Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Αφιέρωμα Κατοικία 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

07|09
2019
08:21

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Θλίψη για την απώλεια της Ζωής Σπυροπούλου

Ένας άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα στο χώρο της παιδείας και στη λογοτεχνία, "έφυγε" χθες από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος και τη θλίψη όσους τη γνώρισαν, την αγάπησαν, συνεργάστηκαν μαζί της. Η Ζωή Σπυροπούλου - Παπαδημητρίου ήταν μια εκλεκτή Ηλεία και Πυργιώτισσα. Τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε δεν τον ξέχασε ποτέ. Μπορεί να έφυγε για να ανοίξει τα φτερά της στην Αθήνα, αλλά ο Πύργος ήταν πάντα στην καρδιά και το μυαλό της.

Δεν σταμάτησε να επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Ηλείας και να προσφέρει απλόχερα μέσα απο το έργο της.

Η διακεκριμένη εκπαιδευτικός, πολυγραφότατη συγγραφεύς και εκλεκτή Πυργιώτισσα, διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων επί σειρά ετών, από το 2006 έως το 2015, υπηρετώντας τον με ενεργητικότητα και πάθος και αφήνοντας πίσω της αξιόλογο έργο.

Αποτέλεσε την ψυχή του συνδέσμου που θέλησε να κρατήσει άρρηκτους τους δεσμούς εκείνων που έφυγαν αλλά δεν ξέχασαν την πατρίδα τους τον Πύργο. Και εκεί μέσα από τη δράση της ζωντάνεψε το σύνδεσμό και του έδωσε άλλη δυναμική μαζί με τους πολύτιμούς συνεργάτες της.

Ήταν θα λέγαμε ένα χρέος απέναντι στην πόλη της, που συχνά - πυκνά επισκεπτόταν και συμμετείχε σε πολιτιστικές δράσεις γύρω από το χώρο του βιβλίου και των γραμμάτων που υπηρέτησε με πολύ αγάπη και πάθος.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, από το 2ο Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11:00.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της Ζωής Σπυροπούλου

Η Ζωή Θ. Σπυροπούλου πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη γενέτειρά της, τον Πύργο Ηλείας. Τελείωσε την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο Μετεκπαίδευσης και τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια στη δημόσια ως διευθύντρια σχολείων. Επίσης υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος στην Αθήνα.

Η κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά της ήταν πολύχρονη και σημαντική. Πεζογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, μυθιστορημάτων, λαογραφικών συλλογών, θεατρικών κειμένων, άρθρων και δοκιμίων, έγραψε συνολικά 30 βιβλία. Ασχολήθηκε επίσης με την επιμέλεια λογοτεχνικών βιβλίων. Από το 1976 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, με χρονογραφήματα, μελέτες και άρθρα λογοτεχνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού.

Είχε παρουσιάσει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, το θέατρο και την ισότητα των δύο φύλων. Είχε λάβει μέρος σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε σχολεία, σωματεία, δήμους και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ήταν υπεύθυνη επιμελήτρια δύο καινοτόμων σειρών εκπαιδευτικών βιβλίων (Παρακολουθήματα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Ψαχνωρωτώ, εκδ. Κέδρος).

Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας Πρωτοβουλίας της Επιθεώρησης Παιδικής Λογοτεχνίας, όπου περιέχονται μεταφράσεις και άρθρα της. Ήταν μέλος των λογοτεχνικών σωματείων Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θεατρικό της έργο Τραγούδια για άντρες ανέβηκε το 2001 από το Νεοελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη και Η Ξυλομαρία από το Χαμόγελο του Παιδιού το 2003.

Στην καριέρα της τιμήθηκε με τα εξής βραβεία:
• Κωνσταντίνου Δεμερτζή, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στον Έλληνα Δάσκαλο, 2 Απριλίου 2001.
• Δήμου Ζωγράφου και 1ου Συλλόγου Δασκάλων Αθήνας, σε ένδειξη τιμής για την προσφορά της στη Δημ. Εκπαίδευση, ως μαχόμενης δασκάλας και αγωνιζόμενης Συνδικαλίστριας, 22 Απριλίου 2002.
• Δήμου Πύργου, για την προσφορά της στα Νεοελληνικά και Ηλειακά Γράμματα, 19 Μαΐου 2002.
• Νικολάου Καβάσιλα, για την προσφορά της στα Γράμματα, 2003.
• Ανδρέα Καρκαβίτσα από το Δήμο Λεχαινών, για την προσφορά της στα Νεοελληνικά και Ηλειακά Γράμματα.

Ψήφισμα του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της

ΖΩΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
επίλεκτου μέλους και Προέδρου του Συνδέσμου

συνήλθε εκτάκτως και ομόφωνα αποφάσισε:
• Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένειά της.
• Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
• Να παραστεί στην εκφορά της αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου.
• Να κατατεθεί το ποσόν των εκατό Ευρώ (€100,00) εις μνήμην της στο Χαμόγελο του Παιδιού.
• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο του Πύργου.

Αθήνα , 6 Σεπτεμβρίου 2019

O Πρόεδρος
Δημήτρης Δουφεξής

Η Γεν. Γραμματέας
Πέλλη Κουκουμέλη

Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ζωής Σπυροπούλου απέστειλε η Δρ. Αυγερινοπούλου

Τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια της εκφράζει η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, στην οικογένεια της Ζωής Σπυροπούλου μιας σπουδαίας Πυργιώτισσας που με το έργο και την ενεργό δράσή της κρατούσε συνεκτικά δεμένους όλους τους Πυργίους. Η Ζωή Σπυροπούλου ως Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων επί σειρά ετών άφησε πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη με πλούσιο εθελοντικό και φιλανθρωπικό έργο. Ο Σύνδεσμος είναι ο κρίκος που μας φέρνει όλους κοντά και αυτό το οφείλουμε στη Ζωή και σε όσους είχαν ενεργή συμμετοχή, καθώς και στο Προεδρείο που με την ίδια θέρμη ακολουθεί το έργο των προκατόχων. Ήταν μια διακεκριμένη εκπαιδευτικός και συγγραφεύς που είχε τιμηθεί για τη προσφορά της στα Νεοελληνικά και Ηλειακά Γράμματα από το Δήμο Πύργου.

Συλλυπητήριο μήνυμα απο το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφερειών Πύργου

Non omnis moriar.

 

«Δε θα πεθάνω ολόκληρη» [κάτι από εμένα θα παραμείνει ζωντανό].

Ο εκπαιδευτικός και πνευματικός κόσμος του Πύργου και της Ηλείας θρηνούν για την απώλεια της καταξιωμένης εκπαιδευτικού και πολυγραφότατης συγγραφέως, Ζωής Σπυροπούλου. Μιας γυναίκας, μιας δασκάλας, ενός πνευματικού ανθρώπου, που τίμησε τον Πύργο και την Ηλεία με το ήθος, την ευγένεια, τη γλυκύτητα, τη σεμνότητα και την πραότητά της. Διακρινόταν για τις γνώσεις της, τη φιλομάθειά της, την οξύνοια, τον δυναμισμό, τη δημιουργική διαθεση, την ευαισθησία, το μεγαλείο της ψυχής της, τον ετεροκεντρισμό της αγάπης, την καλοσύνη, την ανθρωπιά του! Άνθρωπος με Α κεφαλαίο.

Με ευλάβεια υπηρέτησε την εκπαίδευση, στην οποία τόσο πολύ πίστευε. Μάχιμη δασκάλα στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, Διευθύντρια σχολείου, Σχολική Σύμβουλος, επικεφαλής των εκπαιδευτικών αγώνων της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. - Δ.Ο.Ε., αεί διδάσκουσα και αεί διδασκόμενη. Χαρισματική και ευαίσθητη.  Θεσμική και ανατρεπτική. Επιγραμματική και τεκμηριωμένη. 

Εκ μέρους όλως των συναδέλφων, το Δ. Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει στους οικείους της τα πιο θερμά συλλυπητήρια. Ευχή όλων μας, η μνήμη σου να μείνει αιώνια.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη