LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
ilialive agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|06
2022
20:28

Νικολακόπουλος: Ικανοποίηση για την ταχεία απονομή συντάξεων του ΕΦΚΑ

Σημαντικά θέματα για συνταξιούχους και ασφαλισμένους στη συνάντηση Ανδρέα Νικολακόπουλου με διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή - Στην Ηλεία μένουν μόνο οι αιτήσεις του 2022 προς εξέταση - Μειώνεται ο χρόνος παραγραφής παλιών οφειλών

Σημαντικά θέματα, που απασχολούν κυρίως τους υπό συνταξιοδότηση συμπολίτες μας και έχουν σχέση με τον ασφαλιστικό φορέα, συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η απονομή των συντάξεων ήταν ένα από τα πλέον βασικά, καθώς ως γνωστόν ο κ. Νικολακόπουλος με παλαιότερες παρεμβάσεις του είχε επισημάνει τις μεγάλες καθυστερήσεις του παρελθόντος ζητώντας την επίσπευση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων.

Ωστόσο,  σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δ/κτης του ΕΦΚΑ, η απονομή των συντάξεων έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά ώστε σήμερα, σε ότι αφορά την Ηλεία, να υπάρχουν ελάχιστες από τις αιτήσεις του 2021 και να παραμένουν προς διευθέτηση μόνο εκείνες που αφορούν στο τρέχον έτος 2022.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με το e- ΕΦΚΑ,με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η συνεργασία με έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες και η Fasttrackδιαδικασία, οδήγησαν σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα ελέγχου και έκδοσης σύνταξης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν και η ανάγκη για μείωση του χρόνου με τον οποίο θα γίνεται η παραγραφή παλαιών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Αναμένονται έτσι και εδώ θετικές για τους πολίτες εξελίξεις καθώς προωθείται και σύντομα θα συζητηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα συμμορφώνεται ως προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον χρόνο να μειώνεται στην δεκαετία από τα είκοσι χρόνια που ισχύει σήμερα για να παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ σε παλιές οφειλές των ασφαλισμένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Στο μεταξύ ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε εδώ με την ευκαιρία το θέμα αύξησης στις δόσεις για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών που έχουν ρυθμιστεί. Όπως αποδεικνύεται οι δώδεκα (12) δόσεις που ισχύουν τώρα δεν φαίνονται ικανές να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων. Άρα είναι επιβεβλημένο να γίνουν περισσότερες οι δόσεις και ίσως εδώ οι ρυθμίσεις για τον ΕΦΚΑ θα έπρεπε να εναρμονισθούν με εκείνους που έχουν γίνει για την ΑΑΔΕ σε 24 ή και παραπάνω δόσεις.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα είχε σχέση με την δυνατότητα συνταξιοδότησης για τους οφειλέτες ασφαλισμένους. Ειδικότερα με οφειλές 20.000 ευρώ ο δικαιούχος ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ), μπορεί να πάρει την σύνταξή του και το μέρος του ποσού που οφείλεται παρακρατείται αυτομάτως. Στην περίπτωση δε, που η οφειλή ξεπερνά το παραπάνω ποσό, τότε ο αιτών της σύνταξης θα πρέπει να καλύψει το επιπλέον ποσό για να φθάσει το πλαφόν των 20.000 ευρώ και να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Στην περίπτωση αυτή ο Ηλείος βουλευτής θα καταβάλει προσπάθεια να αυξηθεί το συγκεκριμένο όριο και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που σήμερα φθάνει τα 6.000 ευρώ. Είναι κάτι που ζήτησε να αντιμετωπισθεί θετικά ώστε να διευκολυνθούν καλύτερα και οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας με οφειλές οι οποίες εκκρεμούν.

Τέλος ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα ενίσχυσης με προσωπικό των Τμημάτων ΕΦΚΑ της Ηλείας, θέμα που είχε θέσει και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

(Δελτίο Τύπου)

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry