telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

06|04
2019
08:51

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Πύργος: Σημαντική ημερίδα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως. 
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος Τεμπονέρας και ο πρ. Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και πρ. γεν. γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσιος Καλαματιανός.
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Γαρύφαλλος, άνοιξε την ημερίδα και μετά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στόχος της ημερίδας είναι να εκφράσει ο κάθε συνάδελφος, σε όποια υπηρεσία και αν εργάζεται, τις ανησυχίες και τα ερωτήματα του και να πάρει απαντήσεις από ειδικούς στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα μισθολογικά και στα συνταξιοδοτικά, συμπληρώνοντας: «Στρατηγικός μας στόχος είναι η συνεχής επιμόρφωση και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η ενότητα μας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επιτυχία των αιτημάτων μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το τρίπτυχο:

Α) διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών,

Β) υπεράσπιση και διερεύνηση των δικαιωμάτων μας,

Γ) σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη,

Σας καλώ να στρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, για να αποκαταστήσουμε όλες τις ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά – οικονομικά – θεσμικά -συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε : «Βρίσκομαι στον Πύργο για να ενημερώσουμε τους πολίτες για δύο καυτά ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Η σύνταξη είναι ο θεσμός που στήριξε την ελληνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Σήμερα παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας, οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν μαζί με τους μικρομεσαίους, την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Πρέπει όμως να υπάρξουν αναπτυξιακές προοπτικές και πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι και το κλειδί προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένας σημαντικός παράγοντας μιας και, δυστυχώς, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη γερνάει. Οι κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Ακολούθησε ο κ. Καλαματιανός ο οποίος τόνισε: «Κατά την περίοδο 2010-15 συνέβη μια σημαντική επίθεση στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να υποβαθμίζονται, τον κατώτατο μισθό να μειώνεται από τα 751 ευρώ  στα 586 ενώ… εφευρέθηκε ο υποκατώτατος των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Οι μορφές της μερικής απασχόλησης, της συμβασιουχικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής και οι ευέλικτες μορφές εργασίας επεκτάθηκαν, ενώ σημειώθηκε τεράστια αύξηση της ανεργίας που έφτασε στο 27% κατά τα έτη 2010-14. Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ήδη γεγονός και επίσης υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες μετά το 2015. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ, παρά τα οργανωτικά προβλήματα, είναι πλεονασματική δίνοντας την ευκαιρία να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς και των συνταξιούχων, πλην όμως στο ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση. Έχουμε προχωρήσει σε ενίσχυση των ελέγχων στο χώρο της εργασίας, γίνονται περισσότεροι και ποιοτικότεροι έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμα και σε συστημικές τράπεζες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένονται 350 προσλήψεις στο ΣΕΠΕ».

Τέλος, αναφερόμενος στο δημογραφικό, ο κ. Καλαματιανός συμπλήρωσε: «Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά αυτό που έχει σημασία  είναι να κοιτάξουμε να μειώσουμε την ανεργία και ειδικά των νέων. Ειδικά με τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, είναι το πρώτο μέλημά μας να σταματήσει. Παράλληλα θα εφαρμοστούν ισχυρότερες πολιτικές για την στήριξη της οικογένειας και της γέννησης παιδιών».

imerida 1

imerida 2

imerida 3

imerida 4

imerida 5

 

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.