LIVE

motorforum 1520x250

as koryfis 2020

hairthecity 755x150  sotiropoulos skoubouri vets
karaxristos 755x150  gatzos 755x150
manta 755x150  ilialive 755x150 2

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

13|05
2020
20:01

Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για εκ βάθρων αλλαγή του ΕΟΑΝ

Την ριζική αλλαγή του βασικού κρατικού φορέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), προτείνουμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προκειμένου να λειτουργήσει με ανεξάρτητο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η πρόταση αυτή εστάλη σε πρώτη φάση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, και στην συνέχεια θα σταλεί και σε άλλους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους συνδράμοντας στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, και επίσης θα αποσταλεί σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα αλλά και στους Ευρωπαίους Πράσινους.

Στην πρόταση που υπογράφει το Χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, προτείνουμε την τροποποίηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ – ΝΠΙΔ) σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης Μη Επικινδύνων Αποβλήτων».

Η Αρχή θα είναι ανεξάρτητη διοικητικά, οικονομικά και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές Αρχές. Θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και από την έναρξη λειτουργίας της θα καταργηθούν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) και ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, οι πόροι των οποίων και τα αποθεματικά τους θα περιέλθουν στην Ανεξάρτητη Αρχή, με σκοπό να κατευθυνθούν προς τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ για τα αντίστοιχα υλικά ανακύκλωσης.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε στόχο την προσαρμογή του ΕΟΑΝ στη σημερινή πραγματικότητα, διαφυλάσσοντας εμπορικές και βιομηχανικές πληροφορίες, ελέγχοντας ουσιαστικά την είσπραξη των περιβαλλοντικών τελών και τη διανομή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ΦΟΔΣΑ.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η διάθεση των πόρων θα γίνεται με αλγόριθμο με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα εκδίδει κανονιστικές πράξεις και εγκύκλιους που θα αφορούν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Νομοθεσίας, ενώ θα σχεδιάζονται δείκτες απόδοσης των Δήμων και των ΦΟΔΣΑ ανά υλικό.

Ένας από τους στόχους είναι η διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών μέσω της ορθής διαχείρισης των πόρων για την αποφυγή υπερτιμολογήσεων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς, τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, είναι καθοριστικό να διατίθεται στην ελληνική αγορά ως πρώτη ύλη τουλάχιστον το 51% των δευτερογενών υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα η μείωση ΦΠΑ, ώστε τα ποιοτικά δευτερογενή υλικά να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τις πρώτες ύλες.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνεται  το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.

Το Χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Φωτογραφία από Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.