LIVE

hairthecity 755x150  skoutas eshop 755x150 1120
Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|07
2021
20:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα ευκαιρία για φθηνά κρατικά δάνεια

Έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν εκ των υστέρων τη χορήγηση των κρατικών δανείων από τον τρίτο έως και τον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής .

Ενεργοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή τους για κρατικά δάνεια. Πλέον, όπως αναφέρει η «Ημερησία», οι τελευταίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν εκ των υστέρων τη χορήγηση των κρατικών δανείων από τον τρίτο έως και τον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής .

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις έως τις 30 Ιουλίου. Στο αίτημα θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για το ποιες από τις πέντε φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε, καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα και θα ενημερώσουν ηλεκτρονικά όσους υπέβαλαν αίτηση για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων .

Τα ποσά από τους 5 γύρους της επιστρεπτέας

Σημειώνεται ότι η κατανομή των ποσών στους συγκεκριμένους κύκλους διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

  • Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
  • Στον τέταρτο κύκλο, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης, ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
  • Στο πέμπτο κύκλο δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691 επιχειρήσεις.
  • Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκατ. ευρώ.
  • Στον έβδομο κύκλο δόθηκαν 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.

Οι επιστροφές 

Μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί στους δικαιούχους από τους 7 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:

Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.

Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Να επιλέξουν, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50%, να λάβουν «επιταγή», η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, με την οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις, από 31/1/2022. Το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Παράταση στα δικαιολογητικά

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους δικαιούχους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η εν λόγω παράταση δόθηκε προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία. Υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου και όχι βάσει του πλαισίου de minimis.

Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.

Πηγή: Ethnos.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προζύμι & Μέλι