LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία - Καλοκαίρι 2022

as koryfis 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Φροντιστήριο Θεμέλιο agrotax osde

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|06
2022
12:12

Τσίπρας: Ανόητοι οι σύμβουλοι του Μητσοτάκη αν του λένε ότι θα κερδίσει τις εκλογές

«Ένας πρωθυπουργός πάει σε εκλογές για 2 λόγους. Είτε γιατί γνωρίζει ότι θα κερδίσει, είτε γιατί δεν μπορεί να βγάλει από τα χέρια του την καυτή πατάτα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

 Για την ακρίβεια που στραγγαλίζει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το σενάριο συγκυβέρνησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο πλαίσιο της 30ής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές, τονίζοντας ότι όσοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τον συμβουλεύουν ότι θα είναι αυτός νικητής, είναι ανόητοι.

«Ένας πρωθυπουργός πάει σε εκλογές για δύο λόγους. Είτε γιατί γνωρίζει ότι θα κερδίσει, είτε γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται. Να βγάλει, δηλαδή, από τα χέρια του την καυτή πατάτα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι συνεργάτες του συμβουλεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα κερδίσει, τότε έχει ανόητους συμβούλους. Θα δείτε πόσο έξω θα πέσουν οι προβλέψεις».

Σχολιάζοντας το «παράθυρο» που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διενέργεια πρόωρων εκλογών, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που αυτό συζητιέται τόσο καιρό. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζει να πάει πρωθυπουργός σε εκλογές χωρίς να γνωρίζει τον λόγο που επιβάλλεται να γίνει αυτό. Αν νοιάζεται για το πολιτικό κλίμα, μπορεί να γίνει μια συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα. Ας μας πει ότι ‘έχω αποφασίσει να πάμε σε εκλογές’. Να συμφωνήσουμε σε αυτό. Πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως έθεσα ένα θέμα στον τρόπο και τον χρόνο που προβάλλονται όλα τα κόμματα. Οι συνθήκες που προβλέπονται για τον τελευταίο μήνα ας γίνουν από νωρίτερα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσκλητήριο προς τις προοδευτικές δυνάμεις

Για το αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη και για το αν υπάρχει πιθανότητα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Αυτός που αποφασίσει με ποιον θα σχηματίσουμε κυβέρνηση είναι ο ελληνικός λαός. Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Απαιτεί μια ωριμότητα του πολιτικού συστήματος που δεν έχουμε. Η συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων είναι που δημιουργεί αστάθεια. Δεν πιστεύω ότι οι δύο βασικοί πόλοι του συστήματος πρέπει να συνεργαστούν, δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιόδους κρίσεων. Είναι υγιές, όμως, ο ένας εκ των δύο πόλων να βρει άλλες δυνάμεις. Η πρόσκλησή μας είναι προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Να δουν αν θέλουν και με ποιους όρους θέλουν μια κυβέρνηση. Η συζήτηση πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση. Το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Αυτός θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει».

Τουρισμός

«Το κρίσιμο είναι αν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν φέτος έσοδα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Για την ώρα φαίνεται να αντέχει το τουριστικό προϊόν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έκρηξη του κόστους», είπε αναφορικά με τον τουρισμό και συνέχισε: «Προσπαθούμε να πείσουμε όλο τον επιχειρηματικό κόσμου που ασχολείται με τον τουρισμό ότι ο πιο σημαντικός κρίκος είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ ο εργαζόμενος είναι ο άνθρωπος που προσφέρει. Πρέπει να δείξει τι είναι η ελληνική φιλοξενία. Ειδικά για τον τουρισμό το ανθρώπινο δυναμικό είναι κεφαλαιώδες. Ακούω ότι υπάρχει έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες εργασίες είναι άσχημες. Αν θέλουμε να συμβάλει ο τουρισμός πρέπει να το δούμε.

Οι επιχειρήσεις πλήττονται από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμός. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο εργασίας, το οποίο θα αποτελεί παράγοντας αναβάθμισης του προϊόντος».

Aισχροκέρδεια από τις εταιρείες ενέργειας κι από το κράτος

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αισχροκέρδεια στην Οικονομία. Η μία είναι η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, με τα τρομακτικά υπερκέρδη των εταιρειών. Η δεύτερη είναι το ίδιο το κράτος. Αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα κατά 33%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί παραμένει ο ΦΠΑ σταθερός ενώ αυξάνονται τα προϊόντα. Και μετά λένε, ότι έχουν λεφτά.

Μας κατηγορούσε ο κ. Μητσοτάκης για επιδοματική πολιτική και τώρα τα κάνει πολύ χειρότερα χωρίς να έχει την Τρόικα πάνω από το κεφάλι του. Τα παίρνει με το ένα χέρι και τα δίνει με το άλλο. Πρέπει να πάμε σε γενναίες παρεμβάσεις. Κι αυτές είναι: Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Fuel Pass

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φόροι που είναι άδικοι είναι οι έμμεσοι φόροι. Όταν ένας φτωχός και ένας πλούσιος επιβαρύνονται το ίδιο από τη βενζίνη, δεν είναι το ίδιο. Ένα μέσο νοικοκυριό δεν βγάζει 20 μέρες. Δεν είναι το ίδιο με ένα άλλο με αυξημένα εισοδήματα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης. Ας μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα κι ας φορολογήσει τους έχοντες με άλλους τρόπους. Έχουν κάνει παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση των πλουσίων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Λένε ότι έδωσαν χρήματα σε επιχειρήσεις. Κανένας δεν μου έχει πει ότι η επιχείρησή του δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε ούτε Τρόικα, ούτε περιορισμούς, είχε 37 δις. στα δημόσια ταμεία. Άρα θα έχουμε ρήτρα διαφυγής. Για ποιον λόγο εμμένει σε αυτή την πολιτική που δημιουργεί αυτές τις ανισότητες. Αν το κάνει για να μαζέψει χρήματα και να τα δώσει ως επιδόματα είναι λάθος».

Διακοπές και κοινωνικός τουρισμός

«Πάντα το μεγαλύτερο σκέλος των εσόδων και της τουριστικής κίνησης δεν αφορούσε, δυστυχώς, τους Έλληνες πολίτες. Σε σύγκριση με το 2017, όμως, μια 4μελης οικογένεια θα χρειαστεί να δαπανήσει 67% περισσότερα χρήματα για να πάει σε ένα νησί του Αιγαίου. Πολλοί δεν θα μπορούν να πάνε. Ορθώς είναι αυξημένο το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, θα έπρεπε να είναι κι άλλο. Αυτή είναι μια στάση και θέση που είχαμε και την περίοδο της πανδημίας».

Ελληνοτουρκικά κι αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία

«Αν σας έλεγα ότι δεν είμαι ανήσυχος δεν θα το πιστεύατε. Φέτος είναι μια χρονιά μεγάλης έντασης. Ίσως είναι η χειρότερη χρονιά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Οι επιλογές του πρωθυπουργού μας κάνουν μέρος της κρίσης. Ήμασταν πάντα μια χώρα που συνομιλούσε με όλους τους παίκτες. Δεν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός με μια προσωπική του απόφαση να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Δεν τολμά να στείλει η Γερμανία και στέλνουμε εμείς; Η Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλη εμπλοκή στον πόλεμο; Εμφανίζεται ο Ερντογάν ως ειρηνιστής και εμείς είμαστε αυτοί που κοιτάμε και κάνουμε αυτό που τους λένε άλλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν δέχεται καμία πίεση. Όλοι οι τουρίστες από τη Ρωσία θα πάνε στην Τουρκία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στάθηκε στο ενδεχόμενο ενός κινδύνου εμπλοκής ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Πάντα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής. Πόσο σημαντικό όμως είναι μετά από ένα ενδεχόμενο ατύχημα να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές; Και εγώ είχα βρεθεί απέναντι σε μια αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Σας θυμίζω τους 8 στρατιωτικούς, τους 2 Έλληνες. Την παραλίγο σύγκρουση σκαφών του λιμενικού στο Αιγαίο. Πάντα όμως δούλευα εντατικά για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτό εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον. Αν το ατύχημα εξελιχθεί σε κρίση υπάρχει πρόβλημα».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry