motorforum1520x250

Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Auto Moto 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

12|09
2019
08:19

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Πύργος: Αγιασμός με καταλήψεις σε Πράσινο και 10ο δημοτικό

Με καταλήψεις αντί του καθιερωμένου Αγιασμού, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για το 10ο δημοτικό σχολείο Πύργου και το δημοτικό σχολείο Πρασίνου.

Λόγος για αυτή την αντίδραση των γονέων των μαθητών, στάθηκε η απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει το δημοτικό σχολείο της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο φιλοξενούσε κυρίως μαθητές ΡΟΜΑ και η μεταφορά αυτών στα δυο σχολεία.
18  μαθητές από αυτούς, σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας τους, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό Πρασίνου, ενώ οι 8 μαθητές θα φοιτήσουν στο 10ο δημοτικό, το οποίο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες.
Ωστόσο κανένα από τα δύο σχολεία δεν έχει τις απαιτούμενες δομές έτσι ώστε να δημιουργηθούν Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, προκειμένου να προκύψει η ομαλή ένταξη των μαθητών ΡΟΜΑ στο νέο τους σχολικό περιβάλλον.
Το πρόβλημα μάλιστα εντοπίζεται κυρίως στο δημοτικό σχολείο Πράσινου, στο οποίο φοιτούσαν 11 έως τώρα μαθητές, ενώ από δω και στο εξής πρέπει να ενταχθούν ακόμα 18 μαθητές Ρομά, των οποίων η ηλικία φτάνει ακόμα και τα 16 έτη.
 
katalipseis2

Η αντίδραση των γονέων των μαθητών των δύο σχολείων ήταν έντονη, με αποτέλεσμα, χθες το πρωί στο δημοτικό σχολείο Πρασινου, να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου μη επιτρέποντας να γίνει ο αγιασμός, ενώ στη συνέχεια οι γονείς , κατευθύνθηκαν προς το 10ο δημοτικό σχολείο Πύργου, όπου μαζί με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Εκεί συναντήθηκαν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Σωτηρούλα Ασημακοπούλου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί μια λύση που να κάμψει τις αντιδράσεις των γονέων, με αποτέλεσμα να επικρατήσει τεταμένο κλίμα. Μόνη λύση στο πρόβλημα σύμφωνα με τους γονείς, φαίνεται να είναι η επαναλειτουργία του Δημοτικού σχολείου Φιλοθέης.

Ο εκπρόσωπος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Πρασίνου Σπ. Χροναράκης, φανερά αγανακτισμένος τόνισε ότι "... το Δημοτικό Σχολείο Πρασίνου είναι υπό κατάληψη. Αποφασίσαμε μαζί με τους γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου να κάνουμε πορεία προς την Πρωτοβάθμια. Μας ενημέρωσαν οι συγχωριανοί μας ότι ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πρασίνου παραβίασε το λουκέτο και μπήκε στο σχολείο. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λόγο της συγχώνευσης του Δημοτικού Αγ. Φιλοθέης με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου. Ούτε το 10ο δημοτικό ούτε το δημοτικό του Πρασίνου μπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά αυτά. Το σχολείο μας είχε 13 μαθητές που τα δύο έχουν φύγει με αποτέλεσμα να μείνουν 11 και αυτή τη στιγμή είναι 16 μαθητές ΡΟΜΑ. Είχε δημοσιεύσει από την Πρωτοβάθμια και από την κ. Σωτηρούλα Ασημακοπούλου ότι μπαίνει τέλος στην γκετοποίηση των σχολικών μονάδων. Αυτή τη στιγμή κλείνει ένα γκέτο και ανοίγει ένα άλλο γκέτο στο Πράσινο. Εάν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, το σχολείο θα συνεχίσει να είναι υπό κατάληψη και θα γίνει Αγιασμός μόνο όταν δοθεί λύση".

katalipseis4

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διονυσία Γιαννακοπούλου απο την πλευρά της υπογράμμισε ότι "... προχωρήσαμε σε κινητοποίηση καθώς ζητάμε αναστολή της συγχώνευσης του δημοτικού σχολείου Φιλοθέης με το 10ο δημοτικό σχολείο και το σχολείο Πρασίνου. Τα σχολεία μας δεν έχουν την υποδομή να δεχτούν παιδιά ευπαθών ομάδων. Το είχαμε συζητήσει και τον Ιούνιο αλλά χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στα σχολεία μας. Τα παιδιά τα θέλουμε αλλά δεν έχουν διανεμηθεί σωστά στα σχολεία του Πύργου ή τουλάχιστον στις ζώνες που ανήκουν. Τα σχολειά μας δεν διαθέτουν τρήματα ένταξης αλλά και τμήματα ΖΕΝ. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή η απόφαση της Πρωτοβάθμιας να τα στείλει μόνο στα δικά μας σχολεία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι θα έρθουν στο σχολείο πέντε παιδιά και τώρα ότι θα έρθουν οκτώ παιδιά. Απ΄ότι μάθαμε στο δημοτικό Πρασίνου πάνε 18παιδιά. Εάν δεν πάρουμε θετική απάντηση εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα παιδάκια αλλά θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια πήρε αυθαίρετα μία απόφαση χωρίς να ελέγξει τις υποδομές του σχολείου. Οι αίθουσες που έχουμε χωράνε ίσα - ίσα τα παιδιά που έχουμε, δηλαδή 15 παιδιά ανά τμήμα με το ζόρι". 

katalipseis3

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτηρούλα Ασημακοπούλου σημείωσε ότι "... σήμερα είναι η πρώτη μέρα που οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο και εύχομαι καλή χρονιά στους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν δύο σχολεία το Πράσινο και το 10ο Πύργου όπου οι γονείς έφεραν διαμαρτυρία μετά τη συγχώνευση που έγινε με το δημοτικό της Αγ. Φιλοθέης με το 10ο δημοτικό. Στο Σχολείο Φιλοθέης ήταν μαθητές ΡΟΜΑ από διάφορες περιοχές του Πύργου και προτάθηκε για συγχώνευση με το 10ο. Εισηγήθηκε θετικά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η Δημοτική Αρχή Πύργουκαι βγήκε η απόφαση συγχώνευσης από το Μάη. Τα παιδιά όμως δεν πήγαν όλα στο 10ο Δημοτικό καθώς δεν ήταν όλα στην ζώνη της Φιλοθέης. Στη ζώνη Φιλοθέης ήταν μικρός αριθμός μαθητών. Ήταν από την ζώνη του Πρασίνου, του Σκουροχωρίου του 3ου Πύργου και κάποια από το 1ο Πύργου σύμφωνα με την δήλωση των γονέων για το που μένουν. Οι γονείς του Πρασίνου διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά αυτά. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικοί σε αυτά τα επιχειρήματα τους. Είναι γονείς, τους καταλαβαίνουμε, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Βέβαια οι γονείς έχουν το δικαίωμα εάν θεωρούν ότι το σχολείο αυτό δεν θα τους παρέχει την εκπαίδευση που θέλουν να πάνε σε ένα πολυθέσιο σχολείο, καθώς η κείμενη νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα αυτό». Συνέχισε εξηγόντας ότι "... οι μαθητές που πήγαν στο σχολείο του Πρασίνου ανήκουν σε αυτό το σχολείο. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε μεταγραφή καθώς είναι η σχολική περιφέρεια των μαθητών αυτή. Εάν δούμε ότι του χρόνου υπάρχει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε με κάποια συγχώνευση με άλλο σχολείο, όμορο και μεγαλύτερο.  Το κάθε παιδί γράφεται στην σχολική του Περιφέρεια. Τα παιδιά στη Φιλοθέη δεν είχαν ούτε μεταφορά και είναι δύσκολο η ομάδα αυτή να πάει σχολείο. Η απόσταση είναι πάνω από 1200 μέτρα και δικαιούνται και μεταφορά ενώ οι ίδιοι οι γονείς έλεγαν ότι δεν έχουν βενζίνη να τα πάνε σχολείο τα παιδιά. Όσο για τις ηλικίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο δημοτικό γράφονται έως 16 ετών και ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με την κατανομή που θα κάνει".


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών