Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

06|11
2019
11:17

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Πρωτοβουλεία Ηλείας: Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στο χώρο του Τμήματος Μουσειολογίας, στο  πρώην ΤΕΙ Πύργου,  ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις επικείμενες εξορυκτικές δραστηριότητες Υ/Α  στο Κατάκολο και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ως ομιλητές ο κ. Αλέξης Κούρτης, από την Πρωτοβουλία Αθήνας και ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, οι οποίοι ανέπτυξαν σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος των εξορύξεων, με την παρουσία μεγάλου αριθμού παρευρισκομένων.

Από την πλευρά των ομιλητών τονίστηκε ιδιαίτερα ότι για την επικείμενη εξόρυξη στο Κατάκολο που σχεδιάζεται να λάβει χώρα υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά θολά σημεία, τα οποία δεν λαμβάνει υπόψιν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν κατά την διαδικασία, η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις εταιρίες σχετικά με τις περιοχές Natura, οι  κίνδυνοι  που ελλοχεύουν για τις χερσαίες και ενάλιες αρχαιότητες της Ηλείας, οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τις παραγωγικές δραστηριότητες,  κ.τ.λ. Επίσης τονίστηκε ότι οι όποιες τοποθετήσεις μέχρι σήμερα των διαφόρων επιστημόνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα πρώιμες, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε και την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Επιπλέον τέθηκε και το ερώτημα εάν συνολικά οι εξορυκτικές διαδικασίες απορρέουν από την κοινωνική αναγκαιότητα των πολιτών ή είναι απλά ένα εγχείρημα που εξυπηρετεί μόνο την επιχειρηματική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα των πετρελαϊκών εταιρειών.

Τέθηκε ακόμα σαν μεγάλο ερώτημα το κατά πόσο και εάν τα όποια ανταποδοτικά οφέλη από τις εξορύξεις θα αποδίδονται στην κοινωνία, εάν θα υπάρξει ή όχι πραγματικά άνοιγμα των θέσεων εργασίας με την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού εργατικού δυναμικού αλλά και αν όντως το σχεδιαζόμενο έργο ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, όπως οι εταιρείες διασπείρουν στα ΜΜΕ τεχνηέντως.

Τέλος, τέθηκε το κατά πόσον θα υπάρχει πραγματική διασφάλιση του έργου έναντι περιβαλλοντικών και όχι μόνο ατυχημάτων λόγω αφενός της δυσκολίας του βάθους της γεώτρησης και της αποτελεσματικότητας των μέσων και αφετέρου της προστασίας των εταιριών με δικούς τους επί των συμβάσεων στην ουσία όρους.

Πάνω σε όλα αυτά τα θέματα αναπτύχθηκε στο τέλος της ομιλίας ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων, οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβαν αλλά και ανήσυχοι για το μέλλον.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη