telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

22|11
2018
08:24

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου και φόβοι για κατάργηση

Ψήφισμα εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στα μουσικά σχολεία ανά την Ελλάδα, όπου εκφράζουν την αντίδρασή τους σχετικά με το περιοχόμενο του σχεδίου νόμου που φέρνει αλλαγές στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπαιδευτικοί και μαθητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Το ψήφισμα

«Ψήφισμα Συλλόγου Διδασκόντων Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού»
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Υπό τον τίτλο «Διατάξεις για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία» δημοσιεύτηκαν από τις 5-11-2018, σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Μεταξύ αυτών, ρυθμίσεις που αφορούν και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
Κατόπιν μελέτης των διατάξεων από τους καθηγητές – μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου μας, ενημέρωσης των υπομνημάτων και ψηφισμάτων των Συλλόγων Διδασκόντων των Μουσικών Σχολείων άλλων νομών της Επικράτειας και του σχετικού διαλόγου που ακολούθησε, συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα, με το περιεχόμενο του οποίου συμφωνούν οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί.

Επί των προωθούμενων ρυθμίσεων όσο και επί του σχετικού αποσπάσματος της Αιτιολογικής Έκθεσης που συνοδεύει τον Νόμο, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Η επιχειρηματολογία στην Αιτιολογική Έκθεση, ότι η ανάγκη άρσης "διοικητικών βαρών και στρεβλώσεων, με τις οποίες εξασφαλίζεται ο εξορθολογισμός φορέων με συναφές αντικείμενο..." συνδέεται ως αιτιατό και ικανοποιείται με την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, αγνοώντας και παραβλέποντας την κρίσιμη συμβολή αυτού του θεσμού, εδώ και 30 χρόνια μέχρι και σήμερα, στο θεσμό των Μουσικών Σχολείων.

2. Το Μουσικό Σχολείο είναι τύπος σχολείου υψηλής ζήτησης και ευρείας αποδοχής σε κάθε τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί, που επιδεικνύει διαχρονικά δυναμική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική παρουσία, ένα σχολείο έντονα εξωστρεφές και δραστήριο από τη φύση του, που με τρόπο ιδανικό αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό κάθε περιοχής της χώρας μας, ένα σχολείο που δίνει υγιείς και δημιουργικές διεξόδους στους μαθητές του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων η καλλιέργεια των τοπικών μουσικών παραδόσεων βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία επί δεκαετίες, ασκούμενη κυρίως από τα πιο ηλικιωμένα μέλη των κοινοτήτων της ελληνικής περιφέρειας, χωρίς προοπτική συνέχειάς τους. Σήμερα, τα Μουσικά Σχολεία προσκαλούνται επανειλημμένα από πλήθος φορέων και κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της χώρας, για να πλαισιώσουν τελετές και εκδηλώσεις υψηλού κύρους (Βουλή των Ελλήνων, Προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργεία, Μουσεία, τελετές υποδοχής επισήμων από το εξωτερικό, συναυλίες στο εξωτερικό και κ.α.). Επίσης, σε ορισμένα Μουσικά Σχολεία λειτουργούν Τμήματα Ένταξης για μαθητές με προβλήματα όρασης, κ.α., οι οποίοι ακολουθούν κυρίως μουσικές σπουδές. Περαιτέρω, πλήθος αποφοίτων των μουσικών Σχολείων έχουν ακολουθήσει μουσικές σπουδές και είναι πλέον αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα αναφέρουμε την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του χώρου της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και την ανάπτυξη νέων μουσικών ιδιωμάτων με μίξη πολλών διαφορετικών μουσικών στοιχείων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ έχουν αναπροσαρμόσει ή αναπτύξει τα προγράμματα σπουδών τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις μουσικές ειδικεύσεις των Μουσικών Σχολείων.

3. Ωστόσο στον πυρήνα όλων των παραπάνω δρούσε πάντα το μόνιμο συλλογικό όργανο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας που, για όσους από εμάς το γνωρίζουμε και ιστορικά, ήταν αυτή που διαμόρφωσε το περιεχόμενο και διατύπωσε τις κατάλληλες εισηγήσεις προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση αυτού του τολμηρού, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, εγχειρήματος στη χώρα μας. Είναι ο θεσμός που με τις δεκάδες προτάσεις του σε όλο το εύρος θεμάτων αρμοδιότητάς του (ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, στελέχωση, διασχολικές συνεργασίες, μουσικά σύνολα, φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, ειδική υλικοτεχνική υποδομή, μουσικά όργανα κ.α.) συμβάλλει διαχρονικά και καθοριστικά στη διαμόρφωση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων τα οποία, παρά τα όποια προβλήματα, ανήκουν αναμφισβήτητα σε μια από τις πλέον καινοτόμες δομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καλύπτοντας το σύνολο της Επικράτειας.

4. Είναι επομένως απορίας άξιο το ότι προωθείται η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής επειδή υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικότερη παραγωγή έργου από μία υφιστάμενη δομή - το ΙΕΠ - που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Συμπεραίνεται λοιπόν, μέσα από τις προτεινόμενες διατάξεις, ότι η Καλλιτεχνική Επιτροπή δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για το έργο που έχει επιτελέσει στα 30 χρόνια λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων. Συνάγεται επίσης, από το σκεπτικό της Αιτιολογικής Έκθεσης, ότι η Καλλιτεχνική Επιτροπή, στην ουσία ένα άμισθο πενταμελές συλλογικό όργανο, είναι φορέας ομοειδής προς το ΙΕΠ, ένα Ν.Π.Ι.Δ. δημοσίου συμφέροντος, με το οποίο ασκεί από κοινού τις εισηγητικές αρμοδιότητες για θέματα αξιολόγησης φακέλων εκπαιδευτικών Μουσικής προς μετάθεση ή απόσπαση σε Μουσικά Σχολεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για θέματα καταγραφής λειτουργικών κενών και κατανομής αναπληρωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πιστώσεις και τις ανάγκες των σχολείων σε μουσικές ειδικεύσεις, για θέματα οργάνωσης και διεξαγωγής εισαγωγικών εξετάσεων υποψηφίων για την Α' Γυμνασίου, κατατακτηρίων εξετάσεων, για θέματα συνεργειών μεταξύ Μουσικών Σχολείων, για θέματα αναγνώρισης δεύτερης μουσικής ειδίκευσης εκπαιδευτικών που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν περισσότερα διδακτικά αντικείμενα μέσα στο ίδιο σχολείο, κ.α.

5. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που ενδεικτικά περιγράφεται παραπάνω ασκείται διαχρονικά από τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, τα οποία προέρχονται από τη ζώσα καθημερινότητα των σχολείων, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία σ' αυτά είτε από τη θέση του Διευθυντή/Υποδιευθυντή, είτε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου και του καθηγητή. Πρόκειται επομένως για μια συγκροτημένη ομάδα προσώπων με αναγνωρισμένο κύρος (καθηγητών πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων, διευθυντών ορχήστρας, καθηγητών Μουσικών Σχολείων και γενικότερα μελών από ποικίλους χώρους της μουσικής εκπαίδευσης και του μουσικού καλλιτεχνικού χώρου της Ευρωπαϊκής Μουσικής και της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής), οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν σε βάθος και να χειρίζονται τα συναφή θέματα.

6. Εκλαμβάνεται τουλάχιστον ως ανακολουθία το γεγονός ότι προτείνεται η κατάργηση ενός συλλογικού οργάνου με μόνο το επιχείρημα της "διοικητικής στρέβλωσης", παρά τα διαχρονικά αιτήματά και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Καλλιτεχνικής Επιτροπής προς τις εκάστοτε ηγεσίες για στήριξη και αναβάθμιση του πλαισίου άσκησης του έργου της, τη στιγμή που τα νεοϊδρυόμενα Μουσικά Σχολεία αυξάνονταν ταχύτατα, ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης που οι οικονομικοί πόροι μειώνονταν δραματικά, ενώ οι ανάγκες σε προσωπικό και υλικά μέσα διογκώνονταν εκθετικά. Εξάλλου τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια η Καλλιτεχνική Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη υποβάλει τεκμηριωμένο αίτημα για ίδρυση αυτοτελούς τμήματος, Διεύθυνσης, ή τουλάχιστον Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να υποστηρίξει πληρέστερα τα Μουσικά Σχολεία (48 τον αριθμό), τη στιγμή που ως γνωστόν, λειτουργούν ανάλογες διοικητικές υπηρεσίες εντός του Υπουργείου Παιδείας με πολύ πιο περιορισμένο πεδίο εποπτείας (Εκκλησιαστικά Σχολεία). Δεν είναι επομένως κατανοητό και πάντως, πάσχει τεκμηρίωσης, το σκεπτικό υπέρ της κατάργησης του θεσμού ενόσω το Υπουργείο Παιδείας ουδέποτε αξιολόγησε τον τρόπο λειτουργίας της Καλλιτεχνικής Επιτροπής με δεδομένα τα πενιχρά μέσα που αυτή είχε και έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση του έργου της (ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, χώρων εργασίας και, κυρίως, προβλήματα διοικητικής στήριξης).

7. Τέλος, όσο αφορά στην Αιτιολογική Έκθεση, με ποιό τρόπο αποδεικνύεται η "ανάγκη προσδιορισμού του σκοπού των μουσικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθορισμού του περιεχομένου της εκπαίδευσης στα σχολεία αυτά και οργάνωσης γενικά του τρόπου λειτουργίας τους..."; Υπάρχει επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση για όλες τις πτυχές λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες διατάξεις; Συγκεκριμένα, επισημαίνονται οι εξής δυσμενείς τροποποιήσεις-καταργήσεις που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις:

8. Παύει να υπάρχει στο σκοπό των Μουσικών Σχολείων «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής..». Παύει να προσδιορίζεται ρητά ότι τα Μουσικά Σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.

9. Από το αναλυτικό πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων έχουν καταργηθεί τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας και δεν ορίζεται ότι τα μαθήματα μουσικής παιδείας διέπονται από αναλυτικό πρόγραμμα.

10. Καταργούνται τα μαθήματα μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για μαθητές δημοτικών σχολείων, για την ανίχνευση των κλίσεων και ενδιαφερόντων τους στη μουσική.

11. Στη διάταξη για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, ενώ διατηρείται η διδασκαλία στον τομέα της Αισθητικής Παιδείας, τα μαθήματα αυτού του τομέα απαλείφονται στην παρ. 2 για τα όλα τα υπόλοιπα Μουσικά Σχολεία. Έτσι, καταστρατηγείται η ισοτιμία και ο ενιαίος χαρακτήρας του θεσμού.

12. Απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης «τεχνικού εξοπλισμού των Μουσικών Σχολείων σε συμβατικά ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα και τεχνικά μέσα, συγκρότησης των εργαστηρίων σύγχρονης τεχνολογίας και εκπόνησης σχεδίων ειδικών προγραμμάτων στους τομείς μουσικής», καθώς και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτόν τον εξοπλισμό. Επειδή οι προωθούμενες διατάξεις αλλάζουν ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων και κατά την αντίληψή μας, υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το θεσμό,
οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού

ΖΗΤΑΜΕ

- την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 40 του προαναφερθέντος νόμου,
- οι οποιεσδήποτε αλλαγές να προκύπτουν έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κι όχι εν κρυπτώ κι αιφνιδιαστικά,
- την άρτια τεκμηρίωση στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου Νόμου, οποιονδήποτε μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο των Μουσικών Σχολείων,
- την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό,
- την απόσυρση της Κ.Υ.Α. περί μεταφοράς μαθητών που βάζει νέα εμπόδια στην λειτουργία των Μουσικών σχολείων.

Οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί
Ακολουθούν οι υπογραφές 35 εκπαιδευτικών


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.