LIVE12:11 | 01/04/2020

kontoxristos 1520x250

hairthecity 755x150  sotiropoulos skoubouri vets

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|02
2019
12:07

Αναβάθμιση με τρία τμη΄ματα ΑΕΙ στην Ηλεία

Στην τελική ευθεία, μετά από ένα χρόνο συζητήσεων, μπαίνει το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την Επιτροπή που έχει συσταθεί, να συνεδριάζει- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΠΡΩΙΝΗΣ- τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας τις προτάσεις της για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία.

Σύμφωνα λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο της Επιτροπής, συντάσσεται – στο μεγαλύτερο μέρος του- με τα όσα είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα πριν ακριβώς ένα χρόνο.  Οι προτάσεις, της «ομάδας εργασίας» που έχει συσταθεί και αποτελείται από Πανεπιστημιακούς, ακολουθούν τη λογική που χάραξε ο Υπουργός Παιδείας για τη δημιουργία Σχολή Πολιτισμού με τρία Πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία, δυο στον Πύργο- Μουσειολογία και ΜΜΕ- και με μια μικρή απόκλιση ως προς το τμήμα της Αμαλιάδας που βάσει των εξαγγελιών αφορά τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.

Επιτροπή και Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως έχουν αποδεχτεί το αίτημα του Δήμου Ήλιδας για την παραμονή και αναβάθμιση του τμήματος Τεχνολόγων- Γεωπόνων σε Πανεπιστημιακό, με την ένταξη του στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών ενώ όσον αφορά τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, παραμένει υπό εξέταση- και η απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας-  καθώς οι αποκλειστικές πληροφορίες της ΠΡΩΙΝΗΣ αναφέρουν πως «οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας θα είναι πολλές και πέρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών» αφήνοντας να εννοηθεί πως ιδιαίτερα σημαντικές δομές θα αλλάξουν και ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδιασμού γνωστοποιήθηκαν στην ΠΡΩΙΝΗ «off the record» και με απόλυτο σεβασμό στο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου που αποτελεί και την πηγή μας, θα αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Στο Μηχανογραφικό

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση του Πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει εφτά (7) πανεπιστημιοποιήσεις ΤΕΙ και άλλες διατάξεις μεταξύ αυτών  και τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα το Πολυνομοσχέδιο προβλέπεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και ακολούθως να ψηφιστεί από την Βουλή. Το θέμα ωστόσο που μπαίνει, έχει να κάνει με το Μηχανογραφικό του 2019 και αν θα προλάβουν να εντάξουν τα νέα τμήματα φέτος. Αν και το μηχανογραφικό δελτίο του 2019 είναι ακόμα σε στάδιο τροποποιήσεων με τις νέες αλλαγές που έρχονται, τα χρονικά όρια για τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, στενεύουν. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου είναι να «προλάβουν» και να ενταχθούν φέτος, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Πανεπιστήμιο «θα ‘ρθει», στέγη υπάρχει;

Η διαδικασία ανάπτυξης Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία έχει «αρχίσει και θα τελειώσει» σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ερώτημα ωστόσο που παραμένει αναπάντητο είναι που θα στεγαστούν. Και αν για την αρχή, το κτίριο που στεγάζει τα τμήματα ΤΕΙ στον Πύργο, επαρκεί για μία ή δυο ακαδημαϊκές χρονιές, τι θα γίνει στη συνέχεια;

Οι τοπικοί φορείς δείχνουν ανέτοιμοι έως αδιάφοροι να στηρίξουν το σημαντικό αυτό σχέδιο την ίδια ώρα που ο Δήμος Ήλιδας, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείο «είναι μπροστά στις εξελίξεις και έτοιμος για το Πανεπιστήμιο».

Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου προκειμένου να καταθέσει φάκελο με προτάσεις για όλα τα θέματα και για το κτιριακό, σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται και τι έχει κάνει;

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

Σχετικά Άρθρα

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.