andritsou 181025

Παιχνιδόκοσμος

Φροντιστήρια Καίσαρης sotiropoulos skoubouri vets

10|11
2018
10:54

Δύο αποφάσεις του ΣτΕ θα κρίνουν την επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους

Μπορεί με την ευνοϊκή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015, να κρίθηκε επί της ουσίας η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των ήδη κομμένων δώρων των (Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας), με παλαιότερες μνημονιακές διατάξεις, ωστόσο για να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα των αναδρομικών θα απαιτηθεί η έκδοση ακόμη δυο αποφάσεων από το ΣτΕ.

Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, που αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία έχουν στηριχτεί όλες οι τελευταίες αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή των κομμένων δώρων, η διάγνωση της αντισυνταγματικότητας θα ισοδυναμούσε με υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφωθεί με αναδρομική καταβολή των παροχών που καταργήθηκαν, όχι μόνο για το πρόσωπο που προσέφυγε, αλλά για έναν ευρύτατο κύκλο προσώπων.

Από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει πως η αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των κομμένων δώρων δεν σημαίνει αυτονόητα και αναγνώριση της αναδρομικής ισχύος της απόφασης αυτής για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους. Στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν επισημάνει τα εξής: «Το Δικαστήριο, μετά τη στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος αναφερομένου στην οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και στην κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους, ορίζει ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα επέλθουν μετά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. Οίκοθεν νοείται ότι για τους ενάγοντες και όσους άλλους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα μέχρι τον χρόνο δημοσιεύσεως της αποφάσεως, η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών, για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων άλλων συνταξιούχων που αφορούν περικοπείσες συνταξιοδοτικές τους παροχές, για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσιεύσεως της αποφάσεως».

Από την ανάγνωση του σκεπτικού αυτού διαπιστώνει κανείς ότι η ίδια η Ολομέλεια του ΣτΕ έβαζε από τότε διαχωριστικές γραμμές ως προς την αναδρομικότητα των όποιων διεκδικήσεων. Υπό την ομπρέλα της αναδρομικότητας, μπορούν να τεθούν μόνο όσοι είχαν αναζητήσει δικαστική προστασία πριν από τη δημοσίευση της κομβικής, όπως αποδεικνύεται, απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη βάση αυτή η επιστροφή των κομμένων δώρων θα εξαρτηθεί από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από την απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ για το σύνολο των διατάξεων του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, από την απόφαση του 6ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου που αφορά τη δικαίωση εν ενεργεία δικαστικών υπαλλήλων και από το αν η απόφαση του 6ου Τμήματος θα είναι οριστική.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιστροφή των καταργηθέντων δώρων, θα απαιτηθεί να περάσει αρκετός χρόνος.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη