμοκρασία και ζητούν να ισχύσει άλλο ωράριο μόλιως ο υδράργυρος ξεπεράσει τους 36οC κατά περίπτωση.

Στην επιστολή αναφέρουν τα εξής:

Διανύουμε τους μήνες του καλοκαιριού και ήδη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία και με την ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά δύσκολες τις συνθήκες εργασίας. Ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες και εξοντωτικές. Η ζέστη και η εργασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ).

Σας ενημερώνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, για λόγους προστασίας της υγείας μας  στη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να απαιτούμε να  εφαρμόζονται  τα παρακάτω:

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 36 βαθμούς  ΔΕΝ εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η εργασία μας σταματά στις 11 π. μ.

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει  τους 38 βαθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ 11-4 μ . μ ,  η εργασία πρέπει να σταματά  και σε κλειστούς χώρους. Αποκομιδή απορριμμάτων ΔΕΝ γίνεται την ώρα αυτή.

Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι συνάδελφοι οι οποίοι εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων υγείας, όπως: καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια,  ζαχαρώδη διαβήτη, άλλα νοσήματα, γυναίκες σε περίοδο  εγκυμοσύνης. Εργασίες που δεν είναι εύκολο να ανασταλούν όπως καθαρισμός λαϊκών αγορών, ταφές- εκταφές, η υπηρεσία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατίθεται δροσερό νερό στους εργαζόμενους.

Οι Δήμοι, ως εργοδότες  είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν  ώστε να  κλιματίζονται όλοι οι στεγαζόμενοι  χώροι . Έχουν την ευθύνη σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί όλα τα μέσα ατομικής προστασίας η Δημοτική Αρχή έχει τεράστια ευθύνη, γι’αυτό θα πρέπει όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους να φοράνε καπέλο, γυαλιά, ελαφριά ρούχα. Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μία ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός με πρόφαση το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές αντοχές.

Οι συνάδελφοι, που διαπιστώνουν ότι δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, τα απαιτούμενα, δεν σωπαίνουμε, απευθυνόμαστε στο σωματείο. Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γαρύφαλλος.

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.