motorforum1520x250

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

01|08
2019
08:07

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Η Κουρούτα προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία

Μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Πελοποννήσου και η πιο δημοφιλής στην Ηλεία, είναι πλέον προσβάσιμη και στα άτομα με αναπηρία. Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του Seatrack που προμηθεύτηκε ο δήμος Ήλιδας και εγκαταστάθηκε όσο πιο γρήγορα γινόταν ώστε να μην χάσουν τα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία φέτος να κάνουν τα μπάνια τους στη συγκεκριμένη παραλία. Η επιλογή του δήμου Ήλιδας για να προχωρήσει το θέμα των seatrack έγινε γιατί είναι ένας από τους πιο προσβάσιμους δήμους στην Ελλάδα.

“Ήταν μία υπόσχεση που είχαμε δώσει εδώ και χρόνια” είπε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος συνεχίζοντας “… με τον Παντελή και με τα άλλα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να τοποθετήσουμε στις παραλίες μας, τις μπάρες για να μπορούν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να χαίρονται αυτό που όλος ο κόσμος χαίρεται. Την θάλασσά μας. Που τόσο απλόχερα μας την χάρισε η φύση. Προσπαθήσαμε δύο φορές να το εντάξουμε στην Περιφέρεια, αλλά δεν τα καταφέραμε και όταν άνοιξε ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στις παραλίας του Δήμου Ήλιδας, αμέσως ο Δήμος μας έκανε αίτηση και εντάχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα, που είναι μία πράξη που εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Προσβασιμότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Χρηματοδοτήθηκαμε και αμέσως προκηρύξαμε το διαγωνισμό για δύο θέσεις. Βέβαια πρέπει να πω ότι ήταν δύσκολο γιατί η θάλασσα μας είναι ρηχή στην αρχή και χρειάστηκε να γίνει ειδική κατασκευή, επέκταση του διαδρόμου για να μπορέσει να βρει ένα σχετικό βάθος που να είναι πάνω από 70 πόντους, ούτως ώστε το άτομο που θα ανέβει πάνω στο ειδικό καρεκλάκι και θα τον πας προς το νερό, εκεί που θα φτάσει να μπορεί να έχει τέτοιο βάθος που η άνωση να τον σηκώσει για να ξεκινήσει από μόνος του να κολυμπήσει. Πείσαμε τους κατασκευαστές για την θέση στην Κουρούτα, που είχαμε και έτοιμη την μισή ράμπα και μια θέση στην Αγία Μαρίνα. Εγκαταστάθηκε χθες αυτό εδώ και είναι έτοιμο να εγκατασταθεί και το δεύτερο στις παραλίες της Αγίας Μαρίνας. Εκεί, θα είχε εγκατασταθεί αλλά έχει καταληφθεί ο χώρος, θα προσπαθήσουμε να τον ελευθερώσουμε, για να μπορέσουμε να έχουμε μία δεύτερη θέση, να χαίρονται κι εκείνη την περιοχή οι φίλοι μας που έχουν κινητικά προβλήματα. Επίσης θα ήθελα να πω, ότι έχει επιλεγεί ο Δήμος μας μαζί με το Δήμο Αλίμου, σε ένα άλλο πρόγραμμα και το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινούσε αρχές Ιουνίου, αλλά για κάποιους λόγους ακυρώθηκε προς το παρόν, να ερχόντουσαν σε αυτούς τους δύο δήμους, οι παραολυμπιονίκες από όλη την Ευρώπη. 
Περιμέναμε την επίσκεψη μίας ομάδας η παραολυμπιονικών, να κατέβουν να δουν τους χώρους, να πάμε στα αξιοθέατα της περιοχής μας, στα μνημεία της περιοχής μας, να κάνουμε εκεί εκεί προσβασιμότητα στα μνημεία, έτσι ώστε αυτοί που θα ερχόντουσαν θα μπορούσαν να θαυμάσουν τις ομορφιές και τα μνημεία του τόπου μας.  Πιστεύω ότι πρόσκαιρα ακυρώθηκε αυτό το πρόγραμμα και ελπίζουμε σύντομα να ενεργοποιηθεί.

Ο αντιδήμαρχος με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών είχε αναλάβει να προχωρήσει την δημοπρασία και να εγκατασταθεί το μηχάνημα, όπως είπαμε χθες έγινε εγκατάσταση, είναι ο διάδρομος, είναι τα αποδυτήρια και μία τουαλέτα επάνω και έτσι με τις θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ που δημιουργήθηκαν, μπορούν να έρχονται με ασφάλεια, με την δυνατότητα να μπαίνουν μόνοι τους μέσα καθώς είναι αυτόματο. Εύχομαι καλά μπάνια σε όλους όσοι είναι και από το νομό μας αλλά και από την γύρω περιοχή. Δε σας κρύβω ότι χθες από την Πάτρα με πήραν τουλάχιστον 10 τηλέφωνα και με ρώτησαν πότε μπορούν να έρθουν να χαρούν και κάνουν τα μπάνια τους στην περιοχή μας” κατέληξε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Παντελής Παπαναγιώτου ευχαρίστησε το δήμαρχο Ήλιδας για την συνεργασία και επισήμανε πως η πρώτη δημοτική εγκατάσταση seatrack στην Ηλεία είναι αυτή στην Κουρούτα, καθώς η άλλη που υπάρχει στο Κατάκολο είναι από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. “Δυστυχώς έτσι όπως πάει ο Δήμος Πύργου το πρόγραμμα θα το χάσει. Είναι ο πρώτος δήμος, ο δήμος Ήλιδας, που έκανε έγκαιρα όλη τη διαδικασία, έτσι ώστε σήμερα να είναι υπαρκτό το seatrack στην Κουρούτα. Στην Κουρούτα, που παίρνει την γαλάζια σημαία και που πλέον πληροί και τα 35 κριτήρια για την Γαλάζια Σημαία, καθώς ένα από αυτά είναι και η προσβασιμότητα. Να ευχαριστήσουμε και τον αντιδήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες γιατί παρέκαμψαν οποιαδήποτε γραφειοκρατία, έτσι ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σε αυτό το seatrack καθώς και την συνεργασία με την εταιρεία. Ήταν πολύ συνεργάσιμη η εταιρεία, προκειμένου να λύσει τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είναι μόνο το seatrac, είναι τα αποδυτήρια, είναι ο χώρος που έγινε η διαμόρφωση επάνω, είναι οι δύο νέες αναπηρικές θέσεις, είναι οι χημικές τουαλέτες, έτσι ώστε κάποιο άτομο με κινητική αναπηρία αλλά και η τρίτη ηλικία να τα χρησιμοποιήσει. Υπάρχει ένα τηλεκοντρόλ το οποίο είναι για όλη την Ελλάδα, για όλα τα seatrac, στο παρακείμενο κέντρο του κ. Κότσιφα υπάρχει, μπορεί να το ζητάει όποιος το έχει ανάγκη να το χρησιμοποιεί και να κάνει μπάνιο. Η αλήθεια ήταν ότι είχε επιλεχθεί άλλη μία θέση που ήταν στο στο δάσος της Μαραθιάς αλλά ήταν απομονωμένα. Δεν το δέχτηκε ο δήμαρχος γιατί ήθελε να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής όλα τα άτομα. Να ευχαριστήσουμε όλους όσοι πάλεψαν για αυτό και να πούμε ότι κάθε χρόνο πλέον κερδίσαμε την ευκαιρία να έχουμε seatrack. Αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Όσον αφορά το πρόγραμμα, εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, ήδη θα προχωρήσουμε από τον πεζόδρομο της Αμαλιάδος έως το αθλητικό κέντρο, μία απόσταση 5 km, έχουμε συνεργαστεί με την τεχνική υπηρεσία, να μπορεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο να κινείται χωρίς κανένα εμπόδιο. Προσανατολιζόμαστε αυτές τις ημέρες να φτιάξουμε ανάμεσα στους δρόμους που έχει ο πεζόδρομος, καλύτερη πρόσβαση. Όπως επίσης και στο αθλητικό κέντρο να υπάρχει πρόσβαση για το στάδιο μέσα, με την δημιουργία αναπηρικών πάρκινγκ και εκεί” κατέληξε.

Ο γραμματέας του συλλόγου Γιώργος Παπανικολόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μια ακόμα παραλία απέκτησε πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.
“Μιλάμε για την παραλία της Κουρούτας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμαρχο και στους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν σκληρά για να ολοκληρωθεί όσο γινόταν πιο γρήγορα αυτό το έργο και στην ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ την εταιρεία που έχει εφεύρει το seatrack. Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως όλον τον κόσμο, καθώς από ότι είδα πολλά παιδάκια πατάνε πάνω στο μηχανισμό, πατάνε πάνω στο διάδρομο που πηγαίνει η ειδική καρέκλα για να βάλει τα άτομα με αναπηρία μέσα, τα αποδυτήρια, το πάτωμα... όλα αυτά θα παρακαλούσα να τα σεβαστούν, γιατί είναι για ανθρώπους με αναπηρία και να φανταστούν ότι μέχρι στιγμής στην Ηλεία έχουν μόνο δύο πρόσβασεις στη θάλασσα. Αν χαλάσει αυτό δεν θα μπορέσουν να κάνουν το μπάνιο τους. Μόνο αυτό θα ήθελα, να σεβαστούν όλοι, αυτό τον μηχανισμό και όλοι μαζί να τον φυλάμε, γιατί είναι για καλό σκοπό. Ένα ακόμη μπράβο στο δήμαρχο και περιμένουμε και την επόμενη κίνηση που είναι η Αγία Μαρίνα, περιμένουμε να μπει και  εκεί μηχάνημα σε λίγες ημέρες” δήλωσε.

Ο πρόεδρος των οικιστών της Κουρούτας Γιωργος Ευθυμίου, απο την πλευρά του ανέφερε πως “…εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου, έχουμε απευθυνθεί στην περιφέρεια, αλλά είχαμε διάφορα κολλήματα, ο δήμαρχος βοήθησε και με το παραπάνω όσο μπορούσε, επίσης και το ξεκίνημα ήταν από τον αντιπρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Τάκη Ευθυμίου, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος γι’ αυτό το έργο και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε όλοι. Η Περιφέρεια έφερε κάποια κολλήματα, αλλά τελικά καταφέραμε να έχουμε το seatrac στην Κουρούτα, που σημαίνει πολλά.  Δεν είναι μόνο για τα ΑΜΕΑ, είναι για την έγκυο γυναίκα, είναι για το γεροντάκι, είναι για πολλές ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εξυπηρετηθούν για το μπάνιο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά το δήμαρχο και όλους όσοι συντέλεσαν σε αυτό”.

seatrack 2

seatrack 3

seatrack 4

 


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών