telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

Προειδοποίσηση

Αποτυχία διαγραφής του sourcerer_php_c4d9db0f50899814d4a53b7b820f8941

22|12
2019
10:20

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου με ERASMUS+ στη Γαλλία

Το Σ.Δ.Ε. Πύργου, συμμετέχοντας στη δράση «Κινητικότητα Προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων» του προγράμματος Erasmus+ υλοποιεί σχέδιο με τίτλο «Mfr la Force - "A rural chance for change"». Το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον γαλλικό εκπαιδευτικό οργανισμό MFR du Bergeracois.

Στο πλαίσιο αυτό από 7 έως 14 Δεκεμβρίου ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αγγελόπουλος Δημ. και οι εκπαιδεύτριες κ. Βασιλοπούλου Γεωργ., Διαμαντοπούλου Βασ., Νικολούτσου Πελ., Παντή Λαμπρ., Ράλλη Ολ. και Κοκοτσή Κων/να συμμετείχαν σε επιτόπια παρακολούθηση εργασίας και δραστηριότητες σχετικές με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία κι επιχειρηματικότητα και εκπαίδευσης ενηλίκων στην περιοχή του Μπερζεράκ της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του ΣΔΕ ενημερώθηκε για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την οργάνωση και το ευρωπαϊκό όραμα του οργανισμού – εταίρου MFR du Bergeracois, παρακολούθησε τάξεις και συμμετείχε σε δραστηριότητες με στόχο τη γνωριμία και την πολιτισμική αλληλεπίδραση με τους μαθητές. Το MFR du Bergeracois, που προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους 14- 22 ετών, ενδιαφέρεται και για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους καθώς και για την καλλιέργεια της συλλογικότητας, της συμμετοχής στα κοινά και της υπευθυνότητας επιδιώκοντας τη βελτίωση τόσο του καθενός ατομικά όσο και της τοπικής κοινωνίας, στόχοι κοινοί με το ΣΔΕ.

Η ομάδα του ΣΔΕ επισκέφθηκε επίσης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μπερζεράκ. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ο θεσμός αυτός στη Γαλλία έχει διαφορετική φιλοσοφία και στόχους απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Εκεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι για άνεργους νέους 16 – 25 ετών που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο κι έχει βασικό στόχο, μέσω μιας εξατομικευμένης εκπαίδευσης, να δημιουργήσει ο κάθε νέος το δικό του «διαβατήριο ικανοτήτων» με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του με σκοπό την εύρεση εργασίας και τη βελτίωση της ζωής του.

Ακόμα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε οργανισμούς στο Μπερζεράκ με τους οποίους συνεργάζεται το MFR, όπως το «Maison St Joseph», ένα ίδρυμα για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, και τον πολιτιστικό οργανισμό «Rock school Rocksane» ο οποίος προσφέρει μαθήματα μουσικής και συναυλίες σε σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές καθώς και στο χώρο του.

Το πρόγραμμα επιπλέον περιλάμβανε επίσκεψη στο αγρόκτημα GAEC de Franchemont, το οποίο παράγει αποκλειστικά εποχιακά λαχανικά ακολουθώντας ορθές γεωργικές πρακτικές, στη φάρμα SCEA de Lavaure, όπου εκτρέφονται αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, καθώς και στη λαϊκή του Μπερζεράκ. Από τις επισκέψεις αυτές διαπιστώθηκε ο διαφορετικός τρόπος διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στη Γαλλία που γίνεται ολοένα και περισσότερο είτε στη λαϊκή είτε μέσα στο ίδιο το αγρόκτημα, γιατί έτσι οι καταναλωτές εξασφαλίζουν χαμηλότερη τιμή κι έλεγχο της ποιότητας. Επίσης διαπιστώθηκαν παρόμοιες δυσκολίες στην απασχόληση, κυρίως των νέων, στον αγροτικό τομέα αλλά και δυνατότητες για την ανάπτυξή του.

Στο περιθώριο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων η ομάδα του ΣΔΕ επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μπερζεράκ και στο Μπορντώ και σχημάτισε μια εικόνα για τη ζωή στις πόλεις αυτές.

Η συμμετοχή στην Κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία στους/ στις συμμετέχοντες,-χουσες να αποκομίσουν μια πολύτιμη εμπειρία από την οποία θα ωφεληθούν τόσο οι εκπαιδευτές, -τριες όσο και οι εκπαιδευόμενοι,-ες του ΣΔΕ Πύργου.

SDE Gallia2

SDE Gallia3


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.