telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

31|07
2019
08:05

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Διαμαρτυρία για την έλλειψη προσωπικού που εμποδίσει την αποϊδρυματοποίηση

Με την ΠΟΕΔΗΝ και την τοπική αυτοδιοίκηση στο πλευρό τους, οι εργαζόμενοι στη χθεσινή διαμαρτυρία – Κατήγγειλαν πως προωθείται το κλείσιμο της δομής και η παραχώρησή της σε ΜΚΟ

Ελλείψεις σε προσωπικό που παρεμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της αποϊδρυματοποίησης, κατήγγειλαν στη χθεσινή τους διαμαρτυρία οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Την ώρα που στην δομή φιλοξενούνται 44 «παιδιά», εργάζονται μόλις 18 άτομα, εκ των οποίων πέντε νοσηλευτές, τέσσερις βοηθοί υγεινομικού προσωπικού και τέσσερις επικουρικοί νοσηλευτές. Η δομή στερείται ψυχολόγου τους τελευταίους μήνες, γεγονός ανεπίτρεπτο όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες και η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, όπου καταγγέλθηκε πως επιχειρείται το κλείσιμο της δομής και η παραχώρησή της σε ΜΚΟ, συμπληρώνοντας πως δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κακομεταχείριση των «παιδιών» προωθούνται απο συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ελένη Παναγιωτοπούλου, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «... δίνουμε τον αγώνα μας εδώ και 30 χρόνια, με πάρα πολλές δυσκολίες, εντελώς μόνοι μας. Δεν υπάρχει έλλειψη μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας, δεν υπάρχει μάγειρας, δεν έχουμε φύλακες, οδηγούς. Ποτέ δεν υπήρχε εδώ ένας μόνιμος γιατρός. Μας έχει πνίξει το παράπονο για την ευθύνη που μας ρίχνουν εδώ και τόσα χρόνια, τα δημοσιεύματα των ΜΚΟ. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά και δεν δικαιούται κανένας να λέει κακοήθειες».

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Στάθης Μαστρογιαννόπουλος σημείωσε ότι «...στον έναν όροφο για 27 νοσηλευόμενους υπάρχουν 2-3 άτομα προσωπικού ανά βάρδια και στον άλλον όροφο για 17 νοσηλευόμενους υπάρχουν 2 προσωπικού ανά βάρδια. Και πολλές φορές υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 44 νοσηλευόμενους στο σύνολο! Έχει γίνει πρόσληψη ομάδας έργου χωρίς ψυχίατρο! Δεν έχουμε ψυχίατρο από το τέλος Μαρτίου μετά την παραίτηση του κ. Νικολαΐδη».

kepep 2

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως «Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι μια Προνοιακή Μονάδα που φιλοξενεί 44 παιδιά με βαριές αναπηρίες. Στον κανονισμό του προβλέπεται ότι θα πρέπει να φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 18 ετών, όμως εδώ λόγω της εγκατάλειψης της αποϊδρυματοποίηση λιμνάζουν παιδιά από 9 έως 47 ετών! Τα περισσότερα εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές και όμως εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει ψυχίατρος! Οι καθηλώσεις γίνονται με εντολή της διοίκησης».

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Μπάζος ανέφερε πως «... γίνεται μια συστηματική κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και της συγκεκριμένης δομής που σκοπό έχουν το κλείσιμο. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι Προνοιακές Μονάδες όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν. Εδώ χτυπά η καρδιά του κοινωνικού κράτους. Η αποϊδρυματοποίηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει, να είχε ελευθερωθεί χώρος, γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη λίστα αναμονής με παιδιά. Προωθείται το κλείσιμο της Μονάδας για να το δώσουν σε ΜΚΟ».

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Σουγλέρης, απο την πλευρά του επισήμανε ότι «... είμαστε εδώ για να αντικρούσουμε όσα βγαίνουν στην επιφάνεια με σκοπιμότητα για το κλείσιμο αυτής της δομής. Ενώ κάποιοι θα πρέπει να απολογούνται για την κατάσταση στην οποία έφεραν το ίδρυμα ρίχνουν ευθύνες σε συναδέλφους που υπερβάλουν εαυτούς. Δεν υπάρχει καμία πρόσληψη, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Σαν Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει αυτό το ίδρυμα».

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει γίνει και στήριξη την προσπάθεια των εργαζομένων. «Το ίδρυμα έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες των Λεχαινών και όλου του Δήμου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι από την περιοχή, οπότε έχουμε άμεσο συμφέρον να λειτουργήσει σωστά το ίδρυμα. Θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει αυτά που είχαν υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, με γιατρούς και προσωπικό, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ίδρυμα. Είμαι δίπλα στους εργαζόμενους και στηρίζω τα αιτήματά τους».

kepep 4

Ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Πηνειού Γιώργος Παναγούλιας τοποθετήθηκε στο θέμα και δήλωσε ότι «... το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αφορά όλο τον Νομό Ηλείας, γιατί είναι μοναδικό για αυτή την κατηγορία περίθαλψης και θα πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα, με προσωπικό, όπως προβλέπεται σε μία σύγχρονη κοινωνία με ευαισθησίες. Ξέρω τις υπεράνθρωπες που κάνει το προσωπικό και χρειάζεται σίγουρα ειδική ομάδα γιατρών, ψυχιάτρων και παθολόγων. Η κοινωνία και οι φορείς της κρίνονται από τις ευαισθησίες τους».

Η νεοεκλεγείς Δημοτική Σύμβουλος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γεωργία Κακαλέτρη αναφερόμενη στο θέμα σημείωσε ότι «... πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το ΚΕΠΕΠ είναι ένα ίδρυμα που πρέπει να μείνει, καθώς εξυπηρετεί τεράστιες ανάγκες της περιοχής μας. Το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες για να ζουν οι νοσηλευόμενοι με αξιοπρέπεια, αλλά θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη βοήθεια από την Πολιτεία, τόσο στις υποδομές, όσο και σε προσλήψεις. Ο αγώνας όλων μας είναι να μείνει εδώ το ΚΕΠΕΠ και να λειτουργήσει με τις καλύτερες συνθήκες».

Αδερφός νοσηλευόμενης στο ΚΕΠΕΠ ο Γιώργος Καλογερόπουλος, περιέγραψε τις συνθήκες όπως τις έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος. «Η αδερφή μου περιθάλπεται εδώ από το 1989. Έχω αναλάβει τη δικαστική συμπαράσταση εδώ και 10 χρόνια και παρακολουθώ την πορεία της αρκετά τακτικά. Οι εργαζόμενοι εδώ είναι υπεράνθρωποι, είναι 3 εργαζόμενοι σε κάθε βάρδια για 44 παιδιά και δίνουν και την ψυχή τους. Η αδερφή μου πριν από 3 χρόνια πέρασε κάποιοι επεισόδιο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο. Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και οι γιατροί του Νοσοκομείου θεωρούσαν πως θα πεθάνει. Ωστόσο, η αδερφή μου επέστρεψε εδώ και με τη βοήθεια του προσωπικού επανήλθε και σήμερα είναι σε φυσιολογική κατάσταση. Δεν έχω δει προσωπικά να φέρονται άσχημα στην αδερφή μου. Ίσα-ίσα που είναι συνέχεια από πάνω της, σα να είναι γονείς της».

kepep 3a

 

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.