LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Φροντιστήριο Θεμέλιο agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|11
2018
08:47

Ξεσηκωμός για τα χρυσόβουλα του Πασά Καράτουλα - Στα Καλάβρυτα οι κάτοικοι Χειμαδιού - Κουτσοχέρας

Ξεκίνησαν στις εφτά το πρωί την πορεία τους για τα Καλάβρυτα κάτοικοι από το Χειμαδιό και την Κουτσοχέρα, προκειμένου να παραβρεθούν και να διαμαρτυρηθούν για τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων που διεξάγει πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση 7.000 στρεμμάτων στις περιοχές των δύο χωριών.

Όπως έχουν αναφέρει οι κάτοικοι, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτή την έκταση που βγαίνει σε δημοπρασία σήμερα, αλλά περίπου 22.000 στρέμματα συνολικά, που φέρεται να έδωσε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Πασάς Καράτουλα δώρο στην ερωμένη του Ρετεντού και ανήκουν σήμερα στο Μετόχι της Μονής.

Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο γενικές συνελεύσεις στα δύο χωριά και αποφασίστηκε πέραν του ψηφίσματος που εκδόθηκε να μεταβεί αντιπροσωπία των κατοίκων στα Καλάβρυτα.

Τουλάχιστον δύο λεωφορεία μεταβαίνουν σήμερα εκεί για να σταματήσουν οι κάτοικοι τις διαδικασίες που οδηγούν στο να χάσουν τις εκτάσεις που εδώ και χρόνια καλλιεργούν.

Το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 31.10.2018 ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣ
Α. Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Β. Τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης,
Γ. Τους Προέδρους των πολιτικών κομμάτων της Βουλής,
Δ. Τον Υπουργό των Οικονομικών,
Ε. Τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
ΣΤ. Τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,
Ζ. Τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,
Η. Τον Δήμαρχο Πύργου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου,
Θ. Τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωποπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύργου,
Ι. Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας και τα μέλη αυτού,
ΙΑ. Τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου,
ΙΒ. Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας,
ΙΓ. Τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου - Ολυμπίας και
ΙΔ. Τους Προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων και Σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
————————————————————————————————————————

Α. Οι κάτοικοι Χειμαδιού (τέως Ρετεντού) της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του Δήμου Πύργου Ηλείας συνήλθαμε σήμερα την 31.10.2018 και ημέρα Τετάρτη σε πρώτη έκτακτη λαϊκή συνέλευση με μοναδικό θέμα συζητήσεως την αντιμετώπιση της επιθετικής και αντικοινωνικής τακτικής του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας και η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της επιβίωσης ημών απάντων των μελών του Δημοτικού Διαμερίσματος Χειμαδιού (τέως Ρετεντού) Ηλείας και των όμορων κοινοτήτων.

Β. Μετά μεγάλης πλην δυσαρέστου επλήξεως λάβαμε γνώση εξωδίκως ότι η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας έχει κινήσει διαδικασίες επίσπευσης πλειοδοτικής δημοπρασίας προς εκμίσθωση επτά χιλιάδων (7.000) στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Χειμαδιού, του συνόλου, δηλαδή, της εδώ κειμένης αγροτικής έκτασης και η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται το σύνολο ημών για βιοπορισμό. Πέραν της συγκεκριμένης δυσάρεστης εκπλήξεως, όμως, ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι η προδιαληφθείσα Ιερά Μονή ουδέποτε στο παρελθόν είχε προκηρύξει αντίστοιχο διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εν λόγω κτημάτων. Απεναντίας, δίχως να μας έχει ενημερώσει για τις προθέσεις της και παραλείποντας χαρακτηριστικά να έλθει προηγουμένως σε επαφή μαζί μας, ως επιβάλλει το φιλοκοινωνικό και αγαπητικό πνεύμα που οφείλει να διακατέχει τον θεσμό της Εκκλησίας, επέλεξε όλως αυθαιρέτως και καταχρηστικώς να προβεί το πρώτον σε μια τέτοια ενέργεια εν έτει 2018. Εξίσου δηλωτικό των επιθετικών έναντι ημών προθέσεων είναι και το στοιχείο ότι η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων προέβη σε αυτήν την ενέργεια αδιαφορώντας επιδεικτικώς αφενός για την αληθή εμπράγματη κατάσταση και αφετέρου για την αποστέρησή μας από το μοναδικό μέσο επιβίωσής μας και ενώ γνώριζε ότι το σύνολο των κατοίκων Χειμαδιού νέμεται και αξιοποιεί διαχρονικά από γενεών και για περισσότερα από διακόσια (200) έτη καλόπιστα τις εν λόγω εκτάσεις, με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση ενός ισχνού βιοποριστικού εισοδήματος.

Γ. Εν όψει της πρωτοφανούς και απρόκλητης επιθετικότητας που επιδεικνύει το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων έναντι των κατοίκων Χειμαδιού και των όμορων κοινοτήτων, που κατατείνει στην υφαρπαγή του ζωτικού χώρου επιβίωσης μας και παράλληλα μας αναγκάζει απανθρώπως να εκπατριστούμε και καθ’ ο μέρος οι συγκεκριμένες ενέργειες εγείρουν ηθικό, κοινωνικό, οικονομικό και εν τέλει πολιτικό ζήτημα μείζονος σημασίας

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων θεσμικών φορέων της Πολιτείας, ως αποδεκτών του παρόντος ψηφίσματος, ώστε στα πλαίσια της ηθικής και κοινωνικής πραγματικότητας να αποσοβήσουν κάθε πρόοδο της αρξαμένης διαδικασίας πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθώσεως των παραπάνω κτημάτων.

2. Από την υπεύθυνη Πολιτεία -στο σύνολό της και χωρίς κομματικές διακρίσεις- και εν όψει της εξαγγελθείσης από τον Πρωθυπουργό τροποποίησης των Συνταγματικών διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, να διαλάβει ειδική τροπολογία η οποία θα κατοχυρώσει το σύνολο των εκτάσεων από τις οποίες βιοποριζόμαστε, τροποποιώντας συγχρόνως και το Προεδρικό Διάταγμα του έτους 1933 περί “μοναστηριακών τσιφλικίων” χιλιάδων στρεμμάτων, όπως εν προκειμένω, όπου η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων έχει δηλώσει (και έχουν περιληφθεί στο συγκεκριμένο διάταγμα) είκοσι χιλιάδες στρέμματα χωρίς όρια ή άλλο σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και τα οποία βεβαιώνουμε, ως γνώστες της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής, ότι καταλαμβάνουν τα χωριά Χειμαδιό (πρώην Ρετεντού), Κουτσοχέρα και Μουζάκι.

3. Θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι επί διακόσια (200) συνεχή έτη οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον χώρο έχουν αφήσει τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους και τα κόκκαλά τους και για λόγους πραγματικούς και συναισθηματικούς δεν εννοούμε να εγκαταλείψουμε την πατρώα μας γη επειδή σε κάποια στιγμή του απώτατου παρελθόντος και υπό το πρόσχημα δουλοκτητικών νόμων κάποιοι αορίστως περιέλαβαν εδάφη, ψυχές και ιστορία στην ιδιοκτησία τους. Τέτοια περιστατικά συνέβαιναν αποκλειστικα΄στα φεουδαρχικά καθεστώτα, όπως γλαφυρά τα περιγράφει ο Νικολάι Γκόγκολ στο έργο του “ΝΕΚΡΕΣ ΨΥΧΕΣ” όπου μεταβιβάζονταν από τον φεουδάρχη ψυχές άβουλες μαζί με τα εδάφη, τα ζώα και τα υπάρχοντα των ανθρώπων χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Στο έτος 2018 πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε αρμόδιο παράγοντα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας ότι οι ψυχές των ανθρώπων δεν κατοικούν σε νεκρά σώματα αλλά έχουν πλήρη συναίσθηση του γίγνεσθαι και αναφαίρετα ατομικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα εκφράσεως, που είναι η πεμπτουσία του δημοκραιτκού πολιτεύματος.

4. Υπ’ αυτά τα δεδομένα καθιστούμε σαφές ότι μαζί με τα παιδιά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε νέα δουλοκτημοσύνη και προς τούτο καλούμε τους αρμοδίους φορείς να αναλογιστούν ότι εκατόν πενήντα (150) νέα παιδιά -κατ’ επάγγελμα αγρότες που έμειναν από επιλογή τους στον τόπο μας και καλλιεργούν αυτή τη γη- θα οδηγηθούν χωρίς να το επιθυμούν στον δρόμο της ξενιτιάς και της αποδυνάμωσης του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή. Σε αυτά τα παιδιά καλούνται οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες να λογοδοτήσουν και να κατανοήσουν το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί για το παρόν και το μέλλον της φυλής των Ελλήνων.

5. Αναμένουμε με υπομονή και χωρίς δημιουργία τετελεσμένων την ευαισθητοποίηση του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Ελλάδος καθώς και των μελών της Ιεράς Συνόδου, να εγκύψουν με φρόνηση και εκλογίκευση στο θέμα επιβίωσης που μας απασχολεί, να αποφύγουν εμμονές σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να εκσυγχρονίσουν το πλοίο της Εκκλησίας και να το οδηγήσουν ως αγαθοί πατέρες σε ήρεμα νερά, εμπεδώνοντας εν τοις πράγμασιν την έννοια της Εκκλησίας μας ως έννοια στοργικής μητέρας και όχι ως μητριάς.

6. Στον τίμιο αγώνα μας για επιβίωση καλούμε όλους τους αποδέκτες του παρόντος ψηφίσματος, οι οποίοι έχουν αποφασιστικής σημασίας δυνατότητα παρέμβασης, να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση, διατρανώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε άνθρωποι φιλήσυχοι και ειρηνικοί, ανεκτικοί και υπομονετικοί σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας πλην της απειλής κατά της ζωής μας, καθώς αυτή συνέχεται με το ορμέμφυτο της αυτοσυντηρήσεώς μας και ως εκ τούτου αντιδρά αυθορμήτως και απροβλέπτως.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Δ. ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΜΕΛΗ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

D318F270 1C22 4202 80DF B4E52E7916A0