LIVE

 

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Κορκολής - Βιβλιοχαρτοπωλείο Homework - Κέντρα μελέτης - Πύργος
ilialive.gr studio μαθηματικών

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|08
2020
07:52

Στρέφι: Τίμησαν Θερμοπύλες και Σαλαμίνα

Πιο επίκαιρα από ποτέ ήταν τα μηνύματα των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο Αθλητικό Κέντρο Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μια μάχη και μία ναυμαχία που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία της Δημοκρατίας, και της μακροβιότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που κληροδότησαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαν: Έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα,  και την ιστορία της, με έργα της Ειρήνης Κανελλάκου. Έκθεση εικαστικών, με θέματα από την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία  της Σαλαμίνας του Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη και ιστορική αναδρομή  με την  Ιωάννα Καρέντζου Μακρή. Ακολούθησε η μουσική ομάδα ‘Ευτέρπη’ η οποία συγκροτήθηκε με βασικό σκοπό την  καλλιτεχνική απόδοση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής θεωρίας, χρησιμοποιώντας αρχαία Ελληνικά όργανα ανακατασκευασμένα  από την ίδια την ομάδα, σύμφωνα με την πιστοποίηση    αρχαίας ανακατασκευής οργάνων  που διαθέτει από το Εθνικό Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο γνωστός, από την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις  για την Ολυμπιακή Φλόγα στους προηγούμενους Ολυμπιακούς, Γιάννης Σταθάκος, μάγεψε με την αρχαία λύρα, ενώ ακολούθησε λαϊκό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Βασίλη Γερόντζου και Κωνσταντίνου Κακούρου.

Στις εκδηλώσεις, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Αθλητικός Σύλλογος Νέος Άρης Στρεφίου, η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τον Συντονισμό της Κοινότητας Στρεφίου και την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Στρεφίου, τιμώμενη πόλη ήταν η Σπάρτη και φιλοξενούμενος ο σύλλογος «Λακεδαιμονίων Πολιτεία», ο οποίος απέδωσε τον ύμνο.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις τόνισε ότι: «Έχουμε μία εξαιρετική εκδήλωση σήμερα (σσ προχθές) στο Στρέφι, η οποία είναι δημιουργία της προέδρου του τοπικού συμβουλίου και όλου του τοπικού συμβουλίου, και με τον τρόπο της η κα Κούρβα νομίζω ότι έχει ενεργοποιήσει σχεδόν όλο το χωριό. Πρόκειται για μία εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τις μεγάλες μάχες των Ελλήνων κατά των Περσών, για την μάχη των Θερμοπυλών και για την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο τοπικό συμβούλιο, στην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου για την ωραία πρωτοβουλία που έχουν, ο Δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, πιστεύω ότι με την δημιουργικότητα που την διακρίνει θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και με άλλες τέτοιες εκδηλώσεις ευχάριστα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αθανασία Κούρβα επεσήμανε ότι «... Η επέτειος αυτή γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντική γιατί τότε τέθηκαν τα θεμέλια της δημοκρατικής Ελλάδας και όλοι οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους. Αυτά τα γεγονότα θέλουμε να θυμηθούμε...». 

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, με τη σειρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αποτελεί μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για εμένα να εκπροσωπήσω τον Δήμο της Σπάρτης και τον δήμαρχο μας τον Πέτρο Δούκα στις επετειακές εκδηλώσεις που γίνονται στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι δύο μάχες θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο περισσότερο για την μάχη των Θερμοπυλών αν και στη Σαλαμίνα ο ναύαρχος ήταν Σπαρτιάτης, η μάχη των Θερμοπυλών είναι μία μάχη που τώρα αγγίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα ιστορικό, καλλιτεχνικό. Έχει γεμίσει τον κόσμο μας με τα μηνύματα της ανδρείας, του θάρρους, της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα, ότι η δύναμη και η πίστη των λίγων μπορεί να τα καταφέρει εναντίον των πολλών. Σίγουρα αυτά τα μηνύματα είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Εμείς σαν δήμος επενδύουμε σε αυτή τη διαδικασία, κορονοϊού επιτρέποντος τέλος Αυγούστου,  θα έχουμε κάποιες εκδηλώσεις κι εμείς για να τιμήσουμε τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια των Θερμοπυλών και απλώς μία προτροπή ότι η θυσία του Λεωνίδα ο οποίος ήξερε ότι θα επιβεβαιώσει το χρησμό του μαντείου των Δελφών ή θα σωθεί η Σπάρτη ή θυσιαστεί ο βασιλιάς. Αυτό δείχνει πολλά και σήμερα τα μηνύματα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Ακολούθως το μέλος του συλλόγου «Λακεδαιμονίων Πολιτεία» Δημήτρης Άρης, αφού ευχαρίστησε την κα Κούρβα για την πρόσκληση υπογράμμισε ότι «Είναι τιμή για μας, σε ένα μέρος που γέννησε την ιδέα του αθλητισμού να ερχόμαστε από την Σπάρτη, κι εμείς από μία ιδιαίτερη πατρίδα με ιστορία, για να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά μετά από 2500 χρόνια αυλούς και όλα αυτά πιστοποιημένα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και όπως αυτά αναγράφονται σε όλη την βιβλιογραφία και λίρες με τον τρόπο που θεωρούμε ότι είναι πιο κοντά σε αυτό που γινόταν τότε. Θεωρούμε ότι πρέπει κι εμείς κι εσείς και ο κάθε Έλληνας να προβάλλει αυτό που έχουμε και αυτό που έχουμε είναι ο πολιτισμός μας, είναι ιστορία μας, ταπεινά χωρίς πολλές φανφάρες και πολλά χρώματα, αρκεί όμως να μπορούμε να υποστηρίξουμε την ταυτότητα μας γενικά στον πλανήτη, γιατί όταν έχεις ρίζες έχεις και μέλλον. Εάν δεν έχεις παρελθόν δεν έχεις και μέλλον».

Τέλος το μέλος του συλλόγου «Λακεδαιμονίων Πολιτεία» Αποστολής Ρηγάκος ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και να τον αναδείξουμε αλλά και να γνωρίσουμε κάποια πράγματα. Οπότε και η γνωριμία με τα αρχαία μουσικά όργανα είναι πάρα πολύ σημαντική. Επειδή έχουμε την επέτειο φέτος των 2500 ετών από την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, έχουμε και μία ιστορική αναδρομή οπότε μαζί με την μουσική, είναι μία πολύ όμορφη βραδιά».

strefi 2

strefi 3

strefi 4

strefi 5

strefi 6

strefi 7

strefi 8

strefi 9

strefi 10

strefi 11

strefi 12

strefi 13

strefi 14

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΛΦΑ - Ρητορικός Όμιλος