motorforum1520x250

Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Auto Moto 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

16|07
2019
07:47

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Απαντούν στο Γ.Ν. Αμαλιάδας διοίκηση και εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Πύργου

Άστραψε και βρόντηξε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ο οποίος αφού τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, χαρακτήρισε εκφράσεις πεζοδρομιακού χαρακτήρα, τις απειλές προς το πρόσωπό του, υπογραμμίζοντας ότι μοναδική του προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 
Ο κ. Διαμαντόπουλος που ζήτησε την παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής είναι απολύτως ενταγμένη στο πλαίσιο της απόφασης του Δ.Σ.του περασμένου Ιανουάριου σύμφωνα με την οποία η Παθολογική κλινική του Πύργου θα εφημερεύει καθημερινά. Εκείνη την απόφαση την είχε στηρίξει και ο σημερινός Αναπληρωτής Διοικητής της Αμαλιάδας. Η Ν.Μ. Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο Νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης 24ωρης λειτουργίας.  Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα (-18%, Ιανουάριος – Μάιος 2019 ) είναι πραγματικό γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η απόφαση της Παρασκευής είναι συμβατή με την απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα και επιτρέπει τις μετακινήσεις για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Παράλληλα η σύγκλιση του ΔΣ είναι απόλυτα νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 60 του Νόμου 4342/2015 που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας μετά την περίοδο του τριμήνου από την παραίτηση Αν. Διοικητή, εφ’ όσον υπάρχει Διοικητής.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις (4) μόνιμοι Παθολόγοι στις Ν.Μ. του Νομού, ένας αριθμός απελπιστικά μικρός για να υποστηρίζουν με ασφάλεια και τις δύο κλινικές. Παράλληλα οι ροές των ασθενών,όπως αυτές καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι Μάιο (1.957 εισαγωγές στην Παθολογική του Πύργου, 135 στην Παθολογική της Αμαλιάδας, 42.360 ασθενείς σε ΤΕΠ και Εξωτερικά Ιατρεία στον Πύργο, 22.927 στην Αμαλιάδα), επιβάλλουν την αυξημένη παρουσία τους στη ΝΜ Πύργου. Έχουμε ενημερώσει έγκαιρα την 6ηΥγειονομική Περιφέρεια για τις δυσκολίες κάλυψης της Ν.Μ. Αμαλιάδας και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες διευθετήσεις οι οποίες θα καλύψουν κατά προτεραιότητα το εφημεριακό πρόγραμμα της Ν.Μ. Πύργου. 

Ο αριθμός (των 4 Παθολόγων) δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται  στο Τ.Ε.Π. και στις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους. Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις μας υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών. Αυτό είναι το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο μας. Κατανοώ τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε. Είναι όμως αναγκαία η παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μη διαταραχθεί η ασφαλής λειτουργία μιας τουλάχιστον Παθολογικής κλινικής στο νομό. Οι ΝΜ είναι οργανισμοί που η λειτουργία τους είναι ανεξάρτητη των πολιτικών αλλαγών. Σε προσωπικό επίπεδο θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για την εύρεση βιώσιμων λύσεων. Δεν πρόκειται να εγκλωβιστώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε δημόσιο ξεκατίνιασμα. Δε συμμετέχω σε ευκαιριακές και ετερόκλητες συμμαχίες. Δε θα απαντήσω σε πεζοδρομιακού χαρακτήρα απειλές ότι «θα το μετανιώσω». Δε θα επιτρέψω σε υφισταμένους μου να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις προσωπικό που βρίσκεται στο όριο της φυσικής εξάντλησης!Κουτσαβακισμούς από κατέχοντες θέσεις ευθύνης και στις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες δε θα ανεχτώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κλείνοντας ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας υπογράμμισε: «Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι η μοναδική μας προτεραιότητα». 

Στο πλευρό του κ. Διαμαντόπουλου ήταν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ν.Μ. Πύργου Θάνος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής της ιατρικής Υπηρεσίας- Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής ΝΜ Πύργου Ιωσήφ Χαντί, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου & Κ.Υ. Γαστούνης και Κ.Υ. Ανδρίτσαινας Θεοδώρα Νικολοπούλου, αλλά και ο αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιστημονικού συμβουλίου Θάνος Γιαννόπουλος τόνισε ότι : «Θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να είμαστε ευτυχής σε αυτό το Νομό που έχουμε τρία Νοσοκομεία. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και κανένα από τα τρία δεν έχει την δυνατότητα να δουλεύει επαρκώς και αυτό από την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε προσωπικό κάθε κατηγορίας. Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είναι στα όρια της εξάντλησης και αναγκάζονται να λειτουργούν για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής συμπολίτης μας. Το σκεπτικό και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ηλείας της περασμένης Παρασκευής έρχεται να προσπαθήσει να λύσει όσο το δυνατό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθολογικές κλινικές του Νομού. Δυστυχώς η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε γιατρούς μας αναγκάζει να ζητήσουμε την σύμπτυξη των δύο κλινικών να ζητήσουμε την συνεργασία των τεσσάρων γιατρών προκειμένου να υπάρξει ένα τουλάχιστον οριακό ασφαλές πρόγραμμα λειτουργίας για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Θα μπορούσε να πει κανείς γιατί οι γιατροί να μαζευτούν στον Πύργο και όχι στην Αμαλιάδα. Νομίζω ότι κανείς από τους παθολόγους του Πύργου ή της Αμαλιάδας δεν θα είχε αντίρρηση να εργαστούν στην Αμαλιάδα. Πλην όμως και όλοι το ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ν.Μ. Αμαλιάδας δεν έχει την υποδομή που χρειάζεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Έτσι η πρόταση του Δ.Σ. στην οποία συμμετείχα και εγώ, κατά πλειοψηφία ήταν αυτή την οποία όλοι ξέρετε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση τουλάχιστον σε αυτή τη περίοδο. Είναι θεμιτό το γεγονός οι φορείς της Αμαλιάδας να ζητούν να λειτουργήσει το νοσοκομείο τους και εγώ είμαι μαζί τους… Πάντα είχαμε προβλήματα και δυστυχώς φτάσαμε σε αυτή την οριακή κατάσταση. Μακάρι με την νέα κυβέρνηση να λυθούν τα προβλήματα αυτά και να λειτουργήσει η Αμαλιάδα προς όφελος όλων των κάτοικων της περιοχής».

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας - Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Πύργου Ιωσήφ Χαντί στη συνέχεια επεσήμανε ότι όλα τα νοσοκομεία της Ηλείας είναι υποστελεχωμένα τονίζοντας ότι: «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Το Νοσοκομείο Πύργου ενώ διαθέτει τις πιο κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετήσει όλο το Νομό με πολύ καλά αποτελέσματα,  έχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς απαιτούμε την ένωση ή τη συγκέντρωση του προσωπικού των τριών νοσοκομείων σε ένα. Δε είναι δυνατό  να εφημερεύει ολόκληρο νοσοκομείο για να νοσηλεύσει 1-2 ασθενείς. Παρακαλώ και τον Ηλειακόλαό να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Δεν πάει άλλο, να έχουμε τρία νοσοκομεία και να μη δουλεύει κανένα». 

Για παιχνίδια εξουσίας από τον  Υποδιοικητή και τους αυτοδιοικητικούς παραγόντες της Ν.Μ Αμαλιάδας σε βάρος των Ηλείων ασθενών μίλησε ακολούθως η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών Θεοδώρα Νικολοπούλου προσθέτοντας : «Τα δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του Πύργου μετά την αποχώρηση ενός Παθολόγου στις αρχές Ιουλίου, είναι γνωστά σε όλους. Και είναι πλέον σαφές ότι είναι επισφαλής και επικίνδυνη η λειτουργία και της μιας μόνο κλινικής στο Νομό Ηλείας, πολύ περισσότερο και των δυο, όχι μόνο σε εφημεριακό επίπεδο, αλλά και στο πρωινό ωράριο. Δηλώσεις για ταυτόχρονη λειτουργία και των δυο παθολογικών κλινικών είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες. Αυτό το γνωρίζουν και οι πολίτες του Κάμπου που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και βρίσκουν σβηστά φώτα και ανειδίκευτους γιατρούς που τις περισσότερες φορές ούτε καν τους εξετάζουν παραπέμποντάς τους στην Ν.Μ Πύργου.  Εμείς, σαν γιατροί της Ν.Μ Πύργου, δηλώνουμε ότι έχουμε εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε βάλει πλάτη – όπως πολλές φορές μας εγκαλεί να κάνουμε ο κ.Χουζούρης – και συνεχίζουμε καθημερινά, αλλά δεν μπορούμε άλλο. Καλούμε λοιπόν όσους είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία και των δυο κλινικών, όπως επιθυμούν, να προσλάβουν άμεσα γιατρούς, αν ήταν δυνατό, χθες. Μέχρι τότε, η λειτουργία μιας μόνο Παθολογικής Κλινικής πλήρως επανδρωμένης θεωρούμε ότι είναι η μόνη λύση».

Με τη σειρά του ο  αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος, αναφερόμενος την τελευταία συνέντευξη τύπου της ΝΜ Αμαλιαδας τόνισε: «Κανείς δεν επιθυμεί να ανασταλεί η λειτουργία της Ν.Μ. Αμαλιάδας, παρά τα στατιστικά της στοιχεία. Η παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου νοσηλεύει 49 ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί χρήζουν καθημερινής 24ωρης παρακολούθησης από Ειδικευμένο Παθολόγο. Οι παθολόγοι της Ν.Μ. Πύργου είναι 2 όπως και της Ν.Μ. Αμαλιάδας.  Συνολικά 4 παθολόγοι που μπορούν να κάνουν 24 εφημερίες συνολικά! Αυτοί οι παθολόγοι αν βρίσκονται σε μία κλινική θα εφημερεύουν 24 ημέρες. Που σημαίνει ότι οι ασθενείς τις υπόλοιπες 6-7 ημέρες κάθε μήνα θα είναι ακάλυπτοι. Αυτό θέλουμε; Πολύ περισσότερο αν βρίσκονται σε δύο κλινικές (Πύργου και Αμαλιάδας) θα εφημερεύουν 12 ημέρες σε κάθε μια από αυτές. Ήτοι θα έμεναν ακάλυπτες 18-19 ημέρες χωρίς παθολόγο. Κατ’ αντιστοιχία και οι ασθενείς που θα  νοσηλεύονταν σε Πύργο και Αμαλιάδα θα ήταν στον αυτόματο πιλότο! Ο αριθμός (των 4 Παθολόγων) δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται  στο ΤΕΠ και τις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους. 

Η ΝΜ Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού… Καμία μετακίνηση δεν γίνεται. Γίνεται κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, ώστε να υπάρχει έστω ένας παθολόγος για όλο το Νομό Ηλείας καθημερινά. Για να καλύπτει τη παθολογική κλινική 49 ασθενών, τα επείγοντα και να συνδράμει με εκτιμήσεις όταν του ζητείται από άλλες κλινικές… Ένας για ολόκληρο Νομό. Αν αυτό θεωρούμε ότι είναι ασφαλές και ορθό είμαστε άξιοι της μοίρας μας (υπενθυμίζεται  ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2019 στη παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου εισήχθησαν 1.957 ασθενείς).   Αυτή η κατάσταση υπερβαίνει τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά του Υπουργού να δώσει ΑΜΕΣΑ λύση και να στελεχωθούν πλήρως και οι δύο παθολογικές κλινικές του Νομού ώστε να παρέχονται ποιοτικές και  ασφαλείς υπηρεσίες στον πολίτη που θα χρειαστεί τα Νοσοκομεία της Ηλείας και να μην θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της υποστελέχωσης». 

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών