Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Αφιέρωμα Κατοικία 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

25|07
2019
17:30

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Πρωτοβουλία Δρ. Αυγερινοπούλου για πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αφορμή τις ζημίες από ηλιοκάματα στις καλλιέργειες καρπουζιών

Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου όταν πληροφορήθηκε από τους αγρότες του Νομού για τις καλλιέργειες καρπουζιών που υπέστησαν εγκαύματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών 37, 38 και 39°C, (χωρίς το θερμόμετρο ν' αγγίξει τους 40 °C) με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Βάσει του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι αγρότες δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τα "ηλιοκάματα", καθώς δεν θεωρείται "ασφαλίσιμος κίνδυνος" αν δεν συμπίπτει με καύσωνα και σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό "καύσωνας, θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40° C, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή''.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, ζητώντας άμεσα συνάντηση για να ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του πλαισίου του κανονισμού, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Μάλιστα, πρότεινε την αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή του καύσωνα, ιδίως από τη στιγμή που λόγω κλιματικών αλλαγών οι αυξημένες θερμοκρασίες είναι συνεχόμενες και παρατεταμένες και το ζήτημα θα συνεχίσει να οξύνεται, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση.

Γνωρίζοντας εις βάθος τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές αλλαγές και της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πιο δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πληρώνουν εισφορές και να υφίστανται ζημιά που δεν καλύπτεται με αποζημίωση.

Η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αποτελεί προτεραιότητα και για αυτόν τον λόγο η κα. Αυγερινοπούλου προωθεί την έναρξη ευρείας διαβούλευσης με στόχο να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη