andritsou 181025

Παιχνιδόκοσμος

Φροντιστήρια Καίσαρης sotiropoulos skoubouri vets

29|11
2018
09:33

12-15 Δεκέμβρη - Ασφαλής πλοήγηση μαθητών στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

 «Δεν είμαστε όμηροι του Διαδικτύου. Αξιοποιούμε τις πολλές δυνατότητες του αλλά δεν πέφτουμε στην παγίδα του εθισμού και των κινδύνων που παραμονεύουν». Μ’ αυτό τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας περιέγραψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τους στόχους του Θεματικού Πάρκου για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Θεματικό Πάρκο είναι αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας που ανελήφθη απ’ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα υποδεχθεί μαθητές δημοτικών σχολείων στην Αίθουσα Ξυστρή στον Πύργο, από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

«Η χρήση του Διαδικτύου, ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού, απαιτεί διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Οι νέες τεχνολογίες και η πρόσβαση των παιδιών σ’ αυτές είναι μια πραγματικότητα που έχει διπλή όψη. Απ’ την μια οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο, απ’ την άλλη φαινόμενα που όλους μάς ανησυχούν, όπως ο εθισμός και τα πολλά παρεπόμενα του.

Εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής ενημέρωση γονιών και εκπαιδευτικών», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Στην τοποθέτηση του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος υπογράμμισε ότι το Θεματικό Πάρκο περικλείει ένα σύνολο δράσεων που αποβλέπει στην ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών απ’ τους μαθητές αλλά και στην πρόληψη από κινδύνους που εντοπίζονται στο Διαδίκτυο. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την φράση: ‘σκέψου έξω από το κουτί’. Σε αυτές τις πέντε λέξεις περιγράφεται με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο ο σχεδιασμός του θεματικού πάρκου με αντικείμενο τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο. Ξεφύγαμε από τα δεδομένα πλαίσια και μεθόδους, που ίσως να χαρακτηρίζονται πιο αναχρονιστικές σήμερα και επιλέξαμε να κάνουμε δράσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον έντονο βιωματικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών σε αυτές.
Θα δείτε, λοιπόν, στις δράσεις μας τηλεπαιχνίδια τύπου buzzer, θα δείτε τάπητα μεγέθους όσο ένα δωμάτιο, ο οποίος προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι με μηνύματα για το διαδίκτυο, αλλά και ζωντανή επίδειξη σε υπολογιστές για τους κινδύνους του διαδικτύου... Ο λόγος λοιπόν που εμείς οι τρεις φορείς συνδιοργανώνουμε την συγκεκριμένη δράση, δεν είναι άλλος, από την ομαλή εισαγωγή των παιδιών στον χώρο του διαδικτύου, προκείμενου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα σημεία του και να καταλαβαίνουν τα όρια τους σε ότι αφορά τον εθισμό».

Στους κινδύνους που κρύβονται στην επισφαλή χρήση του Διαδικτύου εστίασε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Κίνδυνοι όπως η παραμέληση σχολικών δραστηριοτήτων, η απουσία επικοινωνίας με φίλους και συμμαθητές, η κοινωνική περιθωριοποίηση και απομόνωση, η αύξηση της παχυσαρκίας και των μυοσκελετικών προβλημάτων, η ύπαρξη στοιχείων καταθλιπτικής συνδρομής, η τάση για αυτοκτονικότητα, η παραπλάνηση και πολλά ακόμα.

«Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατέχει η οικογένεια. Η οικογένεια που μοιράζεται προβληματισμούς, συναισθήματα, ερωτήματα και απορίες και πορεύεται με μέτρο και οριοθέτηση στη χρήση του Διαδικτύου», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Σουρής, ψυχολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι «σε μαθητές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Διαδίκτυο, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με στοχευμένα προγράμματα αγωγής υγείας».

Ο κύκλος των δράσεων του Θεματικού Πάρκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Αχαΐας και Ηλείας καθώς και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη